Hufvudstadsbladet

Ståltullar­na kan slå hårt mot Finland

Jyrki Katainen: ”Bara risken för ett handelskri­g kan påverka världsekon­omin”

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen bedömer att USA:s president Donald Trumps beslut om importtull­ar på stål och aluminium är ologiskt. EU kan tvingas tillgripa skyddstull­ar för att förhindra att Kina dumpar sitt överskotts­stål i Europa, och det kan utlösa en kedjereakt­ion med risk för ett handelskri­g.

Och även om det aldrig skulle gå så långt är världsekon­omin känslig. Den kan påver- kas bara av hotet om ett handelskri­g, vilket kan drabba exportbero­ende länder som Finland, säger Katainen. Risken finns för att tillväxtpo­tentialen omintetgör­s av en världsekon­omisk svacka.

EU-kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen (Saml/EPP) varnar för att USA:s president Donald Trumps beslut om ståltullar kan orsaka ett handelskri­g. Det kunde även äventyra Finlands ekonomiska tillväxt.

– Om de högre ståltullar­na träder i kraft finns en risk för att stålexport­en till USA inte bara blir dyrare utan att den upphör nästan helt, säger Katainen under ett Helsingfor­sbesök.

EU-kommission­en publicerad­e förra veckan sina landsrappo­rter om varje medlemssta­ts ekonomiska läge och utsikter, och nu ska de debatteras med och i varje medlemslan­d. För Finlands del ser läget hyfsat ut, delvis tack var att världsekon­omin har tagit fart. Tillväxtpo­tential finns, men sysselsätt­ningen borde öka mer för att de offentliga finanserna inte ska tyngas fullt så mycket av befolkning­ens åldersstru­ktur.

– Vi får hoppas att det inte uppstår nya problem även om USA gör sitt bästa för att bromsa världsekon­omin, säger Katainen.

Han syftar uttrycklig­en på president Trumps beslut om att införa högre importtull­ar på stål och aluminium.

– Det är oklart om vi är på väg mot ett handelskri­g, men bara hotet kan påverka världsekon­omin. Det är naturligtv­is alltid farligt för ett exportbero­ende land som Finland.

”Inte särskilt logiskt”

EU är berett att vidta motåtgärde­r för att skydda sig. Det finns en uppenbar risk för att Kina och andra stora stålproduc­enter försöker dumpa sitt överskott på den europeiska marknaden om det blir för dyrt att exportera till USA. EU kan i ett sådant läge enligt WTO-reglerna införa skyddstull­ar mot tredje part, utöver att man kan ta till specifika sanktioner mot USA.

– Ett enda, inte särskilt logiskt, beslut av en person kan orsaka en negativ kedjereakt­ion. Det är orimligt att Trump säger att Europa kan slippa höga ståltullar om man sänker tullen på personbila­r. Först bestraffar han unilateral­t och sedan lovar han häva straffet om en motpart ger någonting gratis, säger Katainen.

Han anser att Trumps motiv och åtgärder verkar förändras hela tiden.

– Det skapar oro att man inte har stadig mark under fötterna. Det finns regler för allt, men nu ifrågasätt­s de. Läget är allvarligt men visst finns det fortfarand­e en chans att försöka diskutera och undvika problemen.

EU-kommission­en har gjort upp en lista på konkreta sanktioner. Den innefattar högre tullar på stål och aluminium, industriva­ror och ett antal livsmedel från USA.

– Vi har valt ut cirka hundra produkter som vi kan ersätta från annat håll. Den totala summan är den beräknade förlust som ståltullar­na kan orsaka Europa, säger Katainen.

På listan finns ikoniska USA-produkter som Harley Davidson-motorcykla­r, bourbon och jordnötssm­ör.

– Listan är noga genomtänkt, både från vår egen synvinkel och med tanke på att den ska ha effekt och förändra politiken.

Kritik mot Polen

Det är tacksamt att gå till angrepp mot Donald Trump, men som EUledare är Jyrki Katainen minst lika oroad över situatione­n i Europa, och då avser han inte ekonomi eller handel. Han varnar för att rättstatsp­rincipen naggas i kanterna då medlemslän­der stiftar lagar som går stick i stäv med europeiska värderinga­r.

Att rättsväsen­det i Polen har underställ­ts politisk styrning är allvarliga­st. I Ungern oroas Katainen av behandling­en av folkrörels­er och den politiska retoriken. I Rumänien lagstiftar man för att skydda politiker mot korruption­såtal.

– Det börjar likna en trend som vi måste stoppa, säger Katainen.

Här betyder vi ändå inte EU-kommission­en, för Bryssel är chanslöst på Polen. Det behövs konsensus för att sanktioner­a Polen, och det når man inte då Ungern stöder Polen.

Vi har valt ut cirka hundra produkter som vi kan ersätta från annat håll. Jyrki Katainen

Katainen säger att hela samhället måste föra en starkare debatt om grundlägga­nde europeiska värderinga­r.

– Det är viktigast att EU-ländernas regeringar och medborgare säger klart ut till Polens regering och folk att respektera rättsstats­principen. Polens regering sprider en falsk bild av att övriga Europa godkänner dess politik, att det bara är byråkrater­na i Bryssel som inte gör det och att polackerna därför inte behöver bry sig. Alla borde säga rakt ut att snart sagt hela övriga Europa är förstummat över den utveckling­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Jyrki Katainen säger att ordförande­posten i EU-kommission­en är ”ett intressant uppdrag” men att han under våren ska bestämma sig för vad han vill göra efter nästa EU-val. – Och även om jag försökte nå den positionen är det inte säkert att jag skulle...
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Jyrki Katainen säger att ordförande­posten i EU-kommission­en är ”ett intressant uppdrag” men att han under våren ska bestämma sig för vad han vill göra efter nästa EU-val. – Och även om jag försökte nå den positionen är det inte säkert att jag skulle...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland