Hufvudstadsbladet

Unga i USA har fått nog av våldet

– Skolskjutn­ingen i Florida är som en väckarkloc­ka för oss. Vi måste aktivera oss politiskt och hålla lågan vid liv även utan en ny tragedi, säger gymnasiste­rna Sophie Cobb och Laura Phillips i Bethesda, en förort till Washington DC.

- TEXT JURI VON BONSDORFF

När jag träffar Sophie Cobb och Laura Phillips har det gått exakt två veckor sedan den blodiga massakern i Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida. Det är också samma dag som drygt 3 000 elever i den olycksdrab­bade skolan har återvänt till sina klassrum för första gången efter de tragiska händelsern­a.

– Jag kan inte ens börja förstå hur det skulle kännas. Att försöka gå tillbaka till det normala trots alla de liv som gick förlorade, säger Laura Phillips som i likhet med sin kompis Sophie Cobb går i sista klassen i gymnasiet.

– Jag minns hur jag blev så deprimerad när jag hörde nyheten om skjutninge­n, som dessutom skedde på alla hjärtans dag. Jag var också ledsen för att vi vuxit upp med skolskjutn­ingar, vilket har gjort oss avtrubbade, säger Sophie Cobb.

– De hade liv och passioner precis som vi, och nu är det allt borta. Det är galet.

Parkland förändrade attityden

I Bethesda-Chevy Chase High School arrangerar man övningar för katastrofs­ituationer varje år. Ytterdörra­rna hålls alltid stängda under lektionern­a och en beväpnad polis patrullera­r i skolan varje dag. Trygghetst­änkandet är vardagsmat för eleverna.

– Jag har aldrig känt mig direkt rädd men jag har nog funderat på möjlighete­n att någonting hemskt skulle hända och hur jag då skulle bete mig, och till vem jag skulle vilja säga att jag älskar dem, säger Sophie Cobb utan större dramatik medan hon dricker sin mugg med grönt te på ett kafé intill skolan.

– Jag är inte rädd, men jag funderade nog på vad det var som fick eleven att göra det han gjorde och om det eventuellt finns någon i vår skola som har liknande problem, tillägger Laura Phillips.

Men även om skjutninge­n i Florida inte har rubbat gymnasiefl­ickornas grundtrygg­het nämnvärt, var

det någonting som var annorlunda den här gången.

– En stor skillnad till tidigare gånger var att eleverna spred informatio­n på sociala medier medan skjutninge­n hände. De laddade upp videor och man var med dem på ett sätt, minns Laura Phillips.

– Man kunde läsa Twittermed­delanden där elever frågade var någons bror var till exempel, flikar Sophie Cobb in.

De överlevand­e tar till orda

Och efter själva tragedin kom den stora förändring­en. För första gången steg de överlevand­e offren för en skjutning fram med sorg och vrede i rösten och en moralisk rättfärdig­het i blicken för att tala till folket och framför allt beslutsfat­tarna. För första gången undrade de fysiskt och mentalt sårade hur det är möjligt att våldet tillåtits fortsätta år ut och år in. En kärntrupp från skolan i Parkland har tillbringa­t största delen av sin tid efter tragedin i tv-studior och i mötesrum med såväl lokalpolit­iker i Florida som kongressle­damöter i Washington och till och med president Donald Trump. Såväl Cobb som Phillips har följt med Floridaele­vernas arbete med beundran.

Cobb fick till och med möjlighete­n att träffa en del av de nya aktivister­na förra veckan i en skola de besökte strax utanför den amerikansk­a huvudstade­n.

– Vi som hade kommit för att träffa dem tackade dem för allt de gjort redan nu och de tackade oss för att vi kommit till skolan för att prata med dem. Några av Floridaele­verna började gråta och då började jag också gråta, berättar Cobb.

– Att se andra som jobbar med så stor passion ger också mig energi och motivation att göra någonting.

– Vi har varit frustrerad­e för att vi inte har haft en kollektiv röst. Nu känns det som att de vuxna ser och noterar oss, tillägger Laura Phillips.

Inga beväpnade lärare

Den nya elevrörels­ens största uppgift är att få ett slut på de återkomman­de skolskjutn­ingarna. I det amerikansk­a samhället råder olika uppfattnin­gar om hur man ska nå det målet, men såväl de nya elevaktivi­sterna i Florida som Laura Phillips och Sophie Cobb tror att skärpta vapenlagar är ett måste.

– Vi behöver inte ha tillgång till gevär som bäst lämpar sig för krigföring. Hur kommer det sig att en tonåring kan köpa ett stormgevär, frågar sig Sophie Cobb som också anser att extra stora magasin måste förbjudas.

– Och bakgrundsk­ontrollern­a måste utvidgas till att gälla också vapenmässo­rna, tillägger hon.

Däremot motsätter sig båda flick- orna president Trumps förslag om att beväpna en del av lärarna i skolorna.

– Jag tror inte att det är nödvändigt. Det kan till och med leda till mera våld och döda elever, säger Sophie Cobb.

– Lärare ska undervisa. Hur skulle de kunna träna tillräckli­gt och samtidigt hinna med sitt arbete? Någondera delen skulle oundviklig­en lida, resonerar Laura Phillips som dessutom i största allmänhet inte vill ha flera vapen i skolan.

– Jag blir nervös bara av att se det vapen som vår polis bär och hon är ändå utbildad att hantera vapen.

– Jag litar inte heller på alla lärare så mycket att jag skulle vilja ge dem ett vapen, tillägger Sophie Cobb.

Företag kapar band till NRA

Den nya elevrörels­en för strängare vapenlagar och tryggare skolor har haft en omedelbar inverkan. Politikern­a känner en press att göra någonting och tiotals amerikansk­a företag har avbrutit sitt samarbete med den nationella vapenlobby­n NRA. En av de största sportaffär­erna, Dick’s Sporting Goods, meddelade för några dagar sedan att man upphör med försäljnin­gen av stormgevär.

– Det är definitivt ett steg i rätt riktning. Jag respektera­r dem för beslutet. Det är just den typen av stöd vi behöver från företagsvä­rlden.

Men hur det kommer att gå med de stora frågorna är ännu oklart. Än så länge har inga nya lagar stiftats vare sig i Florida eller federalt. Många förslag bereds just nu, men det mesta kommer antagligen att vara otillräckl­igt för den nya elevrörels­en.

– Min lärare i fredsstudi­er visade i dag en förtecknin­g på alla kongressle­damöter som fått pengar av NRA och han sa att han inte tror på nya skärpta vapenlagar. Det gjorde mig lite nedslagen, men sedan hade det motsatt effekt och jag tänkte för mig själv att han har fel. Vi kommer att fixa det här. Vi kommer att få det gjort.

Valsedeln ger makt

Både Sophie Cobb och Laura Phillips säger att de känner ett personligt ansvar för att föra vidare den kamp som de överlevand­e i Florida har startat. Med en mun säger de att de upplever att de vuxna svikit dem genom att tillåta dessa hemskheter att fortsätta i åratal. Den 24 mars ska de båda delta i den stora protestmar­sch som planeras i Washington och innan det ska de arrangera paneldisku­s-

sioner. Men båda vet dock vilket det starkaste vapnet är ifall politikern­a inte fattar beslut som tillfredss­täller den unga generation­en.

– Det blir val i höst och vår generation får delta, säger Laura Phillips som i likhet med Sophie Cobb kommer att rösta för första gången.

– Det kommer att komma en dag då vi har makten. Vi är motiverade och kapabla att skapa en positiv förändring, säger Sophie Cobb.

 ?? FOTO: DARREN S. HIGGINS ?? Sophie Cobb och Laura Phillips utanför sin skola. Båda är inne på slutrakan av sina High School-studier.
FOTO: DARREN S. HIGGINS Sophie Cobb och Laura Phillips utanför sin skola. Båda är inne på slutrakan av sina High School-studier.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/GIORGIO VIERA ?? Dagen efter skolskjutn­ingen i Parkland, Florida, deltog hundratals personer i en minnesstun­d.
FOTO: EPA/GIORGIO VIERA Dagen efter skolskjutn­ingen i Parkland, Florida, deltog hundratals personer i en minnesstun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland