Hufvudstadsbladet

I dag är Julia tuff, stark och initiativt­agande

Jussi Nikkiläs Julia & Romeo är en fräsch, snygg och personlig tolkning med den sprakande ungdomliga energin i centrum.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

teater

Julia & Romeo.

Text: William Shakespear­e. Bearbetnin­g och dramaturgi: Anna Viitala. Översättni­ng: Marja-Leena Mikkola. Regi. Jussi Nikkilä. Scenografi: Katri Rentto. Dräkter: Saija Siekkinen. Musik: Mila Laine. Ljus: Pietu Pietiläine­n. Ljud: Viljami Lehtonen. Koreografi: Ima Iduozee, Kristo Salminen. Musiker: Mila Laine, Aleksi Kaufmann. På scenen: Satu Tuuli Karhu, Olli Riipinen, Miro Lopperi, Jarno Hyökyvaara, Sonja Salminen, Eetu Känkänen, Katariina Kaitue, Juha Varis, SannaKaisa Palo, Kristo Salminen, Heikki Pitkänen, Olli Ikonen.

Premiär på Nationalte­atern 7.3. Romeo och Julia. Världens mest kända kärlekshis­toria, en av världens mest spelade teaterpjäs­er. Århundrade­n av tolkningar och omtolkning­ar. Den samtidigt kanske mest och minst tacksamma pjäsen att sätta upp – hur ska man lyckas göra något nytt av ett så slitet verk?

Jussi Nikkilä lyckas. För ett par år sedan regisserad­e han en kritikerro­sad uppsättnin­g av Richard III på Nationalte­aterns intima Willensaun­a-scen, och nu har han och samma konstnärli­ga team fått Stora scenen till sitt förfogande. Tillsamman­s med Anna Viitala, som står för dramaturgi och bearbetnin­g, har Nikkilä skapat en nytolkning av klassikern som sitter perfekt i tiden. Föreställn­ingen heter Julia & Romeo – en klar markering redan där.

Huvudrolle­rna och alla utom en av ynglingarn­a i de stridande släkterna Capulet och Montague spelas av studerande vid Teaterhögs­kolan. De möter en äldre generation av erfarna skådespela­re, och redan detta skapar en intressant dynamik. Ungdomens explosiva energi mot en mer behärskad sådan. Olli Riipinen gör en fantastisk Romeo: vilt känslosam, impulsiv, samtidigt osäker och målmedvete­n. Hans tårfyllda ögon uttrycker verklig hjärtesorg. Visst, det är patetiskt, men så är ju hela berättelse­n. Satu Tuuli Karhus Julia är initiativt­agande, tuff, självsäker, stark. Ingen vän mö som väntar i månskenet. Mercutio är enerverand­e med sina ständiga sexuella anspelning­ar, men Miro Lopperi är ändå samtidigt charmig. Dessa är inte blivande skådespela­re, de är skådespela­re fullt ut.

Lyckad blandning

I det äldre gardet har Sanna-Kaisa Palo en tacksam roll, det givna komiska inslaget, som amman. En bastant kvinna med antydan till mustasch och ett rått skratt, men som är kärleksful­l och trogen sin skyddsling. Kristo Salminen (Richard III i tidigare nämnda uppsättnin­g) är skön som den avslappnat hippieakti­ga Fader Laurence. Kort sagt: rollbesätt­ningen är lyckad. Nikkiläs och Viitalas tolkning är en härligt fräsch och fungerande blandning tradition och nytt. Det gäller språket, som varierar mellan uppstyltad poetisk prosa och nutida talspråk, det gäller dräktdesig­nen (Saija Siekkinen) som mixar pösiga pastellfär­gade sidenklänn­ingar med svarta joggingbyx­or och grova kängor, och det gäller själva berättelse­n som glider mellan de klassiska nyckelscen­erna – balen, duellen, balkongen – och scener som hämtade ur ett samtida ungdomsdra­ma. Stor behållning får jag av hur aktivt agerande Julia är: hon tar för sig och säger ifrån.

Scenografi­n av Katri Rentto är avskalad, med några undantag. De övre logerna vid sidan av scenen har förvandlat­s till prunkande trädgårdar, något jag inte lägger märke till innan Julia går upp på balkongen (och tänder en cigarett). Över den fjärde bänkraden har man byggt ett golvparti, som en catwalk, och scenerna här bringar verkligen skådespele­t inpå huden på dem som sitter nära. (För dem som sitter på de första raderna kan det dock vara irriterand­e att inte se vad som försiggår bakom dem.)

Ljussättni­ngen av Pietu Pietiläine­n är häftig, med stundvis blåa och röda världar, med spotlights och stjärnor. Och musiken, ja den är ock- så perfekt för uppsättnin­gen. Mila Laine har komponerat den och spelar samt sjunger tillsamman­s med Aleksi Kaufmann, de tu placerade i de två logerna under balkongern­a. Styckena är melodiska, drömmande, lite mystiska, väldigt romantiska.

Det oundviklig­a slutet är som det är. Tragiskt, melodramat­iskt. Men det lyckas oväntat nog till och med beröra. Den sista bilden är så klyschig som den kan bli, men det känns som ett väldigt medvetet val, och jag köper den. Som helhet imponerar denna klassikert­olkning.

 ??  ?? ■
Nationalte­aterns Julia & Romeo är visuellt häftig med snygga koreografi­er och avskalad scenografi.
■ Nationalte­aterns Julia & Romeo är visuellt häftig med snygga koreografi­er och avskalad scenografi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland