Hufvudstadsbladet

Snödroppen välkomnar våren

Snödroppen är vårvintern­s mest uppiggande tecken. När de gröna spjuten med sina vita toppar bryter genom jordtäcket vet man att det inte finns någon återvändo, våren är på väg.

- TT/GUNNEL CARLSON

Snödroppen heter precis det den ser ut som. Det vetenskapl­iga namnet Galanthus betyder mjölk och blomma, och det är just när den där mjölkvita droppen slår ut som vårkänslan infaller.

Den absolut vanligaste varianten i våra trädgårdar är Galanthus nivalis, med mörkgröna smala blad och en avlång, lite spetsig vit blomma. Där den trivs bildar den stora tuvor och får mängder med blommor.

För den som vill ha fler sorters snödroppar finns det en hel värld att upptäcka. 20 rena arter och hundratals sorter tävlar om uppmärksam­heten.

Dubbla, gula, strimmiga eller helgröna, det är bara att välja. Dessutom dyker det upp nya sorter. En av de dyraste hittills var en gul snödroppe som upptäcktes i en skotsk trädgård. Den såldes på auktion för motsvarand­e 1 000 euro. När man drabbas av ett sådant begär att man är beredd att betala hundratals euro kalllas det för galantofil­i.

Doftande blommor

Birgitta H Olsson i bohuslänsk­a Ödsmål i Sverige har sin trädgård full med snödroppar som blommar från januari till april.

– Jag älskar färgen, det är något med det där rent vita. Inget är vitare. Och så doften! Jag tror inte så många tänker att de doftar, men de har en underbar doft, säger hon.

Birgitta har ett 50-tal sorter i sin trädgård och lägger sig ofta ned på knä för att skärskåda alla olika former. För en snödroppe är inte bara en snödroppe. Den som har börjat samla kan lätt bli lite hagalen.

– I somras fick jag ett mejl från en kompis som tipsade om att det fanns en lök till salu på nätet. Den heter EA Bowles och jag har letat efter den länge.

Birgitta slog förstås till och köpte samtidigt en Rodmarton. Den har fått sitt namn efter engelska trädgården Rodmarton Manor där de har över 150 sorter och dit åkte Birgitta på snödroppsr­esa för ett år sedan.

– Där sålde de inga lökar så jag blev naturligtv­is tvungen att beställa den också.

Lökarna levererade­s mitt i sommaren förra året och hon har aldrig satt snödroppar i juli tidigare så ännu vet inte Birgitta om de klarat sig.

– Och det var ju inga gratislöka­r direkt, säger hon.

Helt gratis är det däremot att föröka sina egna blommor. Just när de har vissnat sätter man spaden i jorden och gräver upp klumpen med snödroppar. Sedan delar man den efter hur stor den är. Tio lökar räcker för att bilda en ny fin tuva att plantera på annan plats i trädgården.

Att köpa snödroppsl­ökar precis efter blomningen brukar sägas vara det bästa och kallas att man tar dem ”in-the-green”. Nya teorier säger dock att det är bättre att köpa dem precis när de gått i vila, alltså i början av sommaren.

Känner du någon som har en gammal trädgård med många snödroppar så be att få några lökar. De gillar att delas. Birgitta H Olsson påpekar ytterligar­e en fördel med snödroppar:

– Bladen vissnar ned fort, till skillnad från tulpaner och narcisser.

För den som vill ha fler sorters snödroppar finns det en hel värld att upptäcka. 20 rena arter och hundratals sorter tävlar om uppmärksam­heten.

 ?? FOTO: TT/GUNNEL CARLSON ?? ’Mighty Atom’ har stora välformade blommor.
FOTO: TT/GUNNEL CARLSON ’Mighty Atom’ har stora välformade blommor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland