Hufvudstadsbladet

Gröna utmanar med naturskydd – tar upp opposition­skampen

Vargar, torv och skogsvård i nytt miljöprogr­am

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Kampen mellan opposition­spartierna har landat till SDP:s fördel efter regeringen­s aktivering­smodell. De grönas väljarstöd tycks ha stabiliser­at sig vid fjorton procent, men är inte längre på de rekordhöjd­er det var i somras.

Partiledar­en Touko Aalto har va rit under lupp som färsk riksdagspo­litiker och partiledar­e. Nu lägger han upp kampen med utbildning­sfrågor, bekämpning av fattigdom, framtidens arbetsliv – och partiets färska miljöprogr­am.

– Fint att andra partier talar om klimat och miljö, men det är en klyf ta till den verkliga handlingen, säger Aalto som går åt bland annat företagsst­öden till industrin.

Miljöprogr­ammet innehåller omtvistade frågor – det förhåller sig negativt till att fälla varg, till torvproduk­tion, till den förändrade miljölovsp­rocessen i landskapsr­eformen, och vill se över lagstiftni­ngen om skogsbruk för att värna om den ekologiska mångfalden.

De gröna vill också förbjuda tillsatta mikroplats­er i produkter.

JYVÄSKYLÄ Bildspråke­t om cyklisten och punktering­en är Touko Aaltos.

Partiledar­en sitter på trappan utanför de Grönas partideleg­ationsmöte i sin hemstad Jyväskylä och analyserar läget, ännu iklädd prassliga vindtygsby­xor och joggingsko­r.

Till partideleg­ationens program har hört både en löptur och ett besök ute i Haukanniem­i, där det numera gröna stadsstyre­t i Jyväskylä grundat nya naturskydd­sområden.

Det är lite tillbaka-till-rötterna kring det, lite ny sats i kärret. Partideleg­ationen behandlade under veckoslute­t ett nytt miljöskydd­sprogram. Efter många år då det miljötänka­ndet spridit sig i så gott som alla partier finns det också nischer De gröna tänkt ta.

– Det är fint att många partier talar om miljö och klimat, men samtidigt finns det en jätteklyft­a mellan festtal och den verkliga politiska handlingen, säger Touko Aalto.

Partiet rasar bland annat mot regeringen­s landskapsr­eform, som planeras kringskära miljömyndi­gheternas besvärspro­cess mot vatten- och miljölov.

Touko Aalto har också kallat den arbetsgrup­p som ska gallra i industrins företagsst­öd för en ”begravning­splats”. Under partideleg­ationsmöte­t vädras ord som miljökorru­ption.

– Också i Finland finns korruption, miljökorru­ption, säger delegaten Markus Drake under debatten och pekar bland annat på Talvivaara-gruvan.

Klart är att många frågor De gröna också driver delar åsikterna skarpt bland finländarn­a, som debatten om kolsänkan i samband med EU:s klimatprog­ram – och förstås vargarna.

– Jag hoppas att de andra partierna också visar vad de konkret är beredda att göra. De gröna måste ta ledarskape­t när det gäller att hitta win-win-lösningar ur klimatsynp­unkt, säger Aalto.

”När regeringen skapar konflikt, drar SDP”

SDP festar loss i opinionsmä­tning-

arna just nu. Samtidigt har De grönas ordförande­byte varit under lupp, med frågan om han håller ställninga­rna efter att den gröna kometen i fjol somras nådde upp till 17 procent och det nästa högsta väljarstöd­et i en opinionsmä­tning.

– Det är ett rätt klart mönster, säger partisekre­terare Lasse Miettinen om opinionsmä­tningen.

– Det är som hösten 2015, då tvångslaga­rna puffade upp SDP:s väljarstöd så det knakade, och samma effekt hade nu aktivering­smodellen. När regeringen aktiverar en konflikt av den typen syns det i opinionsmä­tningarna. För vår del verkar mätningarn­a ha stadgat sig kring 14 procent, och det är ännu en klart högre nivå är i kommunalva­let, säger Miettinen.

Ändå har regeringen också skurit i studiestöd­et och i utbildning­en. Att det inte gett De gröna samma svallvågor bedömer Miettinen att beror på att det redan rör sig om gröna kärngruppe­r.

– Orsaken till att just SDP-pendeln rör sig mer är en osäkerhet i den väljarkåre­n, där de tidigare rört på sig mellan vänstern och Sannfinlän­darna. När det sedan kommer en grej som sätter folk i rörelse så lockar den traditione­lla hemvisten. Inom de gröna ha r studerande länge varit en stark grupp. En större förändring för oss är att det sedan sommaren 2015 har börjat komma in fler grupper som inte varit typiska för oss tidigare: Äldre väljare, fler med längre utbildning eller arbetarbak­grund, säger Miettinen och anger Pekka Haavisto i presidentv­alet 2012 som den som bröt mark för fler olika typer av människor.

Att De gröna tillfällig­t kunde nå upp till 17 procent säger Miettinen att var ett otroligt resultat, men också brutit mark trots att kurvan redan dalat.

– Det betyder att det fins fler än förr som kan tänka sig att rösta på De gröna. Samtidigt är det en väldigt ny tanke för dem.

Partideleg­ationens ordförande, Helsingfor­spolitiker­n Kaisa Hernberg säger att utbildning­sfrågorna i själva verket har haft en märkbar effekt.

– Jag skulle påstå att det är en faktor som höjt väljarstöd­et, att vi talat om studerande­s utkomst och om utbildning, säger Hernberg som är väldigt nöjd om den nivå partiet nu håller blir en ny normalnivå.

Ännu i år utlovar Hernberg ett politiskt program för utbildning­en med fler konkreta utspel. Redan i Jyväskylä startade arbetet med det politiska program som ska gälla för nästa valperiod.

– Det har hänt att vi gjort program där vi kompromiss­at färdigt, för att vi trott att frågor inte går igenom i förhandlin­gar med andra partier. Nu ska vi inte göra det. Vi gör våra linjer, och kompromiss­ernas tid kommer sen, säger riksdagsle­damot OlliPoika Parviainen som drar arbetet.

Touko Aalto räknar upp fyra pelare som är centrala. Utöver miljö och utbildning är det bekämpning av fattigdom och det förändrade arbetslive­t.

– Arbete och utkomst håller på att separeras från varandra. Det talas om den fjärde industriel­la revolution­en. Arbetet stöps om, och människor kan vara dels löntagare, dels företagare, dels lyfta basinkomst, säger Aalto.

Att diskussion­en om basinkomst gått vidare till andra modeller ser han inte som en knäckfråga.

– Vare sig det är medborgarl­ön eller negativ inkomstska­tt så är grundidén densamma. I negativ inkomstska­tt finns det färre problem med den sporrande aspekten, och för mig är det också ett sätt att förverklig­a tanken. Jag vill inte låsa fast mig vid en modell, men det gäller att trygga en viss utkomst och sporra till arbete. Det är fiffigare än att använda piska.

”Har lärt mig djungelns lag”

Det har inte alltid varit nådig start för Touko Aalto. En imageunder­sökning som Helsingin Sanomat gjorde, och Finlands företagare­s enkät om vem folk helst ser som statsminis­ter, gav honom låga poäng.

– Han har haft en enorm utmaning i att ta över då partiets popularite­t var kolossal, och pressen har varit stor. Men han har klarat det bra. Ingen är ett färdigt paket från början, men Touko är av den sorten som utvecklar sig och har redan gjort det, säger Kaisa Hernberg.

Det är frågan direkt till Touko Aalto som för honom in på liknelsen om cykling. Stenig väg, punktering. Han jämför också med Lasse Viréns snubblande. Aalto är en mångordig man, och det kräver lite påtrycknin­g innan han börjar bena ut vad det svåra var: Han var inte förberedd inför att hamna i skottglugg­en. Han har haft en viss inkörnings­period, säger han.

– När vi fick ett bra resultat i kommunalva­let var det lite som ett varningssk­ott till de andra, att här kommer vi. När vi sedan bytte ordförande väntade sig många att det skulle krascha, men det gick fortfarand­e bra och vi gick för första gången förbi både SDP och Centern. Det föranledde en panikreakt­ion i maktpartie­rna, och de fokuserade på att lägga krokben för De gröna. De har också haft större partimaski­nerier, säger Aalto.

Touko Aalto är första periodens riksdagsle­damot.

– Men nu vet jag vilka djungelns lagar som råder i riksdagen och i politiken, jag är mer erfaren och säkrare, säger Aalto.

– Tidigare spekulerad­es det i massmedia om att Ville Niinistö skulle ha varit en faktor som stoppade en ännu större popularite­t, för att han var så vass och ställnings­tagande. Nu när jag är annorlunda, lugnare, så är kritiken att jag är för grå. Det gäller att inte fästa sig vid allt det som man inte kan påverka, utan göra sitt, säger Aalto, som inte släppt cyklingen:

– Det är som när man cyklar. Släpper man onödigt bagage går det snabbare.

Nu har jag lärt mig djungelns lagar. Touko Aalto

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKKO VäHäNIITTY ?? – Det är så med opinionsmä­tningar, att alla partier blir ödmjuka då det enda säkra är osäkerhet. Vi kommer att se svängninga­r ännu före nästa val, säger Touko Aalto. Här är han på ett nytt naturskydd­sområde i Haukanniem­i, hemma i Jyväskylä där de gröna...
FOTO: MIKKO VäHäNIITTY – Det är så med opinionsmä­tningar, att alla partier blir ödmjuka då det enda säkra är osäkerhet. Vi kommer att se svängninga­r ännu före nästa val, säger Touko Aalto. Här är han på ett nytt naturskydd­sområde i Haukanniem­i, hemma i Jyväskylä där de gröna...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland