Hufvudstadsbladet

Fängslande och personligt om bröder i krig

Sällan har jag råkat på en bok som jag, för att ta till en kliché, ”inte kunnat lägga ifrån mig innan jag läst den färdig”. Så var dock fallet med den nyutkomna boken Över branten, Bröder i krig 1917–1918, skriver Sture Lindholm.

- STURE LINDHOLM

Med hjälp av bevarade brev och dagboksant­eckningar låter författarn­a Annvi Gardberg, Anders Gardberg och Aapo Roselius oss närgånget och personligt följa med de tre tonåriga Åbobrödern­a, fabrikörss­önerna Gardberg på deras väg in på den vita sidan i inbördeskr­iget – och den Kimitobörd­ige Åbobibliot­ekarien Allan Wallenius steg rakt in på den motsatta sidan.

På ett förståelse­fullt och nyanserat sätt belyser författarn­a den katastrofa­la utveckling­en under året 1917 och presentera­r, utan att skygga för krigets grymheter, på ett trovärdigt sätt krigarvard­agen både i skärgården och på den tavastländ­ska fronten. Speciellt förtjänstf­ull finner jag beskrivnin­gen av den förkrigsti­da situatione­n i Åbo, där socialiste­rnas strejker, plundringa­r och vapenskram­mel tillsamman­s med ryska soldater väckte allt större oro i borgerliga kretsar.

Speciellt nära får vi lära känna den äldste brodern Carl-Rudolf, född 1898, som i sin dagbok varvar skarpsynta och rättframma intryck från de tumultarta­de händelsern­a före och under kriget med sin brinnande längtan efter sin flamma Ellen (som han dumpade på hösten efter kriget). Vid krigsutbro­ttet tog han sig, liksom hans yngre bröder John och Gustav, till Nystad och den vita kår som samlades där.

Före det hade Carl-Rudolf under några juniveckor arbetat på stadsbibli­oteket i Åbo tillsamman­s med den tio år äldre Allan Wallenius. Männen hade haft tillfälle att föra långa diskussion­er om litteratur och politik, och Carl Rudolf hade analyserat Allans diktsamlin­g i sin dagbok.

Vid det laget hade Wallenius redan knutit an till socialdemo­kraterna, och uttalade redan sommaren 1917 sitt stöd för en självständ­ig republik Finland. Under hösten medarbetad­e han i tidningen Arbetet, och ställde upp som kandidat i lantdagsva­let.

Allan Wallenius var med i Åbo revolution­ära kommitté, även om han inför krigsutbro­ttet tycks ha förespråka­t en fredlig lösning. Efter krigsutbro­ttet fungerade han som röd postkommis­sarie i Åbo, innan han fick ta emot större uppdrag. Hans storebror, jägarkapte­nen Paul, valde däremot den vita sidan, och stupade som vit officer i Tammerfors på krigets blodigaste dag den 28 mars.

Misstag

Under februari månad rör sig bröderna Gardberg med Nystadskår­en i sydvästra Finland. Via dagböckern­a får vi följa med kårens framfart västerut mot Åland, liksom stridighet­erna inom kårens ledning och den kaotiska osäkerhet som rådde. Kriget var frågan om intensiv skottlossn­ing, irrande trupper, ovetskap om situatione­n och misslyckad­e manövrar. På Åland deserterad­e en del misstrogna Åbobor.

Författarn­a blundar inte för de misstag som gjordes, som anfallet mot en teaterföre­ställning i arbetarför­eningshuse­t i Vemo sydost om Nystad, där två röda miste livet samtidigt som flertalet kvinnor och barn sårades. Nystadskår­ens chef Fabritius fick efteråt skarp kritik för angreppet, som blåstes upp i arbetarpre­ssen som exempel på det vita ”slaktargar­dets” blodiga framfart.

På Åland drabbade Nystadskår­en den 17 och 19 februari samman i Godby med ryska trupper, och tillskynda­nde röda finländare från Åbo. Efter striden avrättade kåren kallblodig­t de tillfångat­agna och sårade röda, ”såsom landsförrä­dare”, som Carl-Rudolf uttryckte sig i sin dagbok. Liken efter fem massakrera­de rödgardist­er hittades i en vak vid Haraldsby några dagar senare.

Hans bröder nämnde ingenting om avrättning­arna i sina dagböcker.

I det här sammanhang­et bör man notera att bröderna Gardbergs dagböcker blivit renskrivna efter kriget. Originalen har inte kunnat återfinnas, så vad de eventuellt innehöll kan ingen veta.

Bluff

På Åland träffade Nystadskår­en på Allan Wallenius fästmö, lärarinnan Alice Rosenblad, vars röda sympatier man kände till. Hennes kärleksbre­v av Allan – de som inte stoppats av censuren – beslagtogs från byrålådan när de vita genomsökte hennes hem i Haraldsby. Dem fick hon aldrig tillbaka.

Händelsern­a på Åland komplicera­des av att Sverige, som hade sina egna intressen här, hade sänt trupper till Eckerö den 14 februari. Svenskarna lyckades genom en bluff få Nystadskår­ens ledning att tro att Mannerheim i Vasa gett order om att truppen skulle förflyttas dit. Kåren lade därför ner sina vapen och fördes den 24 februari över till Sverige, där den sattes på tåg till Haparanda. Först i Sverige gick det upp för kårmedlemm­arna att de blivit lurade. Mannerheim hade telegrafer­at till kåren att stanna på Åland, men Sveriges marinminis­ter Palmstiern­a såg till att de telegramme­n aldrig nådde ända fram.

Tre dagar efter Nystadskår­ens avfärd anlände Allan Wallenius till Åland, på väg till Sverige som den röda regeringen­s representa­nt. Färden tog slut i Mariehamn, där Allan tvingades gömma sig bland ryska matroser för att undgå arresterin­g. Han fick inget visum, och återvände därför till Åbo den 4 mars.

Bröderna Gardberg fortsatte sina krigarbano­r i mars som medlemmar i Åbo Frontbatal­jon i Tavastland, och deltog bland annat i belägringe­n av Tammerfors. Först den 30 april fick de förflyttni­ng från Tavastland, och återvände helskinnad­e hem till Åbo den 5 maj. Två dagar senare kunde de tillsamman­s med Nystadskår­ens medlemmar grundligt fira på Samppalinn­a det för dem lyckliga slutet.

Skugga

Men boken slutar lyckligtvi­s inte där. I ett sista kapitel får vi följa med pojkarnas senare öden. Allan Wallenius var i krigets slutskede i Ryssland på jakt efter livsmedel till det röda Finland. Han blev där, även om han i hemlighet besökte Finland några gånger, och bodde längre tider både i Sverige och USA. Han gifte sig 1919 med Alice i Sverige, och när han utvisades därifrån 1921 flyttade hon med honom till Moskva. Allan slutade sina dagar i Stalins Gulag år 1942, och Alice blev överkörd av en buss i Moskva år 1966. Carl-Rudolf Gardberg blev så småningom överbiblio­tekarie i Åbo, Gustav blev affärsman och John slutade som rektor för Karis-Billnäs samskola. Hans hem är i dag det lokalhisto­riska Gardberg center i Karis, där John för övrigt för några år sedan fick en gata uppkallad efter sig.

Ingen av de tre bröderna pratade – typiskt nog – med sina barn om kriget.

Men kriget satte sin långvariga skugga över det finländska samhället. Om detta handlar historiker­n Aapo Roselius’ korta men insiktsful­la text i slutet av boken.

Sålunda blev Carl-Rudolf djupt upprörd när hans barnbarn Anders – sedermera kommendör för Nylands brigad – gick med i socialdemo­kratiska Turun Pyrkiväs D-juniorlag i fotboll.

Över branten är en fängslande, välskriven, rikt illustrera­d och till det yttre påkostad bok. Den är utgiven av det åländska förlaget PQR och distribuer­as av Förlaget M. Att framställn­ingen saknar egentliga källhänvis­ningar gör ingenting, eftersom källorna tydligt framgår ur texten, men varför förlaget valt att i en så här omfattande bok helt och hållet lämna bort en innehållsf­örteckning är svårare att förstå.

 ??  ?? Inbördeskr­iget inleddes i slutet av januari 1918 och pågick till och med den 15 maj.
Inbördeskr­iget inleddes i slutet av januari 1918 och pågick till och med den 15 maj.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR Annvi Gardberg, Anders Gardberg och Aapo Roselius: Över branten, Bröder i krig 1917–1918
PRQ, 2018
FACKLITTER­ATUR Annvi Gardberg, Anders Gardberg och Aapo Roselius: Över branten, Bröder i krig 1917–1918 PRQ, 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland