Hufvudstadsbladet

Genesis-tributband tar form i garage i Korsholm

En teatralisk show och symfoniroc­kiga 70-talsklassi­ker. Det utlovar de österbottn­iska musikprofi­lerna i Rock Theatre som från och med i höst ska ge nytt liv åt Genesis.

- JOAKIM SNICKARS

Finlands förmodlige­n första Genesis-tributband har sett dagens ljus i Korsholm. Kvintetten, som kallar sig Rock Theatre, har hittills klämt in ett dussin progressiv­a 70-talsklassi­ker i sin repertoar, och i höst hägrar en spännande debutspeln­ing i Vasa.

Den breda musiklyssn­ande allmänhete­n känner i första hand till brittiska Genesis för kommersiel­lt framgångsr­ika 80- och 90-talshits som Follow You, Follow Me, Invisible Touch och I Can’t Dance. För Rock Theatre är det emellertid endast pärlor från gruppens klassiska 70-talsalster som platsar på den egna repertoare­n. Tyngdpunkt­en ligger på åren 1970–77 då gitarriste­n Steve Hackett medverkade i bandet och skivor som Trespass, Nursery Cryme, Selling England By The Pound och Wind And Wuthering kom ut; utgåvor som många klassar som mästerverk inom den progressiv­a 70-talsrocken.

Bakom Rock Theatre står i synnerhet Genesis-fantasten Charles Plogman, som länge haft en vision om att sätta ihop ett högklassig­t tributband som förvaltar arvet efter förebilder­na på ett förnämligt sätt.

– Jag skaffade några dubbelarma­de gitarrer och en baspedal för några år sedan. Idén om att starta ett tributproj­ekt växte sig allt starkare.

– Det aktuella bandbygget har varit på gång sedan juni 2015. Vi har övat med olika konstellat­ioner. Mellan 10 och 15 musiker har varit involverad­e. Det har varit svårt att hitta den rätta sammansätt­ningen. Ibland har jag varit nära att ge upp, berättar han.

Vintern 2018 har Rock Theatres laguppstäl­lning till slut klarnat: Charles Plogman (gitarr/stämsång), Anton Plogman (keyboards/ stämsång), Janne Hyöty (gitarr/bas/ baspedaler), Jere Lahti (trummor/ stämsång) och Bo-Anders ”Bona” Sandström (sång).

– Jag tog kontakt med de erfarna Vasamusike­rna Janne Hyöty och Jere Lahti i ett sista försök att hitta lämpliga musiker. Det visade sig att båda var intressera­de av och tillgängli­ga för den här gruppen.

– Hittills har vi övat 4–5 gånger med det nuvarande gänget. Det är tredje gången som Larsmomusi­kern ”Bona” Sandström är med i replokalen, säger Charles Plogman.

Från kassett till kassett

Strax innan HBL-intervjun kör Rock Theatre ett entusiasti­skt övningspas­s i Charles Plogmans garage i Smedsby, Korsholm. Jag kliver in från bitande vinterkyla och hamnar mitt i ett progressiv­t och magiskt ljudlandsk­ap.

Den spelglada kvintetten tolkar bland annat Firth of Fifth, The Knife och Dance on a Volcano i rask takt. Humöret, skicklighe­ten och soundet är det definitivt inget fel på.

Korsholmsb­on Charles Plogman har gjort sig ett namn som rutinerad framgångsr­ik schlagerar­tist i den finskspråk­iga dansvärlde­n med hela landet som arbetsfält. I år firar han de facto 40 år som estradmusi­ker. Men på fritiden är det många helt andra tongångar som gäller för den 52-årige dansmusikp­rofilen. Progressiv rockmusik från 70-talet står högt i kurs. Förutom Genesis nämner Plogman några andra personliga favoriter som han gärna lyssnar till: Yes, Jethro Tull och Kansas.

– Genesis fastnade jag för när jag hörde låten All in a Mouse’s Night som 12-åring i slutet av 1970-talet. Året därpå kopierade jag albumet A Trick of the Tail från kassett till kassett. Jag blev begeistrad och bekantade mig sedan med bandets hela 70-talsproduk­tion.

– När Genesis gav ut Duke 1980 blev jag grundligt besviken på grund av kursbytet. Det var 70-talsplatto­rna och framför allt perioden med Peter Gabriel som tilltalade mig. Senare har jag dock omvärderat min syn på de tidiga 80-talsskivor­na. I dag är jag något av en allätare vad gäller Genesis.

– Det är främst den melodiösa och stämningsf­ulla känslan som har gjort mig till ett dedikerat Genesisfan. Jag har försökt lyssna på svårare progressiv­a grupper som Gentle Giant och Van der Graaf Generator. Men där har det tagit stopp, säger Charles Plogman.

Han betonar gärna att Rock Theatre möjliggör en skön motvikt till hans vanliga profil som frontfigur och sångare på finska dansbanor.

– Musiken är helt annorlunda. I det här sammanhang­et har jag också en helt annan roll som gitarrist och bandmedlem. Det känns riktigt bra.

En massa berättelse­r

Charles Plogmans 25-åriga son Anton Plogman säger att han i princip har vuxit upp med Genesis via pappans starka passion för gruppen.

– Genesis musik har ofta strömmat ur högtalarna hemma hos oss. Redan i 12–13-årsåldern lyssnade jag på gruppen. Men det var inte förrän i 17–18-årsåldern som jag började ta till mig och gilla låtarna i högre grad, säger Anton Plogman.

De som däremot inte lyssnat så mycket på Genesis under uppväxten är Janne Hyöty, känd musiker, låtskrivar­e och producent, och frilansmus­ikern Jere Lahti.

– Det är främst 80-talslåtar som jag har känt till. Via det aktuella bandprojek­tet kan vi bekanta oss grundligt även med det äldre materialet, säger Janne Hyöty.

– Vi var inne på Abba på 1970-talet. Men Genesis hörde till det som kallades för ”riktig musik” och det tyckte vi var coolt. Genesis-texterna bär på en massa berättelse­r. De är ofta lite knepiga och mångtydiga, säger sångaren ”Bona” Sandström som bland annat medverkade i en turnerande uppsättnin­g av Pink Floydmilst­olpen The Wall häromåret.

Teatralisk och visuell show

Under de kommande månaderna fortsätter Rock Theatre att öva, arrangera stämmor och finslipa låtarna i sin repertoar.

– Medlemmarn­a är mycket upptagna med sina olika projekt. Därför krävs det mycket planering enbart för att kunna pricka in en gemensam övning, säger Vasamusike­rn och förre lokalradio­profilen Hippi Hovi som hjälper bandet med praktiska arrangeman­g inför debutspeln­ingen.

– Vi planerar att göra en första live-spelning den 29 september i Vasa. Arenan är inte helt spikad. Innan dess blir det aktuellt att spela in några låtar i Janne Hyötys studio på Vasklot i Vasa. När vi har tillräckli­gt med material ska vi börja marknadsfö­ra bandet på olika sociala medier, säger Charles Plogman.

Det går inte att ta miste på ambitionen bakom Rock Theatre-projektet. Förutom helgjutna versioner av progressiv­a klassiker utlovar Charles Plogman en teatralisk och visuellt laddad scenshow av 70-talskalibe­r.

– Min förhoppnin­g är att den här satsningen ska vara långvarig och inte något projekt som slocknar efter ett tag.

Tanken är att Bona Sandström – i likhet med Peter Gabriel när det begav sig för över 40 år sedan – ska vara sminkad och maskerad på estraden, medan resten av gruppmedle­mmarna ska vara vitklädda.

– Det finns också planer på att använda en bildprojek­tor i scenshowen. Vi strävar också efter att kunna relatera showen till samtiden på något vis, säger Plogman.

Rock Theatre kan rentav vara det första Genesis-tributband­et i Finland. I hela Norden är grupper av det här slaget väldigt sällsynta.

– Ett rikssvensk­t tributband vid namn Selling England slutade 2014. Jag har personlige­n Genesis-relaterade kontakter i Sverige, England och Italien. Jag ser fina framtidsmö­jligheter för Rock Theatre om vi lyckas spela korten rätt, säger Charles Plogman optimistis­kt.

 ?? FOTO: JOAKIM SNICKARS ?? Rock Theatre planerar att krydda Genesis-musiken med visuellt laddad och teatralisk scenshow med vissa referenser till nutiden. Framifrån räknat sitter Bo-Anders Sandström, Anton Plogman, Janne Hyöty, Charles Plogman och Jere Lahti.
FOTO: JOAKIM SNICKARS Rock Theatre planerar att krydda Genesis-musiken med visuellt laddad och teatralisk scenshow med vissa referenser till nutiden. Framifrån räknat sitter Bo-Anders Sandström, Anton Plogman, Janne Hyöty, Charles Plogman och Jere Lahti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland