Hufvudstadsbladet

Långa köer när italienarn­a går till val

- ELISA AMORELLI/TT

Vallokaler­na var öppna i går och italienarn­a stod inför ett av landets mest osäkra val. Enligt 26-åriga väljaren Rita Federico har köerna aldrig ringlat sig så långa. – Det verkar som att vi är många som vill ha en förändring, säger hon till TT.

När klockan slog sju öppnade vallokaler­na – i alla fall på de flesta håll i landet. I Palermo tvingades man natten före valdagen trycka 200 000 nya valsedlar och många vallokaler öppnade därför betydligt senare. I TrentinoSy­dtyrolen har en miljon nya valsedlar tryckts upp till senatsvale­t, därför att en bokstav fattades i namnet på en kandidat. I städerna Isernia och Aprilia, ringlar köerna sig långa.

– I mitt valdistrik­t har de inte haft samma problem som i Palermo, men köerna är jättelånga och många väntar i över en timme, säger 47åriga.

Han vaknade tidigt på söndagsmor­gonen för att lägga sin röst i valurnorna i den bergiga staden Isernia i mellersta Italien.

– De har ändrat röstningss­ättet. I år finns det koder på valsedlarn­a som kontroller­as både när man får valsedeln och när man returnerar den efter att ha röstat.

– Hela processen tar lång tid. Det märktes också att folk i lokalen nästan var ångestfyll­da över hela grejen. Man är orolig för att rösta fel och över hur resultatet ska bli, säger Michele Izzi.

”Folk vänder i dörren”

I en annan del av landet – Aprilia utanför Rom– har 26åriga Rita Federico precis äntrat vallokalen. Hon berättar att stämningen är stressad men förväntans­full.

– Här är det över två timmars kö. Så har det aldrig varit tidigare, det verkar som att vi är många som vill ha en förändring.

Hon beskriver en fullsatt vallokal där de runtomkrin­g henne börjar bli irriterade. Flera personer vänder i dörren.

– Jag har hört flera säga ”vabbé ci abbiamo provato” – jaja, vi provade i alla fall, och så gick de hem igen. Andra säger att de ska komma tillbaka senare. En äldre man fick lämna lo kalen för att han började må dåligt av all uppståndel­se, säger Rita Federico och fortsätter:

– Alla klagar, men jag har bestämt mig för att stå kvar. Det här valet är viktigt.

Vallokaler­na hade öppet till midnatt finsk tid i går kväll och en första prognos väntades någon timme efter det.

Möjliga valutgånga­r

Utifrån de senaste opinionsmä­tningarna kommer Rita Federico, Michele Izzi och alla andra italienare i dag antingen att vakna upp till en stark högerreger­ing eller till stor ovisshet.

Extremhöge­r och populistpa­rtier väntas gå starkt framåt och för

re premiärmin­istern Silvio Berlusconi kan på nytt få en huvudroll. Den populistis­ka Femstjärne­rörelsen spås få flest röster, men eftersom de är ovilliga att samarbeta med andra partier kanske de ändå inte blir valets vinnare.

Enligt de senaste opinionsmä­tningarna leder Berlusconi­s allians

med 37 procent, följd av Femstjärne­rörelsen med 28 och mittenväns­tern med 27 procent.

 ?? Foto: ePa/aLeSSandro di meo ?? Långa köer i vallokalen i skolan Mameli i Rom i Italien under gårdagen.
Foto: ePa/aLeSSandro di meo Långa köer i vallokalen i skolan Mameli i Rom i Italien under gårdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland