Hufvudstadsbladet

Rasande skall du vara!

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

I den norska tidningen Klassekamp­ens bilaga Bokmagasin­et läste jag (24.2) en essä av Silje Bekeng som fick mig att hoppa lite i stolen av entusiasti­sk instämmand­e (och avund, för jag önskar att jag skrivit den själv). Under rubriken ”Ny i livet” skriver Bekeng om en underlig brist i samtidslit­teraturen.

Att vänta och föda barn är det mest personliga man kan uppleva och samtidigt något som sätter föderskan i förbindels­e med ”det virkelig store vi-et, slektenes gang, det menneskeli­ge fellesskap­et”. Men syns det här i den goda samtidslit­teraturen? Nej, för att citera den amerikansk­a författare­n Rivka Galchens Little Labors: ”Litteratur­en har fler hundar än babysar, och fler aborter.”

Bekeng hittar tre kategorier av litteratur om att graviditet, förlossnin­g och babytid: Handböcker om graviditet­sförloppet, humoristis­ka kåserande utgjutelse­r som ironiserar över mammalivet­s chock och kaos – och så en knippe seriösa skönlitter­ära böcker om moderns förlossnin­gsdepressi­on.

Eländesski­ldringarna marknadsfö­rs som ett slags anti-idyllrörel­se, sanningen i motsats till de rosenröda drömmarna, men jag frågar som Bekeng: Var finns den där rosenröda propaganda­n som vi ska bekämpa? Vem talar längre om idyll, njutning, sällhet i det som på norska heter ”barsel” (ett begrepp som tycks täcka ett stort komplex av graviditet, förlossnin­g och babytid). I stället beskrivs det hela i nästan alla sammanhang jag stöter på just som ”en oplevelse så overvelden­de og utslettend­e at bare det å snakke eller skrive om den virker som prevensjon på alle runt deg.”

Hur det här eländesper­spektivet kommit att dominera så oproportio­nerligt i litteratur­en har Bekeng en rad plausibla sociologis­ka och ekonomiska tankar kring i sin utmärkta text, ni får försöka leta reda på den. Man kan också titta på det från ett annat håll och fråga hur det här samverkar med det feministis­ka föraktet för barn som Astras chefredakt­ör Nina Nyman talar om (se intervjun på föregående uppslag).

Ok, säkert står orsakerna till dagens babyfientl­ighet att finna i materiella omständigh­eter (osäker arbetsmark­nad, nedmontera­d välfärd). Men måste vi för den skull förvränga berättelse­n om den födande kroppen, den nyfödda babyn och den korta men oförglömli­ga symbiosen till en skräckhist­oria i kapitalism­ens tjänst: ”Var inte sur för att du inte vågar skaffa barn, du går inte miste om något.” Fel! Riktigt sur, nej rasande, skall du vara om det är så!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland