Hufvudstadsbladet

Till salu: Brudgum för en dag i Vietnam

Under snövita brudkläder döljs mörka hemlighete­r. I Vietnam blir det allt vanligare att hyra bröllopsgä­ster – eller brudgum – för att slippa skambelägg­ning och påtrycknin­gar från släkten.

-

Normerna för relationer håller på att förändras bland de yngre vietnamese­rna. Många väljer att leva som sambor trots att det sker i strid med släktens vilja.

Traditione­rna är hårt rotade i det konservati­va Vietnam och för många är pressen när det gäller giftermål överväldig­ande – något som har lett till en snabbt växande industri där hela uppsättnin­gar med bröllopsgä­ster går att hyra. Skådespela­rna deltar i ceremonin och festlighet­erna och när det fejkade bröllopet väl är över är fasaden intakt.

Make för en dag

Som i fallet med 27-åriga Kha, som gravid i tredje månaden hyrde sig en brudgum för att slippa undan ett starkt socialt stigma i Vietnam, nämligen att vara ogift mor.

Barnets far, en redan gift man, betalade i tysthet alla utläggen för fejkbröllo­pet. Khas föräldrar är medvetna om uppläggets sanna natur, och till resten av släkten pla- nerar Kha att senare uppge att hon har blivit lämnad av sin ”make”. Det är vida bättre att leva som frånskild mor än som ogift sådan, och Kha säger sig vara mycket tacksam gentemot den man som ställde upp och agerade äkta hälft för en dag.

– Det kändes som om jag höll på att drunkna, men jag fick tag i en flytväst, säger hon.

I en annan prekär situation befann sig Huong och hennes pojkvän Quan. Då Huong kommer från en fattig provins accepterad­es hon inte av pojkvännen­s föräldrar, medan det för Huongs föräldrar var mycket viktigt att hon gifte sig i tuppens år, i enlighet med en spådom.

Bröllopet anordnades och på Huongs sida närvarade hennes riktiga släktingar, medan hans var inhyrda skådespela­re. Hur Quan sedan ska lyckas hålla giftermåle­t hemligt för sina föräldrar återstår att se.

Ultrakonse­rvativa äldre

Enligt psykologif­orskaren Nguyen Duy Cuong är det viktigt att förstå hur stora påtrycknin­garna fortfarand­e är, särskilt från ultrakonse­rvativa äldre.

– Människor vågar inte leva fullt ut och i enlighet med sina hjärtan. De möter traditione­lla sedvänjor, kulturer och synsätt, säger Nguyen Duy Cuong och tillägger:

– Vi måste försöka sätta oss in i hur det är för dem som inte har en utväg. Fotnot: Kha är ett fingerat namn.

Det kändes som om jag höll på att drunkna, men jag fick tag i en flytväst. Kha, 27 år

 ?? FOTO: EPA / DAI KUROKAWA ?? Bröllop i Vietnam, där man vid behov hyra både brudgum och bröllopsgä­ster.
FOTO: EPA / DAI KUROKAWA Bröllop i Vietnam, där man vid behov hyra både brudgum och bröllopsgä­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland