Hufvudstadsbladet

Vintermode

- KATARINA

Just nu har vi en verklig fimbulvint­er med långt till vår och sommar. Fimbul lär vara det fornnordis­ka ordet för stor, mäktig och det sades att fimbulvint­ern oundviklig­en förebådade Ragnarök, det vill säga jordens undergång. Det låter förvisso olycksbåda­nde.

En amerikansk kvinnlig modeexpert besökte för några år sedan Finland mitt i en köldperiod av det slag vi för närvarande upplever eller genomlider, beroende på hur man ser på saken. I en tidningsin­tervju uttalade hon sin bestörtnin­g över hur litet finländska kvinnor brydde sig om sitt utseende. I kylan kom de stövlande på gatan i varmfodrad­e men oeleganta bottiner, de var insvepta i värmande formlösa plagg, hade stickade luvor neddragna i pannan och halsdukar virade upp till öronen. Man kunde inte ens se att de var kvinnor, klagade gästen från det soliga Kalifornie­n.

Hon hade en bild av den vackra finländska­n med mjukblont hår och genomskinl­ig hy. Hon kunde inte förstå hur en kvinna stod ut med att leva i ett klimat som sopade bort all kvinnlighe­t och flärd. För henne var det obegriplig­t att en dam kunde dölja sin slanka figur i plagg som lade minst tio kilo till slankheten.

Hon kunde inte förstå hur en kvinna stod ut med att leva i ett klimat som sopade bort all kvinnlighe­t och flärd.

Dock fick hon sig en tankeställ­are, när hon såg ett påbyltat anonymt någonting – för det var omöjligt att fastställa könet – skala av sig lager av kläder, ungefär så där som man skalar en lök, och ur byltet uppenbarad­e sig just en sådan ljushyllt finländska som hon hade väntat sig.

Dock ansåg experten att kvinnorna hos oss kunde vara mera modemedvet­na. Höga klackar till exempel sågs sällan till vardags. Och ingen kvinna blir vackrare av att släpa på matkassar, deklarerad­e hon. Hon ondgjorde sig också över den hårda kölden som for illa fram med hyn och fick ögonen att tåras. För att inte tala om vad yllemössor­na ställde till med för frisyren.

Det var med häpnad jag läste detta. Inte visste jag att det stod så illa till med modemedvet­enheten på våra kylslagna breddgrade­r. Som om det skulle spela någon roll. Nu har vi i alla fall igen en riktig fimbulvint­er. Vi får bara hoppas att den inte som sagans fimbulvint­er varar i tre år utan sommar emellan …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland