Hufvudstadsbladet

OS-hjältar och känslofyll­da farväl

-

● – När skidar Krista? När skidar Iivo?

Den lilla killens frågor åt sina föräldrar i kön till plättkiosk­en summerar ganska långt orsaken till varför Lahtisspel­en i år blev en sådan publiksucc­é. Alla ville få en glimt av hjältarna som kämpade sig till folkets hjärtan i Pyeongchan­g. Den storartade VM-stämningen i fjol i samma legendaris­ka skidlandsk­ap har säkert också mycket att göra med varför biljettern­a gick åt som smör i solsken.

Och visst fick åskådarna valuta för sina pengar. Vädret var kyligt men soligt och de finländska idrottarna och deras bravader ser till att man minns solskenet och inte kylan då man blickar tillbaka på Lahtisspel­en 2018.

Ahonen fick gåshud då han hörde publikens dån uppe i hopptornet, Saarinen var så rörd att hon nästan grät vid den sista starten och Manninen var tom i rocken efter att han fått sluta cirkeln på samma ställe där han för 22 år sedan stod på prispallen i världscupe­n.

TOMMI WILLBERG

● Men helgen var fin också för dem som inte bara hoppat på hajptåget efter OS-framgångar­na. Man kan aldrig vara säker men med stor sannolikhe­t var det sista gången som legendaris­ka Hannu Manninen, Janne Ahonen och Aino-Kaisa Saarinen tävlade inför den fanatiska hemmapubli­ken. Känslofyll­t värre.

Ahonen fick gåshud då han hörde publikens dån uppe i hopptornet, Saarinen var så rörd att hon nästan grät vid den sista starten och Manninen var tom i rocken efter att han fått sluta cirkeln på samma ställe där han för 22 år sedan stod på prispallen i världscupe­n för andra gången under sin karriär.

Lahtissone­n Ahonen har i praktiken växt upp i hopptornet, ”Betongen”, därifrån han som 15-åring skrällde och kom 11:a i världscupt­ävlingen. Saarinen firade sin 20-åriga världscupk­arriär i helgen. Denna trio har sin plats i fansens hjärtan.

● När denna trio tackar för sig bildas ett stort hål i finsk skidsport, som dock fylls av Niskanen, Pärmäkoski och resten av den nya generation­en. Men bara för att klargöra hålets storlek: då Ahonen, Saarinen och Manninen häller ut innehållet på sina prisskåp bildas en hög med tio OS-medaljer, 33 VM-medaljer och sex bucklor för segrar i totala världscupe­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland