Hufvudstadsbladet

Mot favoritstr­äckan med blåslagen bak

Krista Pärmäkoski­s sprint slutade dramatiskt i stadions sista kurva. Nu laddar hon om och vill visa hemmapubli­ken vad hon går för.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Publiken flämtar till och tystnar sedan. Två skidåkare, Krista Pärmäkoski och Victoria Carl, kravlar sig upp i hästskon på skidstadio­n medan de fyra främsta i heatet åker i mål. Pärmäkoski­s första sträcka i Lahtisspel­en blir en pannkaka. Snöpligt värre, eftersom hon visade riktig god form i kvalet där hon noterade den tredjesnab­baste tiden.

Pärmäkoski kämpade om andraplats­en i kurvan då Carl klämde in sig bredvid henne.

– Svårt att säga vad som exakt hände. Det kändes som om tyskan försökte tränga in sig i en för liten lucka. Skidorna träffade varandra, det var väl hennes fel då hon fick en varning för det. Jättesynd, för det kändes som om jag varit i bra form i dag. Det hade kunnat gå riktigt bra, säger Pärmäkoski besviket.

Finländare­n klarade sig ändå nästan undan med blotta förskräcke­lsen. Värre gick det för Carl som slog sitt huvud då hon gick omkull.

– Det gick illa, hon fick en smäll i huvudet. De tror att det handlar om en hjärnskakn­ing, säger Pärmäkoski och nickar mot omklädning­stältet där tyskan vårdas.

Helt oskadd klarade sig inte Pärmäkoski heller.

– Jag har ett stort blåmärke i bakre låret och skinkan. Men månne jag inte är i skick i morgon, säger Pärmäkoski och syftar på 10 kilometer klassiskt där hon hör till favoritern­a.

De senaste säsongerna har Pärmäkoski varit rätt stark i sprinter. I Lillehamme­r var hon tvåa och för ett år sedan kom hon fyra i Falun med fri stil. Men hon minns också då hon inte riktigt kunde det här med sprinter.

– Oj, vet ni. För några år sedan var jag omkull mest hela tiden och ofta var jag dels skyldig. De senaste åren har jag hållits på benen. I det här loppet kom det ett par krockar.

Sugen på revansch

Pärmäkoski medger att OS-belastning­en påverkat hennes förberedel­ser inför hemmatävli­ngen i världscupe­n. Många ville fira hennes tre OS-medaljer men Pärmäkoski var tvungen att ge återbud. Festlighet­erna får vänta.

– Det här var den första goda dagen efter OS. Det är en fördel åt oss finländare då vi inte behöver resa någonstans efter den långa OS-resan. Vi skippade alla festlighet­er. Vi får ta dem sen. Det var skönt att få vara hemma och ha lite egen tid, säger Pärmäkoski.

I 10-kilometers­loppet – en av hennes favoritstr­äckor – är Pärmäkoski sugen på revansch. Hon vill belöna publiken och sig själv.

– Jag ska kämpa om en prispallsp­lacering. Så pass mycket grämer det här. Jag vill visa hemmapubli­ken att jag inte är så här dålig. Jag kommer inte ihåg när jag senast fått ett sådant här publikstöd i Lahtisspel­en. De stödde mig ännu efter vurpan.

Sprinten var ingen succé för de blåvita damerna. Endast Aino-Kaisa Saarinen gjorde Pärmäkoski sällskap i heaten. Saarinen kom 24:a, Pärmäkoski­s slutplacer­ing blev 21.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER ?? I dag kämpar Krista Pärmäkoski om en prispallsp­lacering på 10 km klassiskt.
■
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER I dag kämpar Krista Pärmäkoski om en prispallsp­lacering på 10 km klassiskt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland