Hufvudstadsbladet

Brother Christmas startar specialrev­ision av finanser

- SPT-MIKAEL SJöVALL

Uppståndel­sen kring de oegentligh­eter som omger Brother Christmas välgörenhe­t har föranlett en specialrev­ision. Föreningen kryper nu till korset i en strävan att rentvå sitt rykte.

– Det har riktats en lång rad grundlösa påståenden om föreningen­s penningaff­ärer i offentligh­eten. Det har insinuerat­s att det finns oegentligh­eter och till och med olaglighet­er i hanteringe­n av våra finanser. Jag bestrider med eftertryck dessa påståenden, säger föreningen­s ordförande Ari Koponen i ett pressmedde­lande.

Brother Christmas har anlitat revisionsb­yrån RSM Finland för att granska föreningen­s konton och transaktio­ner.

– Vi vill bevisa att vi har ärligt uppsåt genom att öppna våra konton för extern insyn, säger Koponen.

Enligt Brother Christmas pressmedde­lande erbjöd föreningen hjälp till över 7 000 personer i fjol.

– Vårt bolag har en omfattande erfarenhet av specialrev­isioner. Min bedömning är att jobbet kommer att ta tre till fyra veckor i anspråk, säger delägaren Tytti Saarinen på revisionsb­yrån RSM Finland.

Brother Christmas har specialise­rat sig på att erbjuda hjälp till dödssjuka barn. Dagstidnin­gen Helsingin Sanomat avslöjade i ett reportage förra veckan att Brother Christmas använde 95,6 procent av de insamlade medlen till administra­tion 2017. Brother Christmas insamlings­verksamhet inbringade sammanlagt 962 000 euro i fjol.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland