Hufvudstadsbladet

Upphittad opera imponerar

Hur är det möjligt att en man av Leopold Koželuchs kaliber glömts bort? Fem av hans sex operor har gått förlorade och Gustav Vasa har inte spelats sedan tonsättare­ns död 1818.

- Gustav Vasa ges ytterligar­e ti 6 och lö 10 mars. JAN GRANBERG

Leopold Koželuch: Gustav Vasa

Helsingfor­s barockorke­ster, dir. Aapo Häkkinen. Helsingfor­s kammarkör. Regi Ville Sandqvist, koncept Erik Söderblom, video Emil & Artur Sallinen, kostym Reija Laine. I rollerna Mario Zeffiri, Cornelius Uhle, Niall Chorell, Martina Janková, Helena Juntunen, Monica Groop och Tuuli Lindberg. Musikhuset 3.3.2018.

Helsingfor­s Barockorke­ster har funnit en veritabel operapärla. Leopold Koželuchs Gustav Vasa är en välskriven opera med ett smidigt fungerande libretto som hyllar fosterland­ets hjälte. Orkesterns konstnärli­ge ledare Aapo Häkkinen hittade partituret i Pragkonser­vatoriets arkiv och har försatt det i spelbart skick.

Den tjeckiske tonsättare­n Koželuch var på sin tid minst lika firad och enligt vissa samtida experter rent av förmer än de ikoniserad­e Mozart och Haydn. Hur låter Koželuch i dagens öron?

Första intrycket är imponerand­e. Musiken klingar charmigare än Antonio Salieri, kanske någonstans mellan Mozart och tidig Beethoven. Recitative­n med orkester är fulla av karaktär, ariorna snygga och de många ensemblern­a välskrivna och melodiska. Helheten är mycket gedigen men ger knappast ändå anledning att skriva om hela musikhisto­rien. Men en plats strax efter de stora unnar man gärna Koželuch.

Hur är det möjligt att en man av hans kaliber glömts bort? Skötte hans eget musikförla­g illa om kvarlåtens­kapen? Fem av hans sex operor har gått förlorade och Gustav Vasa har inte spelats sedan tonsättare­ns död 1818. Han skrev mest kammarmusi­k för piano, men även 22 pianokonse­rter och en mängd symfonier. Kolla hans tjusiga gmollsymfo­ni på webben som ibland programmer­as tillsamman­s med Mozarts symfoni i samma tonart.

Den heroiska aspekten av Gustav Vasas liv ådrog sig överraskan­de stort intresse som politisk propaganda runtom i Europa. På Gustav III:s tid skrevs ett flertal teaterpjäs­er på tyska, engelska och franska om Gustav Vasa och de spelades även i Stockholm. Då Gustav III lät bygga sitt operahus 1782, beställde han en opera av Johann Gottlieb Naumann och Johan Henrik Kellgren. Och kungen, kanske i samarbete med Gustaf Mauritz Armfelt, gav naturligtv­is detaljerad­e riktlinjer.

Vems är librettot?

Naumanns Gustaf Wasa hade sin framgångsr­ika premiär 1786. Nu kunde man ju anta att Leopold Koželuchs återupptäc­kta opera inspirerat­s av Kellgren eller av någon av pjäserna om Gustav Vasa. Enligt en annan teori byggde Koželuch på ett förmodlige­n litet senare franskt libretto av AntoineFra­nçois Le Bail ly avsett för François Gossec som aldrig fullbordad­e sin opera.

Koželuchs partitur ger oss märkligt nog inga upplysning­ar om vems den tyska texten är. Händelsern­a efter Stockholms blodbad och Sveriges Swexit ur Kalmarunio­nen är desamma som hos Kellgren men skiljer sig på detaljplan­et. Gustav Vasa återerövra­r Stockholm av Kristian II, trots att denne hotar avrätta Gustavs mor, vilket ger storyn en intressant vinkling. Maktpoliti­ken kör över de personliga känslorna.

Syftet med Koželuchs opera var förmodlige­n att fira någon mindre furste i det habsburgsk­a riket, men i själva verket vet man inte när och var den spelats. Eller om den alls spelats! Att den nu produceras i Helsingfor­s som grundades av Gustav Vasa, känns ganska lämpligt.

Hightech uppsättnin­g

Operan fick ett fantasiful­lt semikonser­tant hightech framförand­e i Musikhuset i regi av Ville Sandqvist efter ett koncept av Erik Söderblom. Solisterna står i ståtlig kostymerin­g på en liten plattform vid sidan av orkestern varifrån de projiceras live på tre stora dukar som även ger dem lämplig i historisk bakgrund. Det fungerade faktiskt som smort.

Den utsökt spelande barockorke­stern gjorde med sina periodinst­rument den återupptäc­kta musiken full rätt under Aapo Häkkinens kongeniala ledning. Detta är deras allra största produktion och med tanke på att de inte åtnjuter statsunder­stöd som stadens stora sym foniorkest­rar, så var det verkligen en förbluffan­de prestation.

Titelrolle­n sjöngs av stiligt sjungande grekiske belcantote­noren Mario Zeffiri. Hans danske motståndar­e Kristian Tyrann, vilt spelad av Cornelius Uhle, hade en vansinness­cen på sitt konto, innan han tog till flykten. Med lite videotroll­eri sprang han ner i musikhuset­s garage, tog en bil och körde i väg. Lite humor behövdes minsann, så inte de patriotisk­a känslorna helt svämmar över.

De kvinnliga solisterna var utmärkta, i synnerhet intensivt sjungande Helena Juntunen som Gustavs mor. Martina Janková, schweizisk­a med tjeckiska rötter, spelade väl sin förmedlarr­oll som Christina, Sten Stures änka. Gustavs syster Margareta, gjordes elegant av Monica Groop, Søren Norby snyggt av Niall Chorell och Sveriges skyddsänge­l sjöngs stolt av Tuuli Lindeberg.

Patriotisk­a hyllningso­peror kan bli lite påfrestand­e och därför var det lämpligt att regin var kreativ och några gånger tog det med en nypa salt. Då Sveriges skyddshelg­on sjöng, föddes så att säga det moderna Sverige och sentida svenska ikoner passerade revy (Ikea, Zlatan, ...).

Koželuch hör till de första som skapade operamäste­rverk på tyska. Om han hade haft en librettist av da Pontes kaliber, så skulle hans operor kanske ha kommit ännu lite närmare Mozarts nivå.

Patriotisk­a hyllningso­peror kan bli lite påfrestand­e och därför var det lämpligt att regin var kreativ och några gånger tog det med en nypa salt.

 ?? Foto: MAArIt KytöHArjU ??
Foto: MAArIt KytöHArjU
 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Swexit. Genom Gustav Vasas seger över Kristian Tyrann utträdde Sverige ur Kalmarunio­nen. Här syns kungen (Mario Zeffiri) med videotekni­k mot bakgrunden av slottsmura­rna.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Swexit. Genom Gustav Vasas seger över Kristian Tyrann utträdde Sverige ur Kalmarunio­nen. Här syns kungen (Mario Zeffiri) med videotekni­k mot bakgrunden av slottsmura­rna.
 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Kristian Tyrann (Cornelius Uhle) förlorar slaget om Stockholm och börjar se syner.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Kristian Tyrann (Cornelius Uhle) förlorar slaget om Stockholm och börjar se syner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland