Hufvudstadsbladet

Suhonen knackar på landslaget­s dörrar

Finlands skidlandsl­ag håller på att inleda ett generation­sskifte och det finns ett brinnande behov för unga talanger. 20-åriga Verneri Suhonen stod i sprinten för karriärens bästa världscupp­lacering och visade framför sin hemmapubli­k att han är att räkna

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Ristomatti Hakolas femteplats i herrsprint­en må ha varit lördagens finaste individuel­la finländska prestation men bland de fyra herrar som tog sig vidare från kvalet fanns också ett par andra ljusglimta­r. Anssi Pentsinen kämpade sig till semifinal medan Martti Jylhä och Verneri Suhonen blev utslagna i kvartsfina­lheaten. Nöjdast av alla: Verneri Suhonen, som stod för sin unga karriärs bästa världscupp­lacering.

20-åringen följde upp sin 30:e plats i sprinten i Seefeld för en dryg månad sedan med en 27:e placering i Lahtis. Suhonen kan mycket väl vara nästa unga idrottare som slår igenom.

– Åtminstone har de senaste världscupt­ävlingarna gått vägen. Poäng blev det så att det skrällde om det. Vi får ju se sen då nästa års landslagst­rupper offentligg­örs men nu har jag kunnat utmana, eller åtminstone hänga efter, våra toppåkare, säger Suhonen.

Lahtissone­n Suhonen, som represente­rar Hollolan Urheilijat-46, njöt för fullt av skidfesten på Lahtisstad­ion.

– Det var fint att få skida här på hemmastadi­on. Fulla läktare och allt. I fjol fick jag vara med och se på från åskådarper­spektiv men nu är jag själv och tävla. Det är fint att se att skidsport intressera­r i Lahtis, säger Suhonen leende.

Vill vara mångsidig

Efter att Suhonen för ett år sedan avklarat sin militärtjä­nst har han satsat på idrotten på full tid. I bagaget har han en hög finska juniormäst­erskap samt en femteplats i JVM och en niondeplat­s i U23-VM. De största framgångar­na har kommit i sprint, men någon renodlad sprinter vill Suhonen inte vara.

– Jag vill vara en allroundåk­are. Men sprinten är – som Ristomatti brukar säga – en kul gren då man klarar sig.

Majoritete­n av de finländska landslagså­karna är bättre på att skida med klassisk stil. Suhonen är ett undantag.

– Ärligt sagt så är min skejt bättre. Min parstaknin­g är stark men annars har jag ännu mycket att jobba på med min klassiska stil.

I sitt heat i sprinten, där också Jylhä och Pentsinen medverkade, hängde Suhonen med rätt bra.

– Det kändes bra och det var kul att märka att jag kunde stå emot i motluten och på de flacka delarna av banan. I nedförsbac­karna måste jag vara bättre. Man får mycket bra lärdom av de här tävlingarn­a, säger Suhonen.

Nästa för Suhonen blir junior-FM, en sprinttävl­ing som Internatio­nella skidförbun­det ordnar i Kina och senior-FM.

– FM är ett av säsongens huvudmål.

Framtiden ser ljus ut för denna unga talang. I nästa års planer finns studier sannolikt i Rovaniemi.

– Det är businesstu­dier som intressera­r mig. Gärna i Rovaniemi. Det skulle ge en extra kick att flytta och få lite ny träningsmi­ljö, säger Suhonen som vi med mycket stor sannolikhe­t får se mera av i världscupe­n nästa säsong.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? ■
20-åriga Verneri Suhonen var en ljusglimt i herrarnas sprint.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ■ 20-åriga Verneri Suhonen var en ljusglimt i herrarnas sprint.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland