Hufvudstadsbladet

Ett vårdkonsor­tium i monopolstä­llning ställer till med problem

- VERTTI KIUKAS generalsek­reterare PIA SUNDELL vice ordförande VIVECA HAGMARK styrelseme­dlem

VåRD På SVENSKA Soste – Finlands social och hälsa rf – välkomnar liksom FDUV (Intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning) (HBL 14.2) diskussion­en om hur den svensksprå­kiga social- och hälsovårde­n ska tryggas efter vårdoch landskapsr­eformen.

Vi anser att både vårdreform­en och den därtill hörande valfrihete­n kan föra med sig nya möjlighete­r för den svensksprå­kiga social- och hälsovårde­n. I dagens läge finns stora brister i hur den svensksprå­kiga vården tryggas i praktiken, särskilt i Nyland och Åboland. Valfrihete­n ger goda möjlighete­r till mer individuel­lt anpassade lösningar. Men det är avgörande hur rådgivning­en ordnas så att personer i svåra livssituat­ioner kan göra välinforme­rade val.

Behovet av förändring och uppdaterin­g av strukturer beror också på andra lagstiftni­ngsreforme­r, såsom ny enad funktionsh­inderlag vilket vi, FDUV och andra svenskoch tvåspråkig­a medlemsorg­anisatione­r, redan under flera års tid lyft fram. Vi förutsätte­r att det arbete som redan gjorts tas tillvara och att olika alternativ beaktas. Huvudsaken är att slutresult­atet blir en fungerande helhet.

Soste rf är en riksomfatt­ande paraplyorg­anisation för 200 social- och hälsovårds­organisati­oner och tiotals andra samarbetsp­arter. Det är viktigt att fokus i diskussion­en flyttas till vad förändring­arna innebär för enskilda människors vardag. Den sakkunskap och verksamhet samt den produktion som finns inom tredje sektorn bör tas tillvara.

Vi ställer oss tveksamma till tankarna om ett svensksprå­kigt vårdkonsor­tium som i praktiken skulle få en monopolstä­llning. Att den svensksprå­kiga servicen dessutom skulle koncentrer­as till ett bolag med vinstintre­sse leder till flera problemati­ska frågeställ­ningar, bland annat ur frivilligh­etsperspek­tiv.

Många organisati­onsbaserad­e producente­r har visat äkta intresse för att utveckla sitt svensksprå­kiga serviceutb­ud och att komma med på mark-

Den sakkunskap och verksamhet samt den produktion som finns inom tredje sektorn bör tas tillvara.

naden antingen som självständ­iga aktörer eller i samråd med andra.

Också vi välkomnar proaktivt gemensamt arbete, där lösningarn­a utgår från lika rätt till social-, hälso- och sjukvård inom den svensksprå­kiga befolkning­en och lika på svenska och finska. Ett arbete där parterna vågar utmana rådande strukturer och antaganden samt bortse från nuvarande användning av befintliga byggnader. Vi ser fram emot att delta i planeringe­n tillsamman­s med offentliga och privata aktörer för att resultatet ska bli en innovativ helhet som tillvarata­r kunnandet hos den breda skara användare, sakkunniga och producente­r som vi har i dag.

Soste - Finlands social och hälsa rf

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland