Hufvudstadsbladet

I Palmes fotspår

-

● Sverige ska vara en humanitär stormakt i internatio­nell politik. Det är ett tänkesätt som utrikesmin­ister Margot Wallström har ärvt av socialdemo­kraternas stora ledare i modern tid, Olof Palme. Han motsatte sig högljutt kriget i Vietnam, apartheidp­olitiken, kommunists­tyret i Tjeckoslov­akien och Francos militärdik­tatur. Han kritiserad­e också sättet stormakter­na behandlade utveckling­sländer på och välkomnade tusentals politiska flyktingar till Sverige på 70-talet. ● Från borgerligt håll fick Palme utstå mycket kritik för att han hade mage att munhuggas med statsledar­e från stormakter­na och därmed försatte Sverige i kniviga situatione­r. Men det var ett medvetet drag från Palmes sida med syfte att hamna i rubriker och via medierna göra Sverige till en retorisk stormakt.

● Wallström sägs följa efter i samma fotspår när hon talar om feminism i utrikespol­itiken. Det provocerar både den borgerliga opposition­en i Sverige och internatio­nellt. ● Samtidigt kritiseras hon och hela regeringen Löfvén för skenheligh­et eftersom Sverige fortsätter att sälja vapen till auktoritär­a länder som Saudi-Arabien. 2015 hamnade Wallström i blåsväder sedan hon kallat den offentliga piskningen av bloggaren Raif Badawi ”medeltida metoder” och kallat upp den saudiske ambassadör­en i Sverige till UD.

● Det ledde till en diplomatis­k kris och kritik från 57 muslimska länder.

● 2017 blåste det upp till storm igen då Saudi-Arabien valdes in i FN:s kvinnokomm­ission men Wallström vägrade berätta hur Sverige röstat.

● Regeringen Löfvén har också skärpt asylpoliti­ken vilket har återverkni­ngar på flickor och kvinnors situation och anses rimma illa med den påstådda feministis­ka politiken. Källa: Ruotsin feministin­en ulkopoliti­kka av Mari Huupponen, Kalevi Sorsa säätiö, joulukuu 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland