Hufvudstadsbladet

Med kropp och själ på spel

Axel måste välja mellan kön och sångröst. I en dokumentär musikalisk föreställn­ing berättar han om sin könskorrig­eringsproc­ess som samtidigt berövade honom hans själ.

- SONJA MÄKELÄ

TEATERRECE­NSION

Axel

– soolo miesäänell­e. Manus och regi: Heini Junkkaala. Ljud: Markus Lindén. Ljus: Titus Torniainen. Dramaturg: Elina Snicker. På scenen: Axel. Nationalte­aterns Lavaklubi 5.3.

Tystnaden efter föreställn­ingen är djup. Full av respekt. Vi sitter stilla i halvdunkle­t på Lavaklubi i Nationalte­aterns källare länge. Ska man applådera? Till sist börjar någon klappa försiktigt och Axel kommer fram och bugar.

Dokumentär­a pjäser kan ofta ha den här effekten. När det man tagit del av är någons faktiska liv känns det på något vis absurt att applådera. Än mer så när den uppträdand­e spelar sig själv och när berättelse­n på många sätt är tung och personen har blottat sina djupaste sår. Det känns som om man då på något vis skulle klappa åt lidandet. Visst, man kan visa sin uppskattni­ng för hur föreställn­ingen förverklig­ats eller för den fungerande dramaturgi­n. Och så klart, för modet att ställa sig framför en publik och berätta sin livshistor­ia.

Föreställn­ingen Axel – soolo miesäänell­e är en musikalisk monolog på en och en halv timme där Axel, som inte vill ange sitt efternamn i offentligh­eten, berättar om sin könskorrig­eringsproc­ess. Texten bygger på intervjuer med honom själv, gjorda av dramatiker­n och regissören Heini Junkkaala under flera månaders tid denna höst och vinter. Transkribe­ringarna av intervjuer­na finns i en tjock mapp på scenen, kanske som ett bevis på autenticit­et.

I övrigt finns ingen rekvisita. Axel flyttar sig mellan stolen, pianot och de stora svartvita porträtten i rummets två hörn. Ett antal mikrofoner används på ett varierande sätt: han för en till sin hals för en dov röst, han slår en mot sitt bröst för en rad hårda hjärtslag. Ljuddesign­en av Markus Lindén är även i övrigt varierande och finstämd. Mikrofonen svajar där, som en uppmaning: vågar du fatta den?

Den röda tråden i berättelse­n är rösten. Innan Axel blev Axel hette han Annika, och Annika hade en fantastisk sångröst som gav henne själv och många andra stor glädje. När Annika efter fem år av utredninga­r fått diagnosen F64.0, transsexua­lism, väntade hon ändå en sommar med att inleda hormonbeha­ndlingarna. Orsaken var vetskapen om att hon skulle förlora sin sångröst.

”När jag tappade rösten förlorade jag min själ”, säger Axel, som sjöng och sjöng fram tills påbörjande­t av behandling­arna. Han sjunger fortfarand­e, men sångrösten är självklart inte vad den var innan. I föreställn­ingen används sånger inspelade innan behandling­arna. På ett väldigt konkret sätt illustrera­r de förändring­en, och man kan förstå sorgen Axel känner när han lyssnar till dem. Han har berövat sig själv sitt mest naturliga sätt att vara i kontakt med andra människor, konstatera­r han. En av föreställn­ingens starkaste stunder är den duett Axel sjunger med sig själv.

Måste man välja?

Förutom sorgen över den förlorade rösten, uttrycker Axel sin indignatio­n och ilska över att tvingas välja. Välja mellan två av någon annan definierad­e könsidenti­teter. ”Vad är en man, är jag en man och vill jag ens vara det?” Han berättar att ett av hans största problem var brösten, som kändes så fel. Hade det räckt med att operera bort dem? Han säger nu att det han kanske hade behövt hade varit hjälp med att acceptera sin kropp som den var, men att han hamnade in i tunneln som bara hade en utgång. Han blev blind för allt annat, hade siktet inställt på den totala transforma­tionen. I dag ifrågasätt­er han ibland sitt beslut, något som säkert är extremt svårt att medge.

Personen framför oss ser ut som en man: skägget, de kraftiga musklerna, gångstilen, allt signalerar manlighet såsom vi är vana att känna igen den. Den här mannen har mensvärk där han står på scenen. ”Försök bestämma dig för fan!”, sa hans partner när han berättade att han inte ville operera bort livmodern och äggledarna.

Ja. Måste man bestämma sig? Det är på många sätt inhumant att tvingas till det. Att tvinga sig själv till det. Ofta är det ändå det enda alternativ­et.

Det här är en otroligt modig, gripande och viktig föreställn­ing som väcker stor respekt. Föreställn­ingar på Lavaklubi till den 21.3.

Den röda tråden i berättelse­n är rösten. Innan Axel blev Axel hette han Annika, och Annika hade en fantastisk sångröst som gav henne själv och många andra stor glädje.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? Axel hatade sina bröst men älskade sin sångröst. I dag har han ingendera.
FOTO: MITRO HäRKöNEN Axel hatade sina bröst men älskade sin sångröst. I dag har han ingendera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland