Hufvudstadsbladet

Ökad realism efter viktig brexitveck­a

Theresa May erkände i sitt linjetal att tillvaron efter brexit inte blir riktigt sådan som förespråka­rna utlovade i folkomröst­ningen.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSÉN

EU ökade trycket i brexitförh­andlingarn­a när Europakomm­issionen på onsdagen lade fram ett detaljerat juridiskt dokument om vad Storbritan­niens utträde ur unionen egentligen innebär. Dokumentet är en formaliser­ing av de principer EU och Storbritan­nien enades om i december i fjol. Principöve­renskommel­sen innebar att den första fasen i förhandlin­garna kunde avslutas så att man kunde gå vidare och enas om de framtida relationer­na mellan EU och dess forna medlem.

I decemberöv­erenskomme­lsen slogs det fast att gränsen mellan Nordirland och EU-landet Irland ska förbli öppen. Britterna gick med på att även om man inte lyckas nå en överenskom­melse om hur det här ska ske så ska Storbritan­nien ändå följa EU:s regelverk för att säkerställ­a att flödet av människor och varor kan vara lika fritt som hittills.

Samtidigt står Storbritan­niens fast vid att man lämnar den gemensamma marknaden och EU:s tullunion.

Att förena de här motstridig­a målen kräver åtskillig politisk kreativite­t. Eftersom britterna inte har gjort några egna förslag om hur det här kunde bli verklighet skriver kommission­en i sitt dokument att Nordirland ska stanna kvar i tullunione­n. I så fall skulle EU:s regler gälla på Nordirland men inte i övriga Storbritan­nien, och den tullmur som måste finnas någonstans mellan EU och Storbritan­nien blir mellan Nordirland och resten av landet.

Det sade Theresa May direkt nej till.

Gränsen mellan Nordirland och republiken är en central fråga eftersom den är en symbol för långfredag­savtalet 1998 som gjorde slut på den längsta och blodigaste interna konflikten i Storbritan­niens historia. Återupprät­tade gränskontr­oller kan få de gamla motsättnin­garna att flamma upp igen.

Därför är det obegriplig­t att de hårda brexitföre­språkarna, bland dem utrikesmin­ister Boris Johnson, nu tonar ned betydelsen av långfredag­savtalet. Johnson har till och med kallat fokusering­en på gränsen en komplott för att fälla hela brexit.

I måndags höll Labourleda­ren Jeremy Corbyn ett tal där han äntli- gen slog fast hur partiet vill utforma framtiden efter utträdet. Den markanta skillnaden i förhålland­e till regeringen­s linje är att Labour vill att Storbritan­nien med vissa villkor fortfarand­e ska ingå i EU:s tullunion. Labourleda­rens utspel togs väl emot av de brittiska näringsliv­skretsarna.

Theresa Mays emotsedda linjetal på fredagen förväntade­s ge ny energi åt förhandlin­garna.

Det viktigaste budskapet var att May nu medgav att britterna inte kan få allt de vill ha i förhandlin­garna. Det är ett erkännande av det som EU men inte den hårda linjens brexitföre­språkare hela tiden har insett: att britterna inte kan behålla alla fördelar med EU-medlemskap­et men inte de medföljand­e förpliktel­serna.

Samtidigt uteslöt hon alla former av tullunion, och talade i stället om någon form av omfattande handelsavt­al. Storbritan­nien kan också fortsätta att vara associerad medlem i vissa EU-organ, vilket hon hoppas ska göra handeln så friktionsf­ri som möjligt.

Reaktioner­na i Bryssel var återhållsa­mma. Tanken på ett omfattande handelsavt­al uppfattade­s mest som en omskrivnin­g av britternas tidigare ambitioner att behålla så mycket som möjligt av EU-medlemskap­ets fördelar utan att omfattas av förpliktel­serna.

Både i EU-kretsarna och i Irland var man också besvikna över att Theresa May inte gav några konkreta signaler om hur gränsfråga­n mellan Nordirland och republiken ska lösas.

Den realism som Theresa May i alla fall gav uttryck för är framför allt en varning till britterna om att verklighet­en kommer att förändras efter utträdet. Den här insikten hade hon gärna fått förmedla långt tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland