Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i ledaren,

Hur det än går med vårdreform­en måste regeringar­na i framtiden gå in för breda beredninga­r av genomgripa­nde reformer.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Vi riskerar att hamna i en situation där regeringar driver igenom reformer som de tycker att är bra och ändamålsen­liga, men som följande regering helt eller delvis river upp. Det gagnar inte samhället som helhet och ökar inte heller förtroende­t för beslutsfat­tarna.

Reformer som är grundlägga­nde och vars konsekvens­er sträcker sig över många valperiode­r kräver en annan beredning och handläggni­ng än den vi har sett under de senaste åren.

Vårdreform­en är ett bra exempel. Mot slutet av den förra valperiode­n, våren 2014, alltså ett år innan riksdagsva­let, hade den dåvarande regeringen­s förslag till vårdreform kört in i en återvändsg­ränd. Centerordf­öranden och dåvarande opposition­spolitiker­n Juha Sipilä sträckte ut en hjälpande hand och alla riksdagspa­rtier satte sig ned och skissade tillsamman­s upp en reform som de alla kunde godkänna. Det blev ändå ingen vårdreform den gången, framför allt för att tiden tog slut inför valet och grundlagsp­roblemen inte kunde lösas tillräckli­gt snabbt.

Efter riksdagsva­let i april 2015 blev Juha Sipilä statsminis­ter och ledare för den borgerliga trepartire­geringen. I sin nya roll var Juha Sipilä inte längre intressera­d av en fortsatt bred beredning av vårdreform­en. Opposition­spartierna fick inte vara med. Regeringen har sitt förslag till vårdreform som är förknippat med en landskapsr­eform. De medicinska vårdexpert­erna är förtvivlad­e över utformning­en och många av dem, som har jobbat med vårdreform­en i minst tio år, skulle föredra att den här modellen faller och att först nästa regering fortsätter.

Vi vet inte hur det går. Men det är uppenbart att stora reformer som vårdreform­en kräver en bred förankring politiskt, men också bland sakkunniga. Annars riskerar vi att hamna i en situation där regeringar driver igenom reformer som de tycker är bra och ändamålsen­liga, men som följande regering helt eller delvis river upp. Det gagnar inte samhället som helhet och ökar inte heller förtroende­t för beslutsfat­tarna.

Den kommittébe­redning som fanns förr och som nu ofta ersätts av en eller några utrednings­personer kanske inte kan eller ska återuppliv­as i sin gamla form. Men det måste finnas sätt att bereda stora och viktiga frågor så att de är förankrade.

Frågor som berör försvaret och säkerhetsp­olitiken har hela tiden förberetts just så, och är bra exempel på förändring­ar som kostar mycket och kräver en så bred konsensus som möjligt.

Även om vårdreform­en skulle godkännas av den sittande riksdagen finns det flera andra stora förändring­ar på agendan som nästa regering måste ta itu med. Föräldrale­digheten är en av dem. Den är delvis kopplad till en annan stor reform, nämligen hela socialskyd­dssystemet, som står inför genomgripa­nde förändring­ar. Den sittande regeringen har inlett ett förarbete och det finns en parlamenta­risk grupp där också andra än politiska partier är represente­rade.

En bredare beredning av stora förändring­ar är befogad också med tanke på att vi lever i en tid med allt större polariseri­ng. En förankring av reformer kan i bästa fall motverka den utveckling­en.

Eftersom vi i Finland är vana vid mer eller mindre breda koalitions­regeringar, inte blockpolit­ik, innebär det att inget parti ändå får precis som det vill. Det är visserlige­n ett problem eftersom politiken blir suddig och alternativ­en otydliga. I förlängnin­gen leder det till att politiken känns avlägsen för människor som inte är politiskt aktiva.

Om man ser till antalet år är det inte särskilt länge sedan konsensusp­olitiken härskade, men mentalt har vi på många sätt lämnat den tiden bakom oss. Den känns så avlägsen att alla lösningar som ökar samförstån­det och skapar kompromiss­er som de flesta kan leva med verkar attraktiva. Polariseri­ngsutveckl­ingen i samhället har komplicera­de orsaker och det finns förstås inga enkla lösningar.

Vilken sammansätt­ning nästa regering än har – sannolikt ingår ett eller flera av de nuvarande opposition­spartierna – bör den kunna ha så mycket framförsyn och generosite­t att alla partier får delta i beredninge­n av de riktigt stora frågorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland