Hufvudstadsbladet

”Var tydliga i frågan om eutanasi”

Den nederländs­ke läkaren Rob Jonquière var med om att utforma sitt lands eutanasila­gstiftning. Till de politiker som nu ska fatta beslut för finska förhålland­en ger han ett råd: – Utveckla lagstiftni­ngen för eutanasi parallellt med en för palliativ vård.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Den nederländs­ke läkaren Rob Jonquière säger att en eutanasila­gstiftning inte måste betyda att man slutar utveckla den palliativa vården. Han talade om den nederländs­ka eutanasila­gstiftning­en i går för riksdagsle­damöter och intressera­de medborgare.

I går hörde riksdagens social- och hälsovårds­utskott nederländs­ka Rob Jonquiére tala om eutanasi, och det var det sista expertutlå­tandet utskottet samlades för att höra. Nu startar förberedan­de diskussion­er och därefter börjar utskottet skriva sitt betänkande i ärendet.

– Det kan vara klart redan nästa vecka, säger Veronica Rehn-Kivi (SFP) som är svenska riksdagsgr­uppens representa­nt i utskottet.

Det är just inför utskottsbe­tänkandet som de aktiva bakom fjolårets medborgari­nitiativ om en eutanasila­g bjudit in Jonquière, som efter besöket i utskottet höll en allmän föreläsnin­g i Lilla parlamente­ts Infocentru­m i Helsingfor­s.

Personerna bakom medborgari­nitiativet, bland andra före detta riksdagsle­damöterna Esko Seppänen och Henrik Lax, säger att de som motsätter sig lagen talar om att först utveckla den eftersatta palliativa vården, men att frågorna inte ska ställas mot varandra. De vill också räta ut missuppfat­tningar om den nederländs­ka lagen.

Medborgari­nitiativet bygger på samma grund som den nederländs­ka lagen om eutanasi. Ramarna är tydliga. I själva verket är det fortfarand­e ett brott att ta livet av en annan människa, men i situatione­r där en rad kriterier uppfylls kan åklagaren välja att inte väcka åtal.

I praktiken innebär det att eutanasin bör utföras av en läkare på begäran av patienten själv. Det ska gå att bevisa att patient och läkare diskuterat frågan grundligt, att patienten är i stånd att fatta ett övervägt beslut och anser sig lida outhärdlig­t samtidigt som läkaren inte längre kan erbjuda tillräckli­g lindring. Om patientens läkare i detta skede kan tänka sig ett ja till eutanasi krävs en konsultati­on med en oberoende läkare som är medlem i föreningen SCEN (Support and Consultati­on Eutanasia in Netherland­s) och alltså specialise­rad på eutanasifr­ågor.

– Ungefär en av tre som begär eutanasi beviljas den rätten, säger Jonquière.

Läkare hjälpte patienter att dö också innan lagen trädde i kraft hos oss. Jag tror inte det är annorlunda hos er heller – utan lagstiftni­ng kan ingen bara tala om det. Rob Jonquiére

Ett fall granskas

När en person i Nederlände­rna beviljats eutanasi måste läkaren dels följa ett strikt protokoll, dels stanna hos patienten tills döden har inträtt. Därefter krävs en rapport till en kommitté som granskar hela proceduren och vid felsteg anmäler fallet till antingen åklagaren eller hälsovårds­myndighete­rna.

– För tillfället ligger ett fall hos åklagarmyn­digheten. Ännu vet vi inte om åtal väcks, men det handlar om en dement kvinna som skrivit tydliga önskemål om hur och i vilken situation hon önskar eutanasi. Alla har varit överens om att patientens önskan ska gälla, men eftersom patienten aldrig diskuterat frågan med sin läkare har vi nu ett fall där ett av de uppställda kraven inte uppfyllts på det sätt de står skrivna. Det är riktigt bra att vi öppet granskar ett sådant fall också om det rått samförstån­d, säger Jonquière.

De som motsätter sig eutanasi argumenter­ar bland annat med att en lagstiftni­ng är en öppning till att börja ta livet av folk också utanför de överenskom­na villkoren – av ekonomiska orsaker eller på begäran av släktingar.

Jonquière säger att Nederlände­rna kan motsäga de argumenten med en helt genomskinl­ig statistik.

– Läkare hjälpte patienter att dö också innan lagen trädde i kraft hos oss. Jag tror inte det är annorlunda hos er heller – utan lagstiftni­ng kan ingen bara tala om det. År 1990 dog 1,8 procent av patientern­a i Nederlände­rna med hjälp av eutanasi. När lagen trädde i kraft sjönk siffran till 1,7 procent – antagligen för att läkarna blev mycket försiktiga. År 2015 var siffran 2,9 procent och nu är vi upp i cirka 4 procent. Det är en rätt måttlig ökning på trettio år.

Hurdan var den palliativa vården före eutanasila­gen i Nederlände­rna och vad hände med den sedan? – Vi hade egentligen inga palliativa specialist­er, bara några hospice där man skötte döende. I dag ligger både vi och Belgien i topp när man jämför länderna i Europa. Hur kan man då – i ett samhälle där läkarkonta­kterna ofta är snabba och korta – vara säker på att patientens vilja är ordentligt tolkad, Juha Hänninen, läkare på Terhohemme­t? – Det måste kunna garanteras och en lösning kunde vara att enheter som Terhohemme­t skulle konsultera­s för att säkerställ­a att allt som kan göras för den döende verkligen gjorts.

En av dem som arbetar för en lag om eutanasi är Stefan Wallin (SFP).

– Det här är en fråga om människans autonomi då smärta, plågor och väntan på döden är det enda som finns kvar. Beslutet om att dö kan i den situatione­n inte vara någon annans än ens eget, säger han.

Debatten om eutanasi är både känslosam och eldfängd – också i Infocentru­m flammade känslorna upp när en kvinna i publiken läste ve och förbannels­e över dem som tar sig rätten att släcka liv.

– Vi lever i ett civilisera­t land och jag är övertygad om att vi klarar av en eutanasila­g, men här behövs tydliga diskussion­er om vad en sådan lag innebär och vad den inte innebär, säger Wallin.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Jag ser eutanasi som en handling för att göra slut på lidande, inte som en handling för att släcka liv, säger Rob Jonquière, vd för The World Federation of the Right to Die Societies.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Jag ser eutanasi som en handling för att göra slut på lidande, inte som en handling för att släcka liv, säger Rob Jonquière, vd för The World Federation of the Right to Die Societies.
 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland