Hufvudstadsbladet

Vi tar igen stryk av norrmännen

-

MALMS FLYGPLATS Det är en dyster tid att vara en historieäl­skande helsingfor­sare. Visst har vi en del fina historiska monument och platser byggda av människoha­nd, men hur många av dem är helt unika? Vi älskar vårt Senatstorg och våra jugendhus och nyklassisk­a byggnader, men åk till Berlin eller S:t Petersburg där det finns precis likadana byggnader, men större och ståtligare. Sveaborg är otroligt vackert med sina fästningar, men Europa är fullt av fästningar och slott.

Jo, vi har nog en helt unik plats i Helsingfor­s. En som det bara finns två andra av i hela Europa med samma kulturhist­oriska värde. Malms flygplats. De andra två exemplaren är Lido flygplats i Venedig, Italien och Brighton City Airport, även känt som Shoreham, i södra England. Vad som gör dessa tre flygplatse­r unika är att de utan avbrott

har tjänat sitt ursprungli­ga syfte sedan de grundades och är till stor del i sitt ursprungli­ga skick.

Vad som gör Malms flygplats unik inom denna trio är att där Shoreham och Lido har sina enda ursprungli­ga gräslandni­ngsbanor har Malm fortfarand­e kvar sina ursprungli­ga fyra landningsb­anor som formar det för 1930-talets flygplatse­r typiska kompassros­mönstret. Två av dessa landningsb­anor, som numera används som taxibanor, är dessutom täckta av de ursprungli­ga betongplat­torna som lades under kriget. Stora hangaren är praktiskt taget intakt med sin speciella sexkantiga golvläggni­ng, som det dessvärre finns planer på att skall täckas med tennis- och handbollsb­anor, originalsk­yltningar på flera språk och är fortfarand­e ytterst funktionel­l för att underhålla och förvara flygplan.

Det lätta flyget står inför en revolution då elektriska flygplan redan är en faktor

att räkna med och utvecklas med stormsteg. Snart har vi kanske ett på Malm. Utveckling­spotential­en för att göra flygplatse­n till en hubb för att utveckla det elektriska flyget vore enorm då Vanda flygplats inte har, och aldrig kommer att ha, plats för lätta flygplan. Norrmännen har fattat det och Avinor, som ansvarar för Norges flygplatse­r, har annonserat att dess mål är att alla under 90 minuter långa flygsträck­or kan flygas med helt eldrivna flygplan 2040.

År 2040 har vi, om stadens beslutsfat­tare får sin vilja igenom, gått miste om ett av våra mest unika historiska arv och vår enda City Airport och har berikats med en ny sovstad som har all potential att bli ett nytt Rosengård, eller en Malm(ö)-förstad. Det är inte bara i skidsport som vi tar stryk av norrmännen alla gånger. MARCO CORSI Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland