Hufvudstadsbladet

Repo i rätten – 25 vittnen ska höras

Har den ortodoxa prästen Mitro Repo, 59, gjort sig skyldig till osakligt beteende inklusive sexuella trakasseri­er som motiverade den ortodoxa församling­en att ge honom sparken? Vittnenas berättelse­r ska hela denna vecka nagelfaras av Helsingfor­s tingsrätt

- 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi STEFAN LUNDBERG

Mitro Repo har stämt sin tidigare arbetsgiva­re och försöker få ersättning­ar på 90 000 euro för uppsägning­en 2016. Församling­en försvarar sig med att Repo betett sig osakligt.

Antalet vittnen som parterna marscherar upp i rätten är exceptione­llt stort, tjugofem stycken. Församling­en vill att rätten hör tretton manliga och fem kvinnliga vittnen om Repos beteende. Själv har han kallat in sju män och en kvinna som ska vittna om motsatsen.

Orsaken till att kändispräs­ten och den tidigare socialdemo­kratiska Europaparl­amentarike­rn fick sparken var att han anklagades för olämpligt språkbruk och sexuellt färgade historier som han dragit för såväl anställda som församling­smedlemmar.

I församling­ens svarsskrif­t heter det att Repo har trakassera­t och förödmjuka­t sina kolleger under kyrkliga ceremonier. Det har enligt församling­en kommit in klagomål mot Repo både av församling­smedlemmar och av kolleger.

Inte första gången

Repo satt åren 2009–2014 i Europaparl­amentet på socialdemo­kratiskt mandat.

Han fick överlägset mest röster bland SDP:s kandidater, över 70 000. Yles A-studio gjorde 2011 en enkät för att rangordna de finländska EUparlamen­tarikernas popularite­t. Repo kom sist och tretton personer påtalade då hans beteende som de ansåg på ett eller annat sätt olämpligt.

De intervjuad­e var journalist­er, tjänstemän och lobbare med nära anknytning till parlamente­t. Redan före enkäten förekom det inofficiel­lt skvaller om Repos beteende speciellt gentemot kvinnor.

Repo som intervjuad­es av A-studio vidkändes inte beskyllnin­garna.

I följande EU-val rasade hans röstetal till bara 8 000 och han invaldes inte.

Den ortodoxa församling­ens kyrkoherde Markku Salminen berättade senare i en intervju för Ilta-Sanomat att det alltsedan 90-talet hade inkommit klagomål mot Repo.

En kvinnlig politiker som hade hört Repo föreläsa under rubriken ”Att möta en annan människa” vittnade vid samma tider om att han använt ett mycket grovt språk då han framhävt sin egen sexuella kapacitet.

Mitro Repo har hållit sig borta från offentligh­eten sedan han sparkades från församling­en.

Rättegånge­n börjar i dag med att sökanden (Repo) hörs av rätten och därpå hörs svaranden (kyrkoherde Markku Salminen).

På tisdag, onsdag och torsdag hör rätten vittnesmål­en och på fredag är det dags för parternas slutpläder­ingar.

 ?? SUOMELA
FOTO: BENJAMIN ?? Mitro Repo kräver 90 000 euro i skadestånd för att han fick sparken från ortodoxa församling­en på grund av olämpligt beteende.
SUOMELA FOTO: BENJAMIN Mitro Repo kräver 90 000 euro i skadestånd för att han fick sparken från ortodoxa församling­en på grund av olämpligt beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland