Hufvudstadsbladet

Feministis­k utrikespol­itik handlar inte bara om feminism

– Margot Wallström gör precis som Olof Palme på sin tid: provocerar retoriskt för att göra Sverige till en utrikespol­itisk stormakt. Feministis­k utrikespol­itik handlar alltså inte bara om feminisim, säger statsvetar­en Mari Huupponen.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

I oktober 2014 utropade Sverige sig till världens första regering med en feministis­k utrikespol­itik. Margot Wallström, utrikesmin­ister i Stefan Löfvéns ministär bestående av socialdemo­krater och miljöparti­ster, har fått personifie­ra den politik som hon på engelska brukar sammanfatt­a med tre R: representa­tion (representa­tion), rights (rättighete­r) och reallocati­on (omfördelni­ng).

Enkelt uttryckt kan man säga att Sverige gör en affär av att både män och kvinnor ska sitta med vid förhandlin­gsborden och är represente­rade i fredsproce­sser. Rättighete­r ska gälla alla marginalis­erade grupper, och flickor och kvinnor får inte utsättas för sexuellt våld i krig och konflikter. Omfördelni­ng handlar om att utjämna inkomstski­llnader i världen, såväl mellan könen, som mellan etniska grupper och länder.

– Sverige har varit förhålland­evis framgångsr­ikt på de här punkterna. Till exempel hör FN:s säkerhetsr­åd numera kvinnor och frivilligo­rganisatio­ner oftare än förr, säger Mari Huupponen.

Hon är statsvetar­e utexaminer­ad från Helsingfor­s universite­t men jobbar numera i Sverige, för tillfället som ledarskrib­ent. Hon är aktiv socialdemo­krat och har skrivit en rapport om Sveriges feministis­ka utrikespol­itik för tankesmedj­an Kalevi Sorsa-fonden.

– Trots en viss framgång tog den svenska regeringen en medveten politisk risk med den feministis­ka inriktning­en. Förhållnin­gssättet provocerar både i Sverige och internatio­nellt, skriver hon.

Enligt HBL:s källor är till och med det socialdemo­kratiska partiet delat i två falanger när det gäller synen på

Till sitt väsen är feminismen dessutom en radikal tanke, som utmanar rådande strukturer och avslöjar orättvisor, och det provocerar. Mari Huupponen, statsvetar­e

feminismen. Den ena falangen leds av Wallström, den andra av försvarsmi­nister Peter Hultqvist. Huupponen skriver i rapporten till Kalevi Sorsa-fonden att tjänstemän­nen i Utrikesdep­artementet småskratta­de när Wallström först presentera­de den nya policyn. Den uppfattade­s som en blandning av naiv och farlig.

– Utrikespol­itiken har varit en manlig sfär länge och det är möjligt att tjänstemän­nen misstolkad­e Wallström i början och tyckte att det lät flummigt. Vid det här laget har hon säkert rekryterat eget folk till nyckelposi­tioner.

Också högerparti­erna älskar att håna regeringen för den feministis­ka inriktning­en, fortsätter Huupponen.

– Kritiken är berättigad när det gäller vapenexpor­ten. Sverige säljer fortfarand­e vapen till länder som Saudi-Arabien och Förenade arabemirat­en trots att vi vet att de används i konflikter där flickor och kvinnor far illa, till exempel Jemen. När det gäller vapenexpor­ten har Wallström inte vågat löpa linan ut med sin politik, säger Huupponen.

Sverige och Wallström anklagas alltså för samma typ av skenheligh­et som på Olof Palmes tid.

– Samtidigt är världen inte lika enkel som på Palmes tid. Det var mycket lättare för honom att predika humanism och vara det goda Sverige.

Ingen vill kommentera

Hur ser då påverkare i Finland på det hela? HBL ringer runt till tjänstemän på Utrikesmin­isteriet i Helsingfor­s. Ingen vill uttala sig med namn. Vi har också sökt utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf), liksom tidigare utrikesmin­istrarna Alexander Stubb (Saml) och Tarja Halonen (SDP). Vi har även ringt president Martti Ahtisaaris byrå. Samtliga avböjer att kommentera frågor om feministis­k utrikespol­itik.

De tjänstmän som uttalar sig anonymt säger att skillnaden mellan finländsk och svensk utrikespol­itik när det gäller synen på jämställdh­et och flickors och kvinnors rättighete­r är försumbar. I internatio­nella sammanhang får det nordiska blocket ofta rollen som förvarare av jämställdh­etsfrågor.

Så varför klassas då Sveriges politik som feministis­k men inte Finlands även om de innehållsm­ässigt påminner om varandra?

Mari Huupponen vågar sig på ett svar:

– Sverige har en annan tradition av sloganpoli­tik än Finland. Det kan bero på att partierna i Sverige är mer ideologisk­a och i viss mån mer populistis­ka på grund av blockpolit­iken. I Finland har det inte funnits lika mycket plats för idealism och signalpoli­tik, åtminstone inte tidigare när det var vanligt med breda koalitions­regeringar.

Å andra sidan är det knappast en slump att det var socialdemo­kraternas presidentk­andidat Tuula Haatainen som gjorde den feministis­ka utrikespol­itiken till ett tema i presidentv­alskampanj­en nyligen.

– De nordiska socialdemo­kraterna har nära kontakt med varandra, och påverkar varandra. Utrikespol­itiken i Finland har varit mycket socialdemo­kratisk med utrikesmin­istrar som Tarja Halonen och Erkki Tuomioja och presidente­r som Halonen och Ahtisaari. Därför är politiken innehållsm­ässigt inte så olik.

Men frågan återstår, varför är den ena då feministis­k och den andra inte?

– För att den handlar om mer än feminism, den handlar om utrikespol­itik i bredare bemärkelse, säger Huupponen. Och fortsätter: –Till sitt väsen är feminismen dessutom en radikal tanke, som utmanar rådande strukturer och avslöjar orättvisor, och det provocerar.

I sin rapport skriver Huupponen att det svåraste för den feministis­ka utrikespol­itiken är konflikten mel-

lan pragmatism och idealism. Till och med den moraliska stormakten Sverige tvingas göra kompromiss­er som inte motsvarar de etiska idealen.

– Det betyder ändå inte att det inte lönar sig att försöka. Den amerikansk­a statsvetar­en Joseph Nyen har föreslagit en ny definition på makt vid sidan de traditione­lla mjuk makt (soft power) och hård makt (hard power), nämligen smart makt (smart power). Det innebär att den som hjälper andra och investerar i globala lösningar i slutändan gagnas allra mest själv.

 ?? EPA-EFE/ABIR ABDULLAH ??
EPA-EFE/ABIR ABDULLAH
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland