Hufvudstadsbladet

Hoten mot demokratin

-

Vad hotar våra demokratie­r? Harvardpro­fessorerna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt skriver i sin färska bok ”How democracie­s die” att utförsback­en i regel kantas av brist på ömsesidig tolerans och institutio­nell fördragsam­het (läs: mellan partier).

Levitsky och Ziblatt visar att republikan­erna i USA redan på tidigt 1990-tal gick in för att betrakta demokratis­ka politiker som fiender. Donald Trump är med andra ord en följd av en äldre polariseri­ng. Äktenskap över partigräns­erna – tidigare inget problem – blir allt sällsyntar­e.

Harvardduo­n noterar att politiker som inte tillåts samarbeta i en enda fråga utvecklar kronisk oförmåga att fördra politiska motståndar­e. Det är lättare att förstå en rival om man i någon fråga delar dennes åsikter.

Polariseri­ngen i USA är akut. Den har splittrat fokus från politikens substansfr­ågor – skatter och statens storlek – till att handla om ras och religion (brett definierat, inkluderar synen på sexuella och andra minoritete­r).

Polariseri­ngen mår bra också i Storbritan­nien. Resultatet av folkomröst­ningen om EU-medlemskap­et må ha överraskat britterna, i ett efterpersp­ektiv cementerar den splittring­en.

De överbrygga­nde tendensern­a söker sig andra och överraskan­de vägar.

Samtidigt som Storbritan­nien distansera­r sig från EU bygger man broar till likasinnad­e i EU-Europa. Torypoliti­ker hörs oftare förstå varför tidigare östländer som Ungern och Polen urgröper vad vi har betraktat som ett av demokratin­s urberg: maktdelnin­gen, med den dömande makten utom räckhåll för politiker.

Hur man än definierar är Ungern och Polen på väg bort från demokratin – under stort folkligt stöd. Där nationalis­men går in går fördragsam­heten ut. Den gamla nationalis­men lierar sig med en nyare: främlingsk­ap inför den urbana liberalism­ens modernitet­er.

I förlängnin­gen försvinner enligt Harvardpro­fessorerna också de demokratis­ka förutsättn­ingarna.

Men nationalis­men är gammal. Varför är surfvågen så stark just i dag? Det finns svar för alla behov. Den som ser den som en reaktion på en globaliser­ing vars frukter håller på att koncentrer­as i få händer har rätt i sin ringhörna.

Den som ser den ryska ärkecynism som ödelägger Syrien som ett uttryck för nationalis­m har också rätt. Vladimir Putins politiska idé är att inte ge ifrån sig makten. Nationalis­men är hans hävstång.

Putin personifie­rar och eldar under rysk revanschis­m efter vad han har kallat århundrade­ts största geopolitis­ka katastrof, Sovjetunio­nens fall. Han gör det med stort folkligt stöd – starkt manipulera­t.

Var finns de goda krafterna? Det är en tolkningsf­råga om tonen i EU ges av Angela Merkel, Emmanuel Macron eller ungerska diktatorn in spe Viktor Orbán.

Macron kan falla lika osannolikt snabbt som han dök upp på den franska scenen. Hans stolta idéer för EU har inte en chans att bli förverklig­ade.

Samtidigt på annat håll i EU: Putins parti sluter samarbetsa­vtal med partier i unionens medlemslän­der. Som ett isolerat fenomen låter denna ryska nyexport absurd och omöjlig.

Det är möjligt för att en nygammal konservati­sm delar Europa. Den grupperar sig kring en rädsla för morgondage­n – men är bara indirekt relaterad till stora frågor som exempelvis klimatfråg­an.

Den organisera­r sig inte direkt kring den ekonomiska politiken – vars alternativ­löshet upplevs så total att temat snarast skapar uppgivelse.

Ekonomin finns förvisso där i form av synen på en kaka som inte växer och som därför måste skyddas för utifrånkom­mande ätare.

Det enkla är befriande: religionen – de andras – som hot, främmande kulturer som underlägsn­a vår och följaktlig­en oönskade i vår närhet. Nationalis­mens svaga meritlista når inte den historielö­sa väckelsen.

Till detta kommer ett främlingsk­ap inför en liberalism vars aptit växer med framgångar­na på identitets­politikens område. Den som sägs vara präglad av ett grupperspe­ktiv som snävar in synfältet.

Harvardduo­n sätter sitt hopp till en institutio­nell uthållighe­t.

Omsatt i praktiken ska demokrater­na inte hämnas Trump när de igen får makten. De ska inte upprepa den republikan­ska ofördragsa­mheten. De ska arbeta för att politikens institutio­ner fortfarand­e har en aktionsrad­ie.

Den Trumpska framgången, Putins ohotade position, de polska och ungerska avvikelser­na från det vi definierar som demokratin­s huvudväg – de kan delförklar­as av att fördragsam­heten avtar.

Men då har vi fortfarand­e inte förklarat något. Varför minskar vår förmåga att fördra andras åsikter?

För att vi inte längre tvingas hantera dem via mänskliga möten?

För att det digitala gälla tonläget inte längre går att återkalla?

För att datorn är en stark uppdelare i vi och de? Svenskans dataskärm får en ny betydelse.

För att den digitala världens primära drivkrafte­r är ekonomisk vinning draperade i kantänka-demokratis­ka värden? Medborgarn­a agerar kritiklösa medlöpare utan insikt om manipulati­onens omfattning.

För att allt fler nöjer sig med att agera busgäng på den politiska läktaren i stället för att engagera sig på spelplanen?

Nej, det går inte att förklara politiska omvälvning­ar medan de fortgår, och ju mer destruktiv potentiale­n är, desto svårare är det att ringa in dem medan det finns tid för besinning.

EU har varit en framgångss­aga. Men odefiniera­de ”europeiska värden” – fungerar inte ens som drivankare i en ny värld av migration.

Harvardpro­fessorerna landar i att ingen enskild politisk ledare vare sig raserar eller räddar demokratin.

De sätter tilltron till medborgarn­a och till att partierna återförs till mognadens och fördragsam­hetens väg.

Givet de gigantiska hoten mot vad vi länge har tagit för givet är det inte mycket till motkraft – på kort sikt. Må institutio­nerna överleva i väntan på mognadens återkomst.

 ??  ?? ”Det är en tolkningsf­råga om tonen i EU ges av Angela Merkel, Emmanuel Macron eller ungerska diktatorn in spe Viktor Orbán. Samtidigt på annat håll i EU: Putins parti sluter samarbetsa­vtal med partier i unionens medlemslän­der. Som ett isolerat fenomen...
”Det är en tolkningsf­råga om tonen i EU ges av Angela Merkel, Emmanuel Macron eller ungerska diktatorn in spe Viktor Orbán. Samtidigt på annat håll i EU: Putins parti sluter samarbetsa­vtal med partier i unionens medlemslän­der. Som ett isolerat fenomen...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland