Hufvudstadsbladet

London bygger lyxiga luftslott

De har en bar på taket, privata gym, ett spa och en egen bio – men inga köpare. Drygt 15 000 lyxlägenhe­ter i London står tomma. Fastighets­utvecklarn­a har fokuserat på utländska investerar­e och hamnat i otakt med det Londonborn­a behöver, säger en expert på

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@ksfmedia.fi

Under de senaste åren har lyftkranar­na blivit en vanlig syn i London. Byggprojek­ten kring Themsen skulle göra London till det mäklarna kallat en ”vertikal stad”. Men hälften av de 1 900 lyxbostäde­r som byggdes i fjol ligger fortfarand­e osålda på marknaden.

Tio av lyxlägenhe­terna i skyskrapan The Shard vid London Bridge väntar fortfarand­e på köpare. De stod klara för fem år sedan och kostar omkring 56 miljoner euro styck. En talesman för Real Estate Management, skyskrapan­s fastighets­förvaltare, säger till The Guardian att bostäderna är ”tomma skal”.

Internatio­nella investerar­e

Enligt Molior, ett företag som sammanstäl­ler statistik från fastighets­branschen, står drygt 15 000 lyxbostäde­r i London tomma.

– Bostadsmar­knaden i London har blivit ett kasino för internatio­nel la investerar­e. Lyxbostäde­rna byggdes inte för att folk skulle bo i dem, de är investerin­gsobjekt, säger Tim White på LSE Cities, London School of Economics forsknings­center för stadsplane­ring och urbaniseri­ng.

Enligt Tim White har fastighets­utvecklarn­a hamnat i otakt med det Londonborn­a egentligen behöver.

– Vi har nu ett överutbud på lyxlägenhe­ter. Det här är ett nytt problem. Om ingen flyttar in kan det leda till tomma gator och döende områden.

En rapport för the Greater London Authority, som sköter om Storlondon­s förvaltnin­g, visar att fastighets­utvecklarn­a förlitat sig på utländska köpare för att finansiera byggprojek­ten. Bostäderna har sålts utifrån planritnin­gar på stora bostadsmäs­sor i Asien eller Mellanöste­rn. En del av de utländska investerar­na hoppades göra vinst genom att sälja då bostaden blev klar.

Enligt Steven Heard, vd för My LondonHome, en mäklare som specialise­rat sig på att sälja nybyggen till investerar­e, är många utländska köpare desperata att sälja. Heard säger till the Guardian att hundratals investerar­e från Asien förlorat flera hundratuse­n pund då de försökt sälja bostäderna vidare.

Hela lyxmarknad­en i London har saktat ner. Mellan 2016 och 2017 sjönk priserna i Knightsbri­dge och Mayfair med 12 procent. En mäklare säger till the Guardian att säljare med fastighete­r som kostar mer än 5,6 miljoner euro tvingats sänka priserna med mellan tio och tjugo procent för att hitta köpare.

Enligt mäklaren Knight Frank steg priserna igen med 0,8 procent i Mayfair mellan januari 2017 och 2018. De ser det som ett tecken på att marknaden håller på att stabiliser­as.

Knight Frank och andra mäklare anser att den före detta finansmini­stern George Osbornes stämpelska­tt haft en större inverkan på lyxmarknad­en än osäkerhete­n kring brexit. Från och med 2015 betalar köparen en skatt på 12 procent av priset på fastighete­r som kostar mer än 1,7 miljoner euro. Om köparen äger andra fastighete­r stiger skatten till 15 procent. De sjunkande priserna var ett sätt för säljarna att neutralise­ra skatten.

”Förvrängt marknaden”

Enligt Tim White har bostadskri­sen i London två sidor. Den ena ytterlighe­ten är spöktornen, den andra är stigande hyror och rekordlång­a väntelisto­r för subvention­erade bostäder som ofta är i dåligt skick.

– Lyxbyggena har förvrängt hela marknaden och vi har glömt bort hurdana bostäder London behöver.

Den brittiska huvudstade­ns befolkning växer och väntas stiga till över tio miljoner år 2030. Hyrorna är höga och många Londonbor har inte råd att köpa. Medelprise­t på en bostad i London ligger på 560 000 euro, medellönen i London är 38 000 euro per år.

Londons borgmästar­e Sadiq Khan lovade under sin valkampanj 2016 att hälften av alla bostäder som byggs i huvudstade­n ska vara förmånliga. Sedan dess har löftet blivit en ”långsiktig målsättnin­g”.

Det har lett till konflikter inom Labour där partiledar­en Jeremy Corbyns anhängare kräver tuffare tag. Konflikten har spridit sig till en del av Londons lokalfullm­äktigen som försöker stoppa nybyggen. Lokalvalen i maj har gjort frågan extra känslig.

Men fastighets­utvecklarn­a fortsätter bygga lyxigt så länge de kan. Just nu byggs 420 nya skyskrapor i London.

 ?? FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER ?? Just nu byggs 420 nya skyskrapor i London. Bilden är tagen i Nine Elms sydväst om London som förvandlas till en mix av kontor och bostäder.
FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER Just nu byggs 420 nya skyskrapor i London. Bilden är tagen i Nine Elms sydväst om London som förvandlas till en mix av kontor och bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland