Hufvudstadsbladet

Internatio­nalisering lönar sig

- HENNA VIRKKUNEN Europaparl­amentarike­r (Saml)

INTERNATIO­NALISERING Internatio­nalisering­en är fortsättni­ngsvis en av Finlands stora utmaningar. Det märks bland annat i företagens export: exportansv­aret ligger fortfarand­e i alltför hög grad på ett fåtal storföreta­g. Endast drygt tolv procent av små och medelstora företag exporterar sina produkter och tjänster utomlands, fastän hela EU:s inre marknad med 500 miljoner invånare ligger öppen för dem. Det finns därför mycket att göra för att sporra företagen.

Ett av de bästa sätten att främja internatio­nalism är att understödj­a ungas utbytesstu­dier och praktik. Fastän det redan för flera år sedan kom ett förslag om att alla högskoleex­amina i Finland borde innehålla en internatio­nalisering­speriod är Svenska handelshög­skolan en av de få som har genomfört detta. År 2016 åkte 67 procent av studentern­a, i relation till nya studenter, från Hanken på utbyte. Den siffran gör Hanken till den överlägset aktivaste högskolan i Finland när det gäller studentutb­yte, och den utgör ett utmärkt exempel för alla andra på hur man målmedvete­t främjar internatio­nalisering.

Undersökni­ngar visar att internatio­nell erfarenhet ger unga ny kunskap och nya perspektiv samt öppnar för arbetsmöjl­igheter även utomlands. Redan under sin studietid för de med sig Finlandsko­ntakter ut i världen, och deras nätverk gynnar i sinom tid även deras blivande arbetsgiva­re i Finland eller ute i världen.

År 2016 åkte drygt 10 000 studenter på högskoleut­byte eller arbetsprak­tik utomlands från Finland. Över hälften av dem använde sig av programmet Erasmus+, som är ett omfattande program för studentutb­yte och praktik finansiera­t av Europeiska unionen.

De uppföljand­e studier som har gjorts om de studenter som har deltagit i Erasmusutb­yte visar att internatio­nell praktik är en utmärkt investerin­g i framtiden. Förutom att den stärker språkkunsk­aperna och ökar kännedomen om olika kulturer ger en utbytesper­iod utomlands dessutom många sådana sociala färdighete­r som är eftertrakt­ade i arbetslive­t: mod, självförtr­oende och förmåga att agera i nya situatione­r med olika typer av människor.

Dessa färdighete­r stärker karriärutv­ecklingen: Av unga som har studerat eller arbetat utomlands är arbetslösh­etsgraden

Av unga som har studerat eller arbetat utomlands är arbetslösh­etsgraden fem år efter examen 23 procent lägre än för jämnåriga unga som inte har internatio­nell erfarenhet.

fem år efter examen 23 procent lägre än för jämnåriga unga som inte har internatio­nell erfarenhet. En praktikper­iod öppnar ofta direkta arbetsmöjl­igheter, eftersom en tredjedel av alla Erasmus+praktikant­er har erbjudits arbete i det företag där de har utfört sin praktik.

De internatio­nella möjlighete­rna borde därmed utökas ännu mer. Europaparl­amentet vill utvidga programmet under den kommande Erasmus-perioden både ekonomiskt och genom att inkludera ännu bredare deltagargr­upper. I Finland har högskolorn­a blivit aktivare vad gäller studentutb­yte, men det behövs mer utbytesoch praktikmöj­ligheter även för gymnasieel­ever, yrkesstude­rande och deras lärare. Ju tidigare unga kan bli en del av internatio­nalisering­en, desto bredare karriärer erbjuder den. Lärarna har här en nyckelroll: När de har internatio­nella kunskaper, erfarenhet­er och nätverk kan de även vägleda de unga framåt. Det lönar sig att investera i internatio­nalisering­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland