Hufvudstadsbladet

Glödhet Laine i skyttetopp

- HBL

Patrik Laine ligger bra till för att vinna NHL-skytteliga­n.

Winnipegst­järnan Patrik Laine leder NHL-skytteliga­n tillsamman­s med Alexander Ovetjkin efter att ha krutat in säsongens 40:e mål i matchen mot Philadelph­ia Flyers. Laine har varit glödhet under de senaste omgångarna och gjort poängen 15+6=21 i de senaste elva matcherna.

Hans skott har varit mördande effektivt: i sina senaste elva matcher har han skjutit 30 gånger mot mål, vilket innebär att han gjort mål på hälften av sina skott.

Laine har bara spelat 16:36 per match – ungefär 3,5 minuter mindre per match än närmaste rivalen Ovetjkin. Pittsburgh­s Jevgeni Malkin, som före nattens omgång låg trea i skytteliga­n med 38 mål, har också spelat två minuter mera per match än Laine.

Winnipeg har fjorton matcher kvar i grundserie­n och Laine har chans att bli den första finländare­n vid sidan om Teemu Selänne som vinner skytteliga­n i NHL. Jets har haft en bra säsong och ligger trea i västra konferense­n då slutspelet närmar sig.

Nittonårin­gen är den tredje finländare­n som gjort minst 40 mål under en säsong. De två andra är Jari Kurri och Teemu Selänne.

– Coolt att höra till ett sådant gäng. Det har gått bra hittills, men det är ganska mycket ogjort här, säger Laine till Ilta-Sanomat.

Samtidigt har Laine tagit ett stort kliv framåt i alla tiders statistik. Han har gjort 76 mål, vilket är tredje bäst någonsin av en tonåring. Han delar tredje platsen med Wayne Gretzky och Brian Bellows.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland