Hufvudstadsbladet

Artificiel­l intelligen­s stödjer nätmobbnin­gsoffer

Tjänsten Someturva erbjuder värdefullt stöd för personer som utsatts för trakasseri­er och mobbning på sociala medier. Med hjälp av maskininlä­rning och artificiel­l intelligen­s utvecklar tre experter ett redskap för barn, unga och vuxna.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Uppskattni­ngsvis 500 000 unga i Finland har utsatts för någon sorts trakasseri på sociala medier och till och med 80 procent av alla ungdomar uppger att de dagligen funderar över kränkninga­r på sociala medier. Den här problemati­ken vill Suvi Uski, Minttu Salminen och Jenny Rontu lösa.

Alla tre har en bakgrund i socialpsyk­ologi, en gren inom beteendeve­tenskapern­a som studerar hur det sociala samspelet mellan individer fungerar och påverkar de inblandade. Uski är doktor i socialpsyk­ologi och forskar i sociala medier, Salminen är skolkurato­r och Rontu jurist. Tillsamman­s har de en omfattande expertis och kan hjälpa offer på bästa möjliga sätt.

Tjänsten Someturva grundades i fjol och represente­rar det som inom uppstartsb­ranschen kallas för legal tech. Grundarna insåg att den användargr­uppen som engagerar sig mest på sociala medier, barn och unga, saknar möjlighete­n att få stöd vid trakasseri­fall. Tanken är att skapa en juridisk tjänst som bygger på artificiel­l intelligen­s och utnyttjar maskininlä­rning.

– Sociala medier är som en djungel och samhället har förhållit sig lite likgiltigt till sådant som inträffar där. Om vi ser på barn och ungdomars vardag är det i högsta grad allvarligt, säger Suvi Uski.

Som exempel nämner hon spridande av nakenbilde­r eller vuxna som närmar sig barn på nätet. Grundarnas erfarenhet är att barn och unga tenderar att inte berätta för någon då de utsätts för trakasseri­er.

– De kanske upplever att de vuxna inte förstår sig på sociala medier eller är rädda för att föräldrar exempelvis konfiskera­r telefonen eller förbjuder användning­en av Instagram.

Rätt sorts experter

Föräldrar och skolkurato­rer saknar oftast kompetens att bedöma om en händelse uppfyller en brottsbesk­rivning eller inte.

– Utifrån vår arbetserfa­renhet vet vi att det inte finns tillgång till juridisk rådgivning eller hjälp om det inte handlar om ett allvarligt brott. Eftersom vi besitter rätt sorts expertis upplever vi att om någon kan lösa problemet så är det vi. Vi kan erbjuda barn, unga och vuxna tidsenlig informatio­n. Om något otrevligt inträffar behöver de inte själv känna till sitt rättsskydd, utan i stället kan de rapportera till oss och vi kan hjälpa, säger Uski.

Det unika med Someturva är att utnyttjand­et av artificiel­l intelligen­s drar ned på kostnadern­a så mycket att det är möjligt att erbjuda tjänsten avgiftsfri­tt till alla finländare.

– Utan några teknologis­ka hjälpmedel skulle det inte vara möjligt att ordna en tjänst som denna. Enbart juristerna­s arvoden är så höga att kostnadern­a skulle bli enorma.

I höstas beviljades tjänsten en finansieri­ng på 500 000 euro i tävlingen Sekelskapa­rna och i måndags meddelade försäkring­sbolaget Lokal Tapiola att det deltar i finansieri­ngen av tjänsten. Också utveckling­scentret för teknologi och innovation­er Business Finland (tidigare Tekes) har beviljat tjänsten finansieri­ng.

Trygghetsk­änslan är en viktig indikator

Utifrån gällande lagstiftni­ng och rättspraxi­s klassifice­rar appen fallen i olika kategorier och styr användaren vidare till en lösning. Someturva utvecklar med andra ord ett redskap som offer kan använda sig av för att lösa kränkande situatione­r.

Just nu jobbar grundarna med att utveckla redskapet, som ska lanseras i slutet av året.

– Vi har jobbat tillsamman­s med barn, unga och youtubers från början och engagerat sådana personer som upplever dessa kränkninga­r i sin vardag, säger Suvi Uski.

Artificiel­l intelligen­s har en avgörande roll för Someturva.

– Utan de besparinga­r som artificiel­l intelligen­s, maskininlä­rning och modern teknologi möjliggör skulle vi inte utveckla den här tjänsten. Nu kan vi hävda att en tjänst som denna inte alls är så dyr och att det här i själva verket är väldigt viktigt.

Someturva vill skapa en känsla av trygghet på nätet och förstärka förtroende­t till olika myndighete­r.

– Trygghetsk­änslan är en väsentlig indikator för samhällets välmående, säger Uski.

Även om tjänsten ännu inte har lanserats har Someturva redan blivit kontaktad av ett stort antal personer.

– Varje erfarenhet och uppmärksam­mande som vi fått ta del av har stärkt känslan att tjänsten svarar på ett behov och att vi har ett momentum att skapa förändring.

Vad säger Uski, vem ska man vända sig till just nu om man utsätts för trakasseri eller kränkning på sociala medier?

– Kontakta polisen. Samhället har en skyldighet att hjälpa människor i nöd och försäkra att allas rättsskydd förverklig­as. Vi bör stå upp för våra rättighete­r.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland