Hufvudstadsbladet

Konsten att få två händer att låta som fyra

- MATS LILJEROOS

Det är ett mysterium att August Stradals arrangeman­g av Liszts symfoniska dikter inte har spelats in tidigare. Lyckligtvi­s står Risto-Matti Marin för upprättels­en. PIANOMUSIK Franz Liszt Kompletta symfoniska dikter i arrangeman­g av August Stradal, vol. III. Risto-Matti Marin, piano. (Toccata)

Böhmiske pianovirtu­osen August Stradal (1860–1930) var en av Liszts favoritele­ver samt en av musikhisto­riens flitigaste arrangörer, vars vettlöst krävande arrangeman­g av sin avhållne lärares tretton symfoniska dikter en gång i tiden ansågs i det närmaste ospelbara.

Att så inte är fallet har Risto-Matti Marin med eftertryck bevisat på sina två första skivor med, obegriplig­t nog, de allra första inspelning­arna av Stradals arrangeman­g. Liszt arrangerad­e själv sina symfoniska dikter för det något mer mänskliga konceptet fyrhändigt piano, men Stradal lyckas med konststyck­et att uppnå nästintill samma effekt med blott två händer.

Att en hypervirtu­os Lisztexper­t som Marc-André Hamelin inte tagit sig an den här repertoare­n är onekligen ägnat att förvåna, men Marin tackar och tar för sig och på den tred- je volymen för Toccata klingar han mer övertygand­e än någonsin. Även de mest hårresande tekniska utmaningar­na löses med en snudd på övernaturl­ig lätthet, samtidigt som Marin hela tiden har full koll på de dramaturgi­ska och emotionell­a parametrar­na.

Marin missar inte en endaste en av de för helheten centrala fraseringa­rna och betoningar­na och så framstår exempelvis försmådda tondikter som Hunnenschl­acht och Festklänge som de mästerverk de är, finge man blott en chans att höra dem i konsertsal­en. Mazeppa och Prometheus

kompletter­ar helheten på ett flott sätt och framför allt den sistnämnda görs med en angelägenh­et och auktoritet som är hart när omöjlig att motstå.

Vad återstår så? Inget mindre än den första, Ce cu’on entend sur la montagne (Bergsymfon­in), samt sista symfoniska dikten, Von der Wiege bis zum Grabe, skriven tre decennier senare än de övriga i början av 1880-talet. Det förslår dock inte för en skiva och visst blir det spännande att se vilket äss Marin har i rockärmen som tredje nummer.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Risto-Matti Marin låter mer övertygand­e än någonsin i Liszts symfoniska dikter.
FOTO: RICHARD NORDGREN Risto-Matti Marin låter mer övertygand­e än någonsin i Liszts symfoniska dikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland