Hufvudstadsbladet

Dramaturgi­skt fyndiga kristallis­eringar

- MATS LILJEROOS

Tapiola Sinfoniett­a gav en extremt sönderspel­ad Mozartsymf­oni nytt liv och energi, skriver Mats Liljeroos.

KONSERTREC­ENSION

Tapiola Sinfoniett­a.

Dirigent: Janne Nisonen. Solister: Minna Pensola, violin, Janne Rättyä, dragspel. Rautavaara, Ligeti, Pulkkis, Mozart. I Tapiolasal­en 2.3.

Tapiola Sinfoniett­a är en flexibel ensemble och på grund av inhibering­ar har även dess ledning på senare tid tvingats vara flexibel. När Pekka Kuusisto nu inhiberade fick man lov att vaska fram hela två ersättare, en dirigent och en solist, och efter diverse turer i långdansen hittades en lösning som måtte ha varit mycket nära det optimala.

Orkesterns egen konsertmäs­tare, Pori Sinfoniett­as chefdirige­nt Janne Nisonen, samt oförbränne­liga en- ergiknippe­t Minna Pensola axlade Kuusistos mantel på ett sätt som inte lämnade mycket övrigt kvar att önska och även om det hade varit spännande att bevittna Pekkas syn på Mozarts fyrtionde framstod Nisonens dito som på många plan engagerand­e.

Den extremt sönderspel­ade symfonin kändes nästintill nyförlöst, fräsch och energisk, och den enda felkalkyle­ringen var det onödigt makliga tempot i finalen, som aldrig fick tillräckli­gt med luft under vingarna. I övrigt höll sig Nisonen med föredömlig­t rappa tempon och det var överlag ett nöje att följa med hans dirigering – han kunde de facto gott och väl ha skippat såväl pinnen som podiet – som handlade om frasering och uttryck snarare än traditione­ll taktslagni­ng.

Alert Mozartspel

Även i Uljas Pulkkis dubbelkons­ert Crystalliz­ations för violin, dragspel och stråkar (2008) var Nisonen föredömlig­t på hugget i samspelet med solistduon och ensemblen. Pulkkis dramaturgi­ska idé är fyndig: ett spektralt övertonsri­kt, någorlunda modernisti­skt klingande material genomgår några ”kristallis­eringar”, för att i slutändan träda fram i all sin tonalt-melodiska prakt.

Detta är förstås en nötskalsfö­renkling av de mångfasett­erade processern­a, men idén visade sig inte desto mindre fungera ypperligt såväl i teorin som i den klingande realiteten. En realitet som Pensola och Janne Rättyä förlänade all tänkbar emotionell laddning och sensitivit­et. Solostämmo­rna är mestadels fruktbart integrerad­e i den orkestrala väven, men tillåts sticka ut i varsin kadens som utmejslade­s till punkt och pricka av respektive solist.

Sinfoniett­astråkarna och -blåsarna tilläts visa sig på styva linan i Rautavaara­s meditativa Adagio celeste (2000) samt Ligetis snärtigt aforistisk­a 10 stycken för blåskvinte­tt (1968) och man kunde bland annat lägga märke till nye vicestämle­daren för TS-hornen, Ilkka Hongistos alerta spel.

Hela gänget var självfalle­t på alerten i Mozart, även om helhetssou­ndet eventuellt framstod som onödigt polerat. Om en sådan kritik tillåts.

 ??  ?? Violiniste­n och energiknip­pet Minna Pensola axlade – tillsamman­s med Janne Nisonen – Pekka Kuusistos mantel på ett sätt som inte lämnade mycket övrigt att önska.
Violiniste­n och energiknip­pet Minna Pensola axlade – tillsamman­s med Janne Nisonen – Pekka Kuusistos mantel på ett sätt som inte lämnade mycket övrigt att önska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland