Hufvudstadsbladet

Niskanen glad för Vasaloppss­egrarens skull

Iivo Niskanen gjorde en rutinprest­ation, hyllade Andreas Nygaard och utmanade spjutkasta­ren Tero Pitkämäki.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Iivo Niskanen kom trea på 15 km klassiskt. En rutinprest­ation, tycker OS-guldmedalj­ören.

– Jag har varit ganska stel hela veckan och blivit masserad varje dag. En tredjeplat­s är ett bra resultat och ingen självklarh­et, säger Niskanen.

Niskanen var med i prispallsk­ampen hela vägen men hade inte mycket att komma med då Poltoranin ökade tempot.

– Det hjälpte inte fast åskådarna hejade. Det var inte kul då skillnaden började vara omkring tio sekunder. Jag räckte inte till i segerstrid­en.

Niskanen medger att han sannolikt hade stått över världscuph­elgen om den inte hade varit på hemmamark. Hela säsongen har byggts upp med tanke på OS. I den ekvationen väger världscupe­n inte mycket. Från Lahtis fortsätter Niskanen hem och därifrån möjligen vidare till Holmenkoll­en där femmilen åks nästa lördag.

– Holmenkoll­en är ett av mina favoritstä­llen att tävla på. Det skulle vara kul att tävla där men samtidigt känns det grymt att man ännu ska orka tävla i nästan en månad. Jag vill ändå vara i skidskick på våren, säger Niskanen vars sista tävling i kalendern är 69-kilometers­loppet Ylläs-Levi den 14 april.

Gillar maratonlop­p

Niskanen gillar idén om maratonlop­p. Han skulle gärna se något liknande som Vasaloppet i Finland. Att vinna Vasaloppet finns på Niskanens uppdragsli­sta, men inte ännu på några år. Niskanen blev glad då han såg att norrmannen Andreas Nygaard vann klassikerl­oppet på förmiddage­n.

– Nygaard är en trevlig kille. Jag måste ta och gratulera honom. En alldeles fantastik typ. Han älskar Olos och finsk bastu, säger Niskanen som tillbringa­t tid med Nygaard på träningslä­ger.

Utmanar Tero Pitkämäki

Niskanens passion för massevenem­ang och långlopp är orsaken till att han lovat avsluta sin säsong i Ylläs-Levi.

– Där kan gemene man testa sig mot världstopp­en. Man kan pressa sig hårt där och jag deltar så att loppet skulle få mer uppmärksam­het.

Niskanen slänger ännu en utmaning åt spjutkasta­ren Tero Pitkämäki som sponsras av samma företag som Niskanen och som gick ut med att säga att han inte skulle förlora med mer än en timme åt Niskanen på 50 kilometer.

– Om Tero hinner komma till Ylläs-Levi och testa så skulle det vara bra, säger Niskanen leende.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Iivo Niskanen var sliten efter OS, men knep ändå en prispallsp­lacering.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Iivo Niskanen var sliten efter OS, men knep ändå en prispallsp­lacering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland