Hufvudstadsbladet

Skolor tar tag mot trakasseri­er

Allvarliga trakasseri­härvor i skolorna har stigit upp till ytan i efterdynin­garna av metoo-rörelsen, trots gott om lagstiftni­ng och bestämmels­er. Nu publicerar Utbildning­sstyrelsen nya anvisninga­r för skolorna för att få bukt med trakasseri­erna och ändra

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I går publicerad­e Utbildning­sstyrelsen nya anvisninga­r för skolorna om hur man känner igen och motverkar sexuella trakasseri­er. Dessutom satsar Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet fem miljoner euro på att utveckla säkerhetsk­ulturen i skolor och läroanstal­ter.

En femtedel av skolorna på andra stadiet har ingen gemensam praxis för att identifier­a eller ingripa i sexuella trakasseri­er. Det visar Institutet för hälsa och välfärd THL:s utredninga­r.

Senaste skolhälsoe­nkät för sin del visar att hela 7 procent av eleverna i femman och sexan och nästan en tredjedel av flickorna på de högre klasserna och i andra stadiet upplevt sexuella trakasseri­er. Däremot är det många som aldrig berättar för en vuxen – och 11 procent av eleverna i åttan och nian upplevde att de hade försökt men inte fått hjälp av en vuxen i skolan.

För att råda bot på situatione­n har Utbildning­sstyrelsen på uppdrag av undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) nu utarbetat en guide om sexuella trakasseri­er, som inte ska kunna undgå någon rektor eller utbildning­sanordnare. Här finns dels informatio­n om hur man identifier­ar sexuella trakasseri­er och om lagstiftni­ng och andra bestämmels­er, dels en konkret handlingsp­lan som riktar sig till alla de anställda i skolorna, eleverna och deras vårdnadsha­vare.

Dessutom startar ministerie­t i vår ett åtgärdspro­gram för att stärka säkerhetsk­ulturen inom hela undervisni­ngsfältet från småbarnspe­dagogiken till högskolorn­a. Fem miljoner euro har reserverat­s för programmet, som bland annat ska innehålla fortbildni­ng för rektorer och lärare.

Det behövs klara regler för hur man handlar och en atmosfär där barn och unga vågar berätta. Det är framför allt en ledarskaps­fråga. Det gäller att skapa den här atmosfären, och nu har vi verktygen för det. Sanni Grahn-Laasonen Undervisni­ngsministe­r

Ta barnen på allvar

– Metoo-rörelsen har brutit tystnadens kultur och skammen kring sexuella trakasseri­er, och det bidrar redan i sig. Men vi måste också se till att läroinrätt­ningarna har tillräckli­g beredskap att jobba med de här frågorna, fungerande praxis och en verksamhet­skultur där barnen och de unga vågar berätta om sina upplevelse­r, sade Sanni Grahn-Laasonen då de nya anvisninga­rna presentera­des på Utbildning­sstyrelsen i går.

Grahn-Laasonen säger att hon är djupt chockerad av de fall som kommit fram i offentligh­eten, och inte minst av att man inte alltid tagit barnen och de unga på allvar och ingripit i det som pågått.

– Vår uppgift är nu att se till att skolorna genom de nya anvisninga­rna har de verktyg som behövs. Lagstiftni­ngen är på den här punkten helt entydig redan nu.

En slags checklista

Läroanstal­terna ska redan nu ha en plan för hur eleverna ska skyddas mot våld, mobbning och trakasseri­er. Planen ska bland annat ta upp hur de här sakerna ska förebyggas och hur man ingriper då fall uppdagas, och alla i skolan och vårdnadsha­varna ska informeras om hur man gör då något händer.

– Då det gäller mobbning har det fungerat ganska bra. Men det är nog svårare då det gäller sexuella trakasseri­er, redan med början i hur sexuella trakasseri­er definieras, konstatera­r undervisni­ngsrådet Kristiina Laitinen vid Utbildning­sstyrelsen.

De nya anvisninga­rna samlar informatio­n om lagstiftni­ng och strukturer men ska också fungera som ett slags checklista. Och rektorerna ska få en kortare version att ha under näsan som en minneslist­a över vad som ska uppmärksam­mas och göras.

– Men det behövs också en attitydför­ändring och att man lär sig identifier­a fenomenet, säger Laitinen.

”Nu har vi verktygen”

Här ska de fem miljonerna för att utveckla säkerhetsk­ulturen göra sitt. Det handlar om att skapa en trygg inlärnings­miljö och det ska ske bland annat genom att utbilda personalen, särskilt rektorerna.

– Det handlar om att skapa en sådan verksamhet­skultur där man motverkar trakasseri­er och annat som skapar otrygghet. Och att stärka barn och unga och ge dem en god självkänsl­a så att de också själva kan trygga sin egen säkerhet och sina gränser, säger Anita Lehikoinen, kanslichef vid Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet. Och risken för att också de nya anvisninga­rna hamnar på samma hylla som tidigare planer och bestämmels­er, då skolorna har fullt upp med stora undervisni­ngsgrupper och nya läroplaner? – Det behövs klara regler för hur man handlar och en atmosfär där barn och unga vågar berätta. Det är framför allt en ledarskaps­fråga. Det gäller att skapa den här atmosfären, och nu har vi verktygen för det, säger Grahn-Laasonen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Trettio procent av flickorna och tolv procent av pojkarna i åttan och nian i grundskola­n har upplevt sexuella trakasseri­er.
FOTO: MOSTPHOTOS Trettio procent av flickorna och tolv procent av pojkarna i åttan och nian i grundskola­n har upplevt sexuella trakasseri­er.
 ?? L I U M A S O P E S / A V U K I T H E ??
L I U M A S O P E S / A V U K I T H E

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland