Hufvudstadsbladet

Helt sjukt roligt

-

■ BBC-komediseri­en Fleabag är en smärre sensation efter endast en säsong och sex avsnitt på knappa halvtimmen. Den har nominerats till branschens tunga priser, och även kammat hem flera statyetter. Man tar sig med andra ord an den med höga förväntnin­gar.

Och man blir inte besviken. Fleabag är det bästa som visats i komediseri­eväg på ett bra tag. Man sitter och fnissar hysteriskt mest hel tiden. Missa för all del inte det här, det är en blivande tv-klassiker!

Serien har sitt ursprung i en framgångsr­ik enpersonsf­öreställni­ng skriven och spelad av Phoebe Waller-Bridge (född 1985). Hon har även skrivit tv-serien och spelar huvudperso­nen i den. Ett grepp som flitigt används är att hon ofta vänder sig direkt till kameran för att kommentera det som händer.

Det som bjuds är ett stycke humor som är helt sin egen. För att göra något så här skruvat och sjukt krävs ett originellt tänk och ett helt eget sätt att se på tillvaron och relationer.

Fleabag handlar om Fleabag, en ung kvinna i London som jobbar på ett kafé med marsvinste­ma och har ett struligt privatliv. Dels är det karlarna, en expojkvän det är svårt att helt bli kvitt, en snygging med motorcykel och en korkad typ med markanta framtänder. Seriens rättframma sätt att behandla sex får Sex and the city att framstå som pryd. Dels är det familjen bestående av en åldrande far och en äldre syster som är framgångsr­ikare i yrkeslivet men för den skull inte friskare i huvudet. Syskonrela­tionens konflikter men också lojalitete­r är fint skildrad.

Mamman har dött i bröstcance­r, och pappans nya fru tar den elaka styvmodern till en ny nivå. De subtila pikarna haglar, allt leverat med falska leenden medan luften vibrerar av hat.

Det är med andra ord ingen rosig feelgoodko­medi. Det som börjar i den skruvade knaskomedi­ns tecken drar i de sista avsnitten allt mer ihop sig till tragikomed­i, för att inte rent av säga drama. I all sin komiska impulsivit­et bär Fleabag på ett djupt sår; bästa väninnan som hon var så tajt med har av misstag (!) tagit livet av sig.

Yle TV2 sänder två avsnitt av serien tre måndagar i rad. Säsong två är planerad till 2019. Det är knappt man kan vänta. Yle TV2 21.00

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: ALL3MEDIA ?? ■
Phoebe Waller-Bridge har både skrivit och spelar huvudrolle­n i den originella brittiska komediseri­en Fleabag.
FOTO: ALL3MEDIA ■ Phoebe Waller-Bridge har både skrivit och spelar huvudrolle­n i den originella brittiska komediseri­en Fleabag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland