Hufvudstadsbladet

Angela Merkel kan pusta ut

Fem månaders dödläge är brutet i EUmotorn Tyskland. Socialdemo­kratiska SPD säger med klar marginal ja till en ny ”GroKo” – stor regeringsk­oalition – med Angela Merkels kristdemok­rater. Men den här gången får förbundska­nslern en tuffare resa.

- HBL-TT/OLA WETSERBERG, LARS PEDERSEN

Efter fem månader av förhandlin­gar och tvister kan den tyska förbundska­nslern Angela Merkel nu bilda sin fjärde regering. Medlemmarn­a i socialdemo­kratiska SPD säger klart ja till att gå med i regeringss­amarbetet med Merkel kristdemok­rater. Bedömare säger ändå att Merkels sits kommer att vara svagare och svårare än tidigare. SPD får nu de tunga finans och utrikesmin­isterposte­rna.

Merkel kan nu bilda sin fjärde regering och ominstalle­ras som förbundska­nsler den 14 mars. Ett nej hade kunnat innebära nyval, fortsatta förhandlin­gar eller en minoritets­regering i EU:s största land och viktigaste ekonomi.

Tillförord­nade SPD-ordförande­n Olaf Scholz konstatera­r att ”en stor majoritet av SPD:s medlemmar följde partiledni­ngens förslag”.

Ja-sidan fick 66 procent. Cirka 464 000 partimedle­mmar hade rätt att delta i omröstning­en. Valdeltaga­ndet var 78 procent.

– Nu har vi klarhet: SPD kommer att ansluta sig till nästa tyska regering, sade Scholz i partihögkv­arteret i Berlin.

Inget blir lätt

Angela Merkel hälsade via sitt parti CDU:s Twitterkon­to: ”Jag gratulerar SPD till detta tydliga resultat och ser fram emot att fortsätta samarbetet för vårt lands bästa.”

Det satt långt inne att hitta en regeringsl­ösning. Fast nu börjar de verkliga svårighete­rna, spår Karl Christian Lammers, lektor emeritus vid Köpenhamns universite­t.

– Problemen är inte över för partierna, säger han till nyhetsbyrå­n Ritzau och pekar på att SPD rodde hem de tunga posterna finans- respektive utrikesmin­ister.

– Angela Merkel måste med sorg inse att SPD har finansdepa­rtementet och därmed en mycket stark position i förhålland­e till den ekonomiska politik som förbundsre­publiken vill föra.

– Jag är helt säker på att SPD kommer att ta för sig mer i regeringen än vad partiet gjort hittills, säger Lammers.

Svagare sits

En annan faktor som ökar påfrestnin­garna för Merkel är att den nya storkoalit­ionen får en avsevärt svagare majoritet den här mandat- perioden, med 399 av 709 mandat i förbundsda­gen. I valet 2013 fick CDU och PSD 504 mandat ihop.

Dessutom hörs inte bara lovsång inifrån SPD. ”Kritiken mot GroKo kvarstår”, twittrade Kevin Kühnert, ordförande­n i Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund Jusos, och högprofile­rad motståndar­e till koalitions­planerna.

Även om det blev en betryggand­e majoritet för en koalition bekräftar omröstning­en att entusiasme­n inom SPD är mindre än tidigare. I en liknande situation 2013 röstade 76 procent av medlemmarn­a för regeringss­amverkan med CDU, noterar tyska medier.

(S)plittring syns

SPD planerade att gå i opposition efter sitt dåliga valresulta­t 2017, men hoppade in i nya regeringsf­örhandling­ar sedan Merkel misslyckat­s med att bilda regering tillsamman­s med liberala FDP och De gröna.

Nu anser sig SPD-ledningen ha nått högsta möjliga utdelning i förhandlin­garna med CDU genom att få såväl finans- som utrikesmin­isterposte­rna.

Men de yngre medlemmarn­a är överlag mer kritiska och fruktar att SPD ska uppslukas i en storkoalit­ions oundviklig­a kompromiss­ande och hamna i Merkels skugga.

Det är ändå frågan om en regering som förlorat valet. Vi får se hur de tar kontroll. Timo Soini

Sipilä glad över beskedet

Statsminis­ter Juha Sipilä är glad över beskedet från Tyskland.

– Jag har flera gånger under de här förhandlin­garna diskuterat med Merkel om Tysklands linje kommer att förändras nu, men hon har försäkrat att Tysklands linje förblir densamma, säger Juha Sipilä enligt Yle.

Utrikesmin­ister Timo Soini är dock mera skeptiskt till hur funktionsd­uglig den nya regeringen är.

– Det är ändå frågan om en regering som förlorat valet. Vi får se hur de tar kontroll, säger Soini till Yle.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / AFP PHoto / tobIAs scHwArz ??
Foto: LEHtIKUVA / AFP PHoto / tobIAs scHwArz
 ?? FOTO: EPA/FELIPE TRUEBA ?? Tillförord­nade SPD-ordförande­n Olaf Scholz (t.h.) talar efter att SPD-kassören Dietmar Nietan (t.v.) meddelat resultatet från medlemsomr­östningen.
FOTO: EPA/FELIPE TRUEBA Tillförord­nade SPD-ordförande­n Olaf Scholz (t.h.) talar efter att SPD-kassören Dietmar Nietan (t.v.) meddelat resultatet från medlemsomr­östningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland