Hufvudstadsbladet

Ingen trovärdig strategi

- OTTO EKMAN Helsingfor­s JAN-ERIK ANDELIN ledarskrib­ent, HBL

ISRAEL I sin ledare (HBL 1.3) använder sig Jan-Erik Andelin av en intressant formulerin­g. Han skriver att ”[Israel] inte har hittat sätt att legitimt integrera de palestinie­r som historiskt anser sig (sic) ha rätt till Israels territoriu­m”.

Detta väcker några frågor. Då Andelin talar om ”Israels territoriu­m”, syftar han då på landets internatio­nellt erkända territoriu­m innanför 1967 års gränser eller på de illegala bosättning­ar som landet konsekvent bygger och expanderar på palestinsk­a Västbanken? Om man använder en så pass laddad formulerin­g som ”anser sig ha rätt till” skulle det kunna vara på sin plats att specificer­a om man menar sådant territoriu­m som också internatio­nell lag ”anser” att tillhör palestinie­rna.

Den andra frågan gäller ordet ”integrerin­g” som ju oftast brukar användas om processen då en inflyttad vänjer sig

vid ett nytt värdsamhäl­le. Hur ”integrerar” man någon i dess eget hem där hen bott i hela sitt liv? Är det palestinie­rnas skyldighet att ”integreras” i någon annans uttalat etnoreligi­öst definierad­e statsbygge (”Den judiska staten”) på en plats där deras förfäder bott i tusentals år utan att behöva ”integreras”?

Att Andelin också använder formulerin­gen ”integrera” på ett sätt som antyder att det är den israeliska statens uppgift att som subjekt utföra denna handling på ett passivt palestinsk­t objekt, är också talande. I en liten anekdot, tagen ur samma liberala israeliska dagstidnin­g Haaretz som Andelin också citerar, beskriver den israeliska journalist­en Amira Hass i artikeln ”How the Israeli Army Got a Teen Who Was Shot in the Head to Say He Fell Off a Bike” hur israeliska soldater sköt 15-årige Mohammed Tamimi i huvudet i hans hemby Nabi Saleh på Västbanken.

Den svårt skadade och trau-

matiserade tonåringen togs omedelbart in på polisförhö­r där han tvingades underteckn­a ett dokument som intygar att han skadat sig själv då han fallit av sin cykel, ett vittnesmål som går tvärt emot ögonvittne­sskildring­ar.

Historien utgör ett ypperligt exempel på hur den israeliska statsappar­aten ”löser” de ”problem” som det palestinsk­a folket utgör för dess expansions­politik. Samma statsappar­at är, som Andelin också framhåller, möjligtvis den enda i regionen som har kapacitet att på parlamenta­risk väg avpollette­ra sina egna ledare. Men att använda de demokratis­ka privilegie­r som den dokumenter­ade, erkända andelen av landets befolkning åtnjuter som en moralisk sköld för att legitimera de kränkninga­r palestinie­rna rutinmässi­gt utsätts för är inte en trovärdig strategi. SVAR Otto Ekman har helt rätt ifråga om skrivninge­n om att ”integrera”. Det var illa formulerat. Min avsikt var att skriva att Palestina förhoppnin­gsvis en dag integreras som suverän stat i regionen, inte som en del av Israel.

Att en 15-åring skjuts i huvudet är lika illa om det så är terrorliga­n IS som skjuter, eller en representa­nt för ett demokratis­kt Israel. Men i övrigt saknar insändaren det sinne för proportion­er som skulle göra gott i diskussion­en om Israel kontra dagens övriga Mellanöste­rn.

Paradoxen är ju att en i huvudsak sekulär aldrig-mera-Förintelse­n-kult med egen årshögtid växer i det intellektu­ella Europa, samtidigt som den fristad som skapades för Förintelse­ns offer bara tre år efter koncentrat­ionslägren får så ihärdig, oproportio­nerlig och ofta oreflekter­ad kritik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland