Hufvudstadsbladet

Lovisa torg fylldes med stöd för irakisk familj

Sång, tal och skallande slagord hördes på lördag eftermidda­g under asyldemons­trationen på Lovisa torg. Motdemonst­ranterna uteblev och den avisningsh­otade irakiska familjen fick i stället ett unisont stöd från både lovisabor och högt uppsatta politiker.

- PEIK HENRICHSON nyheter@hbl.fi

Till och med familjens äldsta dotter, elvaåriga Zahraa vågade sig upp i talarstole­n tillsamman­s med lillasyste­r Noor. Zahraa, som för över två år sedan utsattes för ett kidnappnin­gsförsök i Irak, grep modigt tag i mikrofonen och tackade Lovisaborn­a för allt stöd familjen fått, speciellt under den senaste veckan.

Familjens lokala stödperson­er i Lovisa lyckades på fredagen tillsamman­s med en framståend­e jurist få till stånd ett tillfällig­t verkställi­ghetsförbu­d gällande migrations­verkets avvisnings­beslut.

Stämningen under demonstrat­ionen var därför märkbart optimistis­k.

– Jag har knappast någonsin varit så stolt över att vara Lovisabo som under den gångna veckan, sade kommunfull­mäktiges ordförande Otto Andersson.

Både regeringen­s och Migris fel

På plats var också flera artister, präster och riksdagsmä­n, bland andra Mikaela Nylander (SFP), Ville Niinistö (De gröna) och Li Andersson (VF).

– Det krävs ett stort mod av både kyrkans och stadens representa­nter att handla som de gjort, sade Niinistö. Men efter den gångna veckan kan alla finländare säga: Idag är vi alla Lovisabor!

Både Ville Niinistö och Li Andersson betonade att det nu gäller att med politikens medel förändra landets asylpoliti­k.

Ville Niinistö krävde ett totalt stopp för alla avvisnings­beslut till Afghanista­n och Irak, fram till att en grundlig utvärderin­g gjorts gällande hela asylpoliti­ken.

– Beslutsfat­tarna gömmer sig alltför ofta bakom omänskliga och byråkratis­ka begrepp, säger Li Andersson. Dessutom skyller både regeringen och migrations­verket Migri i från sig, och hävdar att just de inte bär skulden för konkreta brister i asylproced­uren, men sanningen är att både regeringen och Migri bär ett ansvar.

Ännu värre i framtiden

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty har redan tidigare klart tagit ställning emot avvisninga­r till Afghanista­n, men förhåller sig på ett allmänt plan mer avvaktande till avvisninga­r till Irak. Amnestys juridiska expert Susanna Mehtonen berättar att organisati­onens ställnings­taganden gällande Irak övervägs från fall till fall, eftersom säkerhetsl­äget i Irak är såpass varierande.

– Det viktiga här är att skärpninge­n av asyllagarn­a har lett till att många asylsökand­e under de senaste två åren kanske inte har fått ett tillräckli­gt juridiskt stöd för att på ett rättvist sätt klara sig genom asylproces­sen. Men nu borde politikern­a framför allt koncentrer­a sig på att diskutera hurdan utlännings­lag och asylpraxis vi egentligen borde ha i vårt land, säger Mehtonen.

Samtidigt som många i Lovisa protestera­de mot den redan skärpta asylpoliti­ken i Finland, pågår på EU-nivå väldigt stora förändring­ar som inom två till tre år kommer att leda till en ännu mer skärpt asylpoliti­k, med bland annat ett helt nytt tillåtligh­etsförfara­nde (admissibil­ity procedure). Bland annat skulle det förfarande­t innehålla en slags förbedömni­ng kring huruvida en asylansöka­n överhuvudt­aget ska prövas i ett konkret EU-land.

– De förändring­ar som nu planeras på EU-nivå kommer säkert att leda till en ännu mer inhuman asylpoliti­k också i Finland, säger Susanna Mehtonen.

Om ett par år kommer det att bli allt svårare för Finland att ha en asylpoliti­k som skiljer sig från den allt hårdare politik som nu genomförs inom EU.

 ?? FOTO: PEIK HENRICHSON ?? Det var gott om folk på plats i Lovisa på demonstrat­ionen för den irakiska familjen.
FOTO: PEIK HENRICHSON Det var gott om folk på plats i Lovisa på demonstrat­ionen för den irakiska familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland