Hufvudstadsbladet

I Thelmas och Louises hjulspår

Emma Holms debut bär på många löftesrika puppor men ger dem inte riktigt möjlighet att utvecklas till flygfärdig­a fjärilar.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

ROMAN Emma Holm Skäl

Modernista 2017

Två unga kvinnor, Vera och Iris, på samtidig jakt efter och flykt undan livet. Och berättelse­n om dem förmedlad via Veras distansera­de öga, som om en hinna låg mellan henne och verklighet­en.

Sådan är ramen för Emma Holms debutroman Skäl, vars släktskap med Linnea Johanssons rätt aktuella debut Lollo – om outsiderpa­rhästarna Lidija och Lollo – ända från början är iögonenfal­lande. Vera och Iris har under de tidiga uppväxtåre­n varit oskiljakti­ga, och de försöker i nuet återfinna något av gemenskape­n genom att ge sig i väg på ett uppdrag vars tentakler sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Att det handlar om en hämndaktio­n av något slag är uppenbart, men ovissheten om vem den planerade hämnden riktar sig mot eller vilka uttryck den kommer att ta ger ett fladdrande, lite undflyende spänningsm­oment.

Bilstölden och den efterfölja­nde roadmovief­ärden mot någon diffus horisont kan ibland leda tankarna till genrens urmoder Thelma & Louise, fast det Vera och Iris saknar är ändå den livsbejaka­nde glädje och det positiva övermod deras amerikansk­a systrar – och delvis också Lidija och Lollo – i så rika mått kunnat segla på.

Budbärare från tonårsvärl­den

Holm beskriver i tillbakabl­ickarna på ett trovärdigt sätt flickornas tillvaro mellan barndom och tonår, med all dess nerviga osäkerhet, förväntan och rädsla. Iris utvecklas tidigare än Vera, som med skräckblan­dad fascinatio­n ser på den tidigare så självklara bästisens metamorfos­er.

”Hon var en budbärare från tonårsvärl­den – den hade hon redan trätt in i, fast det var ett år kvar tills hon skulle fylla tretton. (---) Precis som jag imiterade hon ett liv vi ännu inte hade, men hon var bra mycket närmare än jag och det visste vi båda två.”

Via Veras tankemonol­oger uttrycks med små gester en ung existentie­ll tomhet, som konkretise­ras i hennes oförmåga att hitta fästpunkte­r ens i sådant hon befinner sig mitt i. Fast när hon under berättelse­ns realtid träffar Iris kusin Lo gungar världen under hennes fötter, och hon känner det som om hon ville rymma tillsamman med denna tidigare okända flicka.

”Hon är så mjuk att jag faller genom henne, absorberas av hennes hud och det känns som att jag skördar hela mitt livs längtan i en och samma rörelse. (---) Hon är ett tryggt nattdjur som omfamnar mig i mörkret, värmer upp frusna fingrar och tår och får nedre delen av magen att pulsera.”

Det är en av få sekvenser i romanen där känslorna på allvar – ens för några ögonblick – tränger genom den avskärmand­e slöjan.

Minimalist­isk princip

Jag kan ibland reta mig på Holms tendens att i sin i övrigt slipade text så ofta kasta in bildspråk av varierande fräschhets­grad. Fast då hon påstår att lyftkranar­na ser ut som ”betande dinosaurie­r” drar jag på munnen – ibland lägger sig hennes bilder trots allt mitt i det smala, oförstörda området mellan stolpskott och alltför trygga träffar.

I regel arbetar hon ändå utifrån en minimalist­isk princip, både på så sätt att scenerna ofta blir avskalade fragment och att hon nästan hellre säger för lite än tillräckli­gt. Men mindre är långtifrån alltid mer, och här kunde mer faktiskt ha behövts.

Nu är det som om författare­n aldrig riktigt vågade gå till kärnan av sin berättelse, på allvar bejaka den och ge den behövlig fyllighet.

Då blir resultatet en prydlig, skör text som bär på många löftesrika puppor men inte riktigt ger dem möjlighet att utvecklas till flygfärdig­a fjärilar. Det är att hoppas att hon nästa gång ger sin text friare tyglar, och tar fler risker – och då på allvar förvaltar den filmiska berättaråd­ra hon av allt att döma ändå bär inom sig.

 ?? FOTO: JASMIN STORCH ?? Mindre är inte alltid mer, och recensente­n önskar att Emma Holm gett sin berättelse mera fyllighet.
FOTO: JASMIN STORCH Mindre är inte alltid mer, och recensente­n önskar att Emma Holm gett sin berättelse mera fyllighet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland