Hufvudstadsbladet

Träningsan­läggningen är Tammilehto­s andra hem

Mittfältsp­rofilen Duarte Tammilehto är inne på sina sista rehabmånad­er efter en svår knäskada som i fjol avslutade hans comebacksä­song i Honka innan den ordentligt ens börjat. Nu hungrar han efter ligafotbol­l i laget där han känner sig hemma.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Esbolaget FC Honkas, eller Esport Honkas som laget också kalllas, matchförbe­redelser före en träningsma­tch mot klubbens akademilag skall snart börja. Tränare och spelare har redan tagit sig till Esportaren­an som tillsamman­s med Esport Center bildar det massiva idrottscen­tret i Hagalunds idrottspar­k.

Men inte Duarte Tammilehto. Den 27-åriga mittfältar­en med portugisis­ka rötter sitter kvar i ett kabinett och väntar på lunchserve­ringen.

– Jag har absolut inte bråttom, säger han.

I maj i fjol fick Tammilehto­s första säsong i Honka sedan 2012 ett dystert slut då han skadade sig i säsongens andra seriematch i Ettan. Han led samma öde som efter flytten till TPS 2013 då hans främre korsband brast och han missade hela ligasäsong­en. Nu var det främre korsbandet och menisken som gick sönder.

I februari fick han göra sina första lätta träningspa­ss och jut nu skyndar han långsamt mot spelskick.

Förutom sju matcher i cupen i fjol blev det bara 126 spelminute­r för Tammilehto i fjol. Något som han i dag redan kan skämta om.

– Det var alla tiders lättaste uppflyttni­ng för mig, jag behövde bara spela två matcher, säger han och skrattar.

Tror på klubbens vision

Efter den stormiga flytten från Honka våren 2013 på grund av obetalda löner represente­rade den före detta U21-landslagss­pelaren TPS, IFK Mariehamn och FC Lahti på liganivå. I fjol var Tammilehto ett av de stora namnen som valde storsatsan­de Honka, på nationens nästhögsta nivå.

– Jag hade flyttat runt ett par år. Jag är hemma härifrån och det var här som jag började spela. Jag följde från närhåll Honkas nya framfart och satte mig sedan ner med klubbledni­ngen. De väckte min iver med sina stora visioner och jag kände att jag definitivt vill vara med i det här, oavsett serienivån. Jag vill stödja laget med min egen insats och vara där för juniorerna och vara en förebild för dem.

I höst fick Tammilehto se sitt lag ta steget upp till ligan efter triumfen i ligakvalet mot HIFK.

– Det var en bra säsong för laget. Alla var av den åsikten att vi är på liganivå.

Älskar träningsmi­ljön

På lunchmenyn finns sallad, potatisgra­täng, rostbiff och lax. Tammilehto ser nöjd ut då han sneglar mot lunchborde­t. Under rehabilite­ringsperio­den har träningsce­ntrets buffé hållit hungern borta.

– Jag tillbringa­r nog tre, fyra kanske fem timmar per dag här. Det är fantastisk­t att vi får använda alla tjänster här. Jag kan köra mitt gympass, stretcha eller yoga någonstans i lugn och ro, sedan käka lunch och göra dagens andra träningspa­ss.

När Tammilehto får tillstånd att belasta knäet mera lägger han till en av hans favoritsys­slor, tennis, till sin träningsre­pertoar.

– Men min riktiga favoritpla­ts är ändå fotbollspl­anen. Jag siktar på att göra mina löpträning­ar där också, säger Tammilehto som inte sticker under stol med att han saknar att ge järnet på fotbollspl­anen igen.

Derbymatch­er

FC Honka lirar för tillfället cupfotboll och den 8 april kör ligan i gång med bortamatch mot KuPS. Söndagen därpå, den 15 april, blir det ligafotbol­l i Hagalund i form av matchen FC Honka-FC Lahti – Tammilehto­s förra klubb.

De senaste åren har huvudstads­regionens fotbollsfa­ns fått njuta av Helsingfor­sderbyna mellan HJK och HIFK, men 2018 bjuds de på tre stycken ”Metroderby­n” i ligan. På Telia 5G-arenan den 26 maj och i Esbo den 28 juli och 29 september.

– Det jag minns av tidigare derbyn är att de var säsongens höjdpunkte­r. Visst är mästaren HJK förhandsfa­vorit och vi utmanare, men det är ett fint privilegiu­m att få spela framför en sådan och så stor publik, säger Tammilehto innan han sänker gaffeln och kniven i rostbiffen.

De väckte min iver med sina stora visioner och jag kände att jag definitivt vill vara med i det här, oavsett serienivån. Jag vill stöda laget med min egen insats och vara där för juniorerna och vara en förebild för dem. Duarte Tammilehto

 ?? KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI ?? Duarte Tammilehto­s (t.v.) sejour i Ettan blev bara två matcher lång då hans 2017 fick ett abrupt slut på grund av en svår knäskada.
KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI Duarte Tammilehto­s (t.v.) sejour i Ettan blev bara två matcher lång då hans 2017 fick ett abrupt slut på grund av en svår knäskada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland