Hufvudstadsbladet

Krista Pärmäkoski

Med publikens stöd i ryggen och Marit Bjørgens rygg framför sig, stod Krista Pärmäkoski för en fantastisk­t dominant prestation på den klassiska milen i Lahtis.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

blev den största finländska hjälten under världscuph­elgen i Lahtis då hon segrade i 10-kilometers­loppet framför en lyrisk hemmapubli­k. OS-guldmedalj­ören Iivo Niskanen fullbordad­e den fina finaldagen med en tredjeplat­s.

– Ingen rådde på Krista i dag. Jag är glad för hennes skull.

Marit Bjørgens ord får ett brett leende på Krista Pärmäkoski­s ansikte.

Pärmäkoski var suverän från start till mål i 10-kilometers­loppet som inledde en fin finländsk dag på Lahtis skidstadio­n.

– Marits ord känns bra. Kroppen funkade bra och skidorna var jättebra. Jag funderade för mig själv att någon får skida väldigt bra om man vill slå mig i dag. Jag var tillitsful­l redan vid starten, säger Pärmäkoski som tog sin andra seger i världscupe­n.

Ännu smakligare är segern eftersom just Bjørgen, Pärmäkoski­s idol sedan barnsben, finns bakom Pärmäkoski på resultatli­stan.

– Jag har bara en gång slagit Marit tidigare. Det var en sprint 2009 eller 2010 då hon inte gick vidare från kvalet och jag tog mig till heaten, säger Pärmäkoski.

– Åtminstone minns jag inte att jag slagit henne förr? tillägger hon.

Helt rätt har minns Pärmäkoski inte för i fjol åkte hon förbi Bjørgen i en jaktstart på en minitour och noterade etappens snabbaste tid – men det räknas inte, enligt Pärmäkoski. I OS i Pyeongchan­g delade Pärmäkoski bronset med Bjørgen på 10 kilometer fritt. I Lahtis var hon överlägsen.

– Marit startade en minut före mig och jag såg hennes rygg. Före den sista slingan tänkte jag att jag åker ikapp henne men hon avslutade starkt. Det känns fint att kunna besegra henne. Marit är min idol och alla tiders bästa idrottare. Det känns bra att en sådan tid har kommit att jag kan slå henne, säger Pärmäkoski.

Nu när hon besegrat Bjørgen måste hon hitta på någon ny målsättnin­g.

– Nå, kanske jag måste sikta på Stina Nilsson. Hennes slutspurt är jättehård, jag ska sikta på att vinna över henne på upploppet.

”Jag blev lite väl upprymd”

Segern är 27-åriga Pärmäkoski­s andra i världscupe­n. Hennes första kom på samma sträcka i Planica i januari. I Drammen, på Holmenkoll­en och i Falun står inga klassiska intervalls­tarter på programmet.

– I mitt tycke så kunde man skida bara klassiska 10-kilometers­lopp, säger Pärmäkoski med ett skratt.

I lördagens sprint åkte Pärmäkoski omkull och slog sitt lår. Skadan var ändå lindrig och med Lahtispubl­ikens stöd var det inget som kunde hota den finländska stjärnan.

– Baken känns då jag går men inte då jag skidar. På morgonen masserades låret. Jag har ännu ett blåmärke som är stort som en handflata.

– Publiken var med mig på ett fint sätt. Det är kanske en orsak varför jag inledde lite för hårt. De skanderade mitt namn och jag blev lite väl upprymd. Jag måste hämma mig lite. Huvudläkta­ren var ju också full med folk och deras stöd bar mig hela vägen till slut.

Saarinen: ”Jag tänkte börja gråta redan i starten”

Aino-Kaisa Saarinen, 39, hade ett lyck-

at och känslosamt lopp. Hon var en av fyra finländare i tio-i-topp.

Kerttu Niskanen, Johanna Matintalo och Aino-Kaisa Saarinen fullbordad­e en fin finländsk dag på damernas 10 km. För Saarinen var loppet extra känsloladd­at då hon sannlikt gjorde sin sista världscups­tart inför hemmapubli­ken.

– Jag tänkte börja gråta redan i starten och funderade om det alls ska bli till något, säger Saarinen.

Och visst blev det till något: en fin niondeplat­s. Och visst kom tårarna till slut. En rörd Saarinen tackade publiken som applåderad­e stående då hon åkte in på stadionomr­ådet.

– Det var jätte fint och jätte känslofyll­t, säger Saarinen.

Niskanen missade pallplatse­n med 0,3 sekunder och var förståelig­t besviken.

– Fjärdeplat­sen är den sunkigaste möjliga placeringe­n så visst grämer det. Men skidandet kändes mycket bättre än i OS så det är jag nöjd över, säger hon.

Matintalo berättar att hon tänkte stå över världscuph­elgen i Lahtis, men hon är glad att hon valde att delta.

– Jag var så sliten efter OS. Men bra att jag deltog och tog karriärens bästa världscupp­lacering, säger Matintalo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Krista Pärmäkoski tog karriärens andra seger i världscupe­n och slog Marit Bjørgen – alla tiders bästa idrottare, enligt Pärmäkoski själv.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Krista Pärmäkoski tog karriärens andra seger i världscupe­n och slog Marit Bjørgen – alla tiders bästa idrottare, enligt Pärmäkoski själv.
 ?? Foto: LEHtIKUVA / roNI rEKoMAA ??
Foto: LEHtIKUVA / roNI rEKoMAA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland