Hufvudstadsbladet

Kritikerna om nattens gala

HBL:s filmkritik­er tippar vinnarna på nattens Oscarsgala, som även i år har svenskt referat av Yles Nicke Aldén och Silja Sahlgren-Fodstad.

- K.U. = KRISTER UGGELDAHL S.E.H. = SARA EHNHOLM HIELM M.M-M. = MARTINA MOLIIS-MELLBERG

Bästa film

K.U: The Shape of Water. Ifall vi bortser från att det inte är förenligt med amerikansk migrations­politik att vart och vart annat år premiera än mexikan är det här Guillermo del Toros år. Men startfälte­t är jämnare än på åratal så Dunkirk och Three billboards outside Ebbing, Missouri har en chans.

s.e.H: Hoppas på Call me by your name men befarar Three billboards eller vuxensagan The Shape of Water.

M.M-M: Det anses stå mellan The Shape of Water och Three Billboards med den förstnämnd­a som favorit. Men skulle det inte vara härligt med en överraskni­ng i just den här kategorin? Jag chansar därför på att Get Out smyger sig förbi de två storfavori­terna och vinner.

Bästa regi

K.U: Här gäller lite samma resonemang. Hoppas på del Guillermo del Toro men kan även leva med Christophe­r Nolan och Dunkirk.

s.e.H: Mest svårtippad. Hoppas på Jordan Peele för Get out eller Greta Gerwig för Lady Bird, båda den femte nominering­en någonsin i denna kategori för respektive en svart och en kvinna. För att akademin vill visa att den förändrats på allvar. Men antagligen har den inte gjort det så: Guillermo del Toro.

M.M-M: Guillermo del Toro.

Bästa manlig huvudroll

K.U: Gary Oldman (The Darkest Hour). Man kan tycka vad man vill om den gode Winston men Oldman är lysande.

s.e.H: Gary Oldman, men Daniel Day-Lewis (Phantom Thread) kan vinna för sin sista film eller Timothée Chalamet (Call Me by Your Name) för en av sina första.

M.M-M: Oscarsgala­n älskar filmer om verkliga människor, och den älskar skådespela­re som förändrar sitt utseende för en roll. Bägge passar in på Gary Oldman i rollen som Churchill. Oldman har dessutom en lång karriär bakom sig och det här blir en sorts ”tack för allt”-statyett.

Bästa kvinnliga huvudroll

K.U: Frances McDormand (Three Billboards). Klart som korvspad även om man förstås gärna skulle se att någon av de yngre aktriserna, företrädes­vis Saoirse Ronan i Lady Bird, lyfts fram. s.e.H: Frances McDormand.

M.M-M: Jag hoppas lite på Saoirse Ronan men Frances McDormand gör en tour de force och förtjänar att vinna.

Bästa manliga biroll

K.U: Sam Rockwell (Three Billboards). Urstarkt startfält, en chans har också Willem Dafoe.

s.e.H: Tror Sam Rockwell, hoppas på Willem Dafoe.

M.M-M: Willem Dafoe var briljant i The Florida Project men den här statyn tar Sam Rockwell hem.

Bästa kvinnliga biroll

K.U: Alison Janney. Alltid lika hyvens, en birollerna­s Meryl Streep.

s.e.H: Allison Janney som den onda modern i I, Tonya.

M.M-M: Det står mellan Allison Janney och Laurie Metcalf (Lady Bird)men jag tror att Janney ligger bättre till.

Bästa originalma­nus

K.U: Martin McDonagh (Three Billboards). Fast visst vore det kul ifall Jordan Peele skulle gå segrande ur det här.

s.e.H: Svår kategori, tror Jordan Peele eller Greta Gerwig (av samma orsak som ovan). För manus på annan förlaga garanterat 89-årige James Ivory för Call me by your name.

M.M-M: Kanske den mest spännande kategorin av alla. Här finns ingen svag länk, men jag tror att det är Jordan Peele som tar hem statyetten, framför näsan på Greta Gerwig och Martin McDonagh.

Bästa foto

K.U: Roger Deakins. Killen har varit nominerad inte mindre än fjorton (!) gånger så se nu till att han får sin guldmedalj, i synnerhet som Blade Runner 2049 är och förblir årets snyggaste film.

s.e.H: Roger Deakins. Kan även vara Hoyte van Hoytema för Dunkirk men Sayombhu Mukdeeprom för Call me by your name borde åtminstone ha varit nominerad.

M.M-M: Roger Deakins. Nu är det

dags.

Bästa icke-engelskspr­åkiga film

K.U: En fantastisk kvinna. Sorry, Ruben Östlund och The Square, det chilenska transdrama­t ligger bäst till.

s.e.H: Ungerska Om själ och kropp vore värd att vinna, men tror mer på The Square. Antagligen blir det chilenska En fantasisk kvinna.

M.M-M: En fantasisk kvinna. Yle Teema 1.20, repris måndag 20.00

 ?? MORTON
FOTO: MERRICK ?? Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri tippas ta hem statyetten för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll.
MORTON FOTO: MERRICK Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri tippas ta hem statyetten för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll.
 ?? FOTO: UPIMEDIA
KERRY HAYES
FOTO: ?? Get Out med Daniel Kaluuya är nominerad i fyra tunga kategorier.
The Shape of Water med Richard Jenkins och Sally Hawkins har årets rekord med tretton nominering­ar.
FOTO: UPIMEDIA KERRY HAYES FOTO: Get Out med Daniel Kaluuya är nominerad i fyra tunga kategorier. The Shape of Water med Richard Jenkins och Sally Hawkins har årets rekord med tretton nominering­ar.
 ?? FOTO: ALCON ENTERTAINM­ENT, LLC ?? Blade Runner 2049 har goda chanser att vinna bästa foto.
FOTO: ALCON ENTERTAINM­ENT, LLC Blade Runner 2049 har goda chanser att vinna bästa foto.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland