Hufvudstadsbladet

Nu klarar Stallhagen­s bryggeri 10 000 burkar i timmen

Den nya anläggning­en vid Stallhagen­s bryggeri i Finström på Åland är i full produktion. Som första bryggeri i Europa har företaget investerat i en kombinerad förpacknin­gslinje för burkar och flaskor. Med miljövänli­g, ekonomisk och framtidsin­riktad teknik

- BERNT JOSEPHSON/NYA ÅLAND

Det är en påtagligt nöjd och mycket stolt Jan Wennström, vd för Stallhagen­s bryggeri, som tar emot och visar runt i den helt nya produktion­sanläggnin­gen i Finström Grelsby.

Här har drygt 100 000 liter öl redan buteljerat­s i en första inkörning av linjen, och de första burkarna har nått butikerna.

Den nya anläggning­en omfattar 1 500 kvadratmet­ers lokalyta och inrymmer bland annat brygghus, en buteljerin­gs- och förpacknin­gslinje, råvaruhant­ering, lager samt ett besökscent­er. Som första bryggeri i Europa har Stallhagen in- vesterat i en kombinerad förpacknin­gslinje för burkar och flaskor, där produktion­en enkelt kan ställas om mellan de olika förpacknin­garna.

– Efter omkring 8 miljoner euro i investerin­gar de senaste åren kan vi nu räkna oss som ett av de mest effektiva bryggerier­na per anställd på den finska marknaden. Vår produktion­slinje levererar i dag 10 000 burkar eller flaskor per timme när vi kör för fullt, säger Jan Wennström.

Oförändrad­e bryggmetod­er

Jan Wennström räknar med att kunna dra ner vattenförb­rukningen med omkring 20 procent per år.

– Vattnet som vi köper från Ålands vatten är en viktig resurs i produktion­en. Det är så kallat mjukt vatten, som passar mycket bra för vår ölprodukti­on redan från början utan att vi behöver göra en massa tillsatser.

Stallhagen­s traditions­enliga bryggmetod­er är oförändrad­e, liksom den långa mognadspro­cessen som är känneteckn­ande för företagets öl. Precis som tidigare använder bryggeriet enbart naturliga råvaror, med fokus på närproduce­rat där det är möjligt.

Stallhagen­s vd tror att 2018 blir ett mellanår räknat i både volym och resultat:

– Vi räknar med att producera 1, 2 miljoner liter. Nästa år ska vi vara uppe i full produktion, med möjlighet att göra 2,4 miljoner liter öl. Teoretiskt skulle Stallhagen­s bryggeri med ganska små investerin­gar kunna utöka ytterligar­e och komma upp i en kapacitet på 20 miljoner liter öl per år, säger Jan Wennström.

 ??  ?? Vd Jan Wennström och produktion­schef Mats Ekholm räknar med att kunna producera 2,4 miljoner liter öl per år i Stallhagen­s nya produktion­sanläggnin­g.
Vd Jan Wennström och produktion­schef Mats Ekholm räknar med att kunna producera 2,4 miljoner liter öl per år i Stallhagen­s nya produktion­sanläggnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland