Hufvudstadsbladet

RSO lyfte äntligen fram Busoni

Den mystiske Ferruccio Busonis orkestermu­sik presentera­des genom två stycken som utgjorde största möjliga kontrast.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

KONSERTREC­ENSION

Radions symfoniork­ester

Dirigent Oliver Knussen. Solist Jukka Harju, valthorn. Busoni, Knussen, Brahms. Musikhuset 2.3.

Ferruccio Busoni (1866–1924) är en udda figur i den finländska musikhisto­rien. En italiensk pianovirtu­os och kompositör som hade halva världen som arbetsfält, men som i ett tidigt skede av karriären hamnade i Finland på inbjudan av Martin Wegelius, för att undervisa vid hans fem år tidigare grundade musikinsti­tut.

Lena von Bonsdorff har i sin färska Wegeliusbi­ografi (SFV 2017) förtjänstf­ullt redogjort för Busonis blandade känslor vid ankomsten till Helsingfor­s: å ena sidan förtjusnin­g över stadens sköna byggnader och stränder med klippor och bukter, å andra sidan förfäran över nivån på elevmateri­alet. Den 22-åriga pianovirtu­osen fruktade i ett brev till violiniste­n Henri Petri och hans hustru Kathi att han i Helsingfor­s skulle ”gå tillbaka” eller ”förlora måttstocke­n för värdet av det som presteras”. Så erbarmligt var det att hamna i det perifera Helsingfor­s och lika plötsligt som den överkvalif­icerade Busoni hade anlänt till staden, ja lika plötsligt fortsatte han ett par år senare sin färd mot en större metropol, via S:t Petersburg till Moskva. Fin- land kom dock alltid att ha en plats i hans hjärta, inte minst genom giftermåle­t med Gerda Sjöstrand.

Det må vara osagt vilken betydelse Busonis undervisni­ng kom att få för den fortsatta pianounder­visningen i Finland, men kanske kom sejouren – tillsamman­s med Liszteleve­n Carl Pohligs insatser som huvudlärar­e – att bana väg för den framtida höga nivån på pianounder­visningen vid Sibelius-Akademin. Åtminstone uppskattad­es Busonis egna recitaler under de två åren, uppemot trettio inalles, stort. Det hette, att man sedan Bülow och Rubinstein ej hade hört liknande.

Hög tid att höra honom

Busonis minne har överlag vårdats rätt sparsamt för att inte säga bristfälli­gt. I en av Sibelius-Akademins undervisni­ngsbyggnad­er finns ett miniatyris­kt klassrum uppkallat efter honom och i historiebö­ckerna är han närmast en gestalt som skymtar förbi. Hans rätt fria Bachtransk­riptioner är bekanta för alla specialist­er, medan man ytterst sällan stöter på hans egen musik. (John Storgårds har haft den goda smaken att plocka fram några stycken på konsertpro­gram i både Helsingfor­s och Lappland och andra har tidvis gjort likadant, men hela år har förlöpt utan att en ton av Busonis orkestermu­sik har spelats i Finland trots att den anses kvalitativ­t högtståend­e.)

Därför var det synnerlige­n roligt att RSO ville kasta ljus på Busonis produktion den här veckan med två verk som stod i största möjliga kontrast till varandra. Bägge verken ingår i en serie med sex fristående verk kallade elegier, som Busoni började skriva efter 1909. Andra stycket Nocturne Symphoniqu­e från 1913 är det mera konvention­ella, med en dov, sävlig, nattlig stämning, dämpade färger och musik som framskride­r i ett makligt grundtempo.

Tredje stycket Rondó Arlecchine­sco från 1915, som öppnade RSO:s fre- dagskonser­t, är av helt motsatt natur: hejdlöst frejdig musik, där den annars så beskedliga Busoni tar ut svängarna när det gäller att illustrera Harlekinen­s vilda kynne. Orkestreri­ngen hela tiden utstuderad och kanske förebådar Busoni till och med Sjostakovi­tj i sättet att skriva för virveltrum­ma, bleck och stråkar. Orkestern tog fram en mängd fina färger ur partituret och kronan på verket var givetvis den avslutande repliken: Mats Lillhannus, vars namn hade fallit bort från förhandsin­formatione­n, hade just den höga och slanka tenorröst som behövdes för att sjunga det knasiga partiet på slutet från balkongen, en kort replik som ändå är tillräckli­g för att få hela stycket att tippa över från annars bara sprallig orkestermu­sik till absurd musikteate­r.

Brittiska tonsättar-dirigentne­storn Oliver Knussen, bekant från många tidigare Finlandsbe­sök, dirigerade utöver Busoni också sin egen valthornsk­onsert från 1994, som egentligen är en liten tretton minuters concertino. Den gav intrycket av förvånansv­ärt enkel musik, som kretsar kring en grundton, men med livligt ornamenter­ad textur omkring. Solostämma­n är späckad med svåra detaljer och knappt några pauser alls, men RSO:s egen solovaltho­rnist Jukka Harju (som dessutom framträdde som tonsättare för ett kammarmusi­kverk som hördes i uruppföran­de i sena kvällen), spelade solopartie­t med den äran och vackraste tänkbara klang.

Brahms andra symfoni tolkades dessutom gediget, med en närmast optimal blandning av intensitet och lugn i tolkningen, men också med en lagom folkligt betonad rivighet i prestopart­iet och en final full av sådan energi och passion som leder till ett majestätis­kt avslut. Speciellt kunde man glädja sig åt träblåsarn­as vackra ensemblesp­el och flöjtisten Kaisa Kortelaine­n, vars många pregnanta repliker satte guldkant på helheten. Tillfälle att höra Busoni ges också den 24 april när Hyvinge orkester spelar hans komiska uvertyr.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARK ALLAN/BBC ?? Oliver Knussen dirigerade Brahms, Busoni och egen musik med RSO.
FOTO: MARK ALLAN/BBC Oliver Knussen dirigerade Brahms, Busoni och egen musik med RSO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland