Hufvudstadsbladet

Bannon hyllar populismen i Italien

Att främlingsf­ientlighet och populism varit drivande teman inför valet i Italien gör Steve Bannon varm om hjärtat. President Donald Trumps forne chefsstrat­eg är på plats och hyllar det italienska exemplet.

- LARS PEDERSEN/TT

ITALIEN Bannon var ordförande för Trumps presidentv­alskampanj 2016 och den främste arkitekten bakom det populistis­ka budskapet som gav nycklarna till Vita huset – och honom själv den strategisk­a topposten bredvid världens mäktigaste man.

Men i augusti 2017 fick han sparken. Bannon återvände då till den högerpopul­istiska nyhetssajt­en Breitbart News, som han tidigare varit chef för. Fast i januari tvingades han bort även därifrån.

Nu är han på turné i Europa med syfte att främja en bred populiströ­relse på den gamla kontinente­n.

Gått längre

På tisdag ska han hålla ett tal i ämnet i Schweiz, rapportera­r The New York Times som återger vad Bannon sade i en intervju på fredagen:

– Det italienska folket har gått längre på kortare tid än var britterna gjorde med brexit och amerikaner­na med Trump. Italien är ledaren.

Bannon berättar att han är i landet för att lära sig. Han anser att det italienska valet ”är urtypen för allt, det är ren populism”.

Den yttre högern har flyttat fram sina positioner i val i USA och Europa, vilket påverkat debatten inom det politiska etablissem­anget.

Men i Italien, fascismens födelsepla­ts, dominerar denna höger redan politiken, ett faktum som utkristall­iserats i valkampanj­en, konstatera­r The New York Times.

Mer extremt

– Ungdomsarb­etslöshet, utbredd ekonomisk vanmakt och rädsla för immigrante­r är grogrunden för

■ mer extrem politik i Italien, säger Stefano Stefanini, tidigare italiensk Natoambass­adör, numera konsult i Bryssel, till tidningen.

I ett land med stark populism, söndervitt­rad vänster och högernatio­nalistiska antimigrat­ionskampan­jer säger sig Steve Bannon ha en ”slutgiltig dröm”:

Att populistis­ka Femstjärne­rörelsen och Silvio Berlusconi­s högerkoali­tion – med partierna Forza Italia, Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder – slår ihop sina påsar och tar över landet.

 ?? JACQUELYN MARTIN
FOTO: TT / AP / ?? Förre Vita huset-strategen Steve Bannon får framtidstr­o av att följa populister­na i Italien inför söndagens val. Arkivbild.
JACQUELYN MARTIN FOTO: TT / AP / Förre Vita huset-strategen Steve Bannon får framtidstr­o av att följa populister­na i Italien inför söndagens val. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland