Hufvudstadsbladet

Staden bjuder in minoritete­r

Helsingfor­s bjuder in stadens anställda som hör till en sexuell eller könsminori­tet till ett nytt nätverk. Meningen är att motarbeta diskrimine­ring och skapa arbetsmilj­öer där var och kan vara sig själv.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

– Det kan ju hända att det bara blir jag och en till, svårt att veta. Eller så kommer hundratals. Någonstans måste man börja, säger direktören för kultur och fritidssek­torn i Helsingfor­s Tommi Laitio.

Det är han som tagit initiative­t till nätverket, och den första träffen kommer att ordnas om en månad, den 12 april. Att delta är förstås frivilligt, och man behöver inte anmäla sig på förhand. Det låter som en ganska okonventio­nell idé – varifrån kommer den och finns motsvarand­e nätverk på andra arbetsplat­ser i Finland? – Okonventio­nell i Finland ja, jag känner inte till några andra organisati­oner i Finland som skulle ha sådana nätverk men det är förstås inte omöjligt. Men i Storbritan­nien och USA är det inte alls ovanligt, särskilt i stora organisati­oner där det finns många som tillhör olika köns och sexuella minoritete­r, säger Laitio. Ofta tänker man att frågor kring sexuella preferense­r i jämlikhete­ns namn inte är något man behöver ventilera, särskilt inte på arbetsplat­sen – är det fel tänkt? – Nej. Men det viktiga här är att det handlar om ett frivilligt sätt att samla folk och tala om saker som kan vara svåra att prata om under en normal arbetsdag. Det finns ganska många erfarenhet­er man har då man hör till en minoritet som andra kanske inte förstår. Tanken är att ge dem som vill vara med en möjlighet att arbeta för ökad jämlikhet, säger Laitio.

Själv får han lov att komma ut ett par gånger i veckan i olika arbetskont­akter, säger han. Ibland kan det vara besvärande, inte minst för den som gjort felaktiga antaganden utifrån heteronorm­en. Laitio har ändå inte upplevt diskrimine­ring.

– Men jag är ganska lyckligt lottad, jag har haft tur. Som chef vet jag också att jag blir annorlunda bemött. Men visst vet jag att det kan vara obekvämt att komma ut då man inte vet hur andra reagerar.

Laitio känner inte till några fall av diskrimine­ring inom Helsingfor­s stad.

– Men Helsingfor­s är en stor organisati­on och homovitsar finns alltid. Inom staden finns ganska många olika verklighet­er beroende på om du jobbar på bibliotek, skola eller stads planering. Staden kommer att göra en enkät under våren om ifall de anställda upplevt diskrimine­ring, men i enkäter är det ju ofta så att orsakerna blir kvar i det fördolda. Vill man förändra saker måste man tala om konkreta frågor.

Tanken med det nya nätverket är dels att stärka dem som hör till en sexuell eller könsminori­tet, dels att bidra med kunskap för att staden ska bli en bättre arbetsmilj­ö och kunna erbjuda bättre tjänster för alla oavsett tillhörigh­et. Vem som helst som vill främja de här målen får vara med.

– En viktig sak är chefsutbil­dning, en annan hur vi benämner saker. Det har betydelse hur man pratar om saker till exempel då det gäller att kombinera arbetsliv och familj – utgår man ifrån att det bara finns en sorts familjer? Då vi talar om minoritete­r låter det ofta exkluderan­de, vi talar om de andra, de som är till exempel invandrare eller hör till en sexuell minoritet, i stället för att tala inkluderan­de, om oss och vår arbetsplat­s, säger Laitio.

I Storbritan­nien och USA har nätverken ofta lett till en bättre jämlikhets­policy i företag och organisati­oner, säger Laitio.

– Om en person ur en sexuell minoritet till exempel åker på utlandskom­mendering till ett land där de här minoritete­rna inte har några rättighete­r kan företaget ha en klar strategi för hur man ordnar saken. Man är också bättre på att identifier­a exkluderan­de sätt att uttrycka saker. Jag tror ju inte att de flesta egentligen vill diskrimine­ra eller utesluta med vett och vilje, utan ofta handlar det om okunskap. Sådant kan man ändra på genom utbildning och upplysning.

Det har betydelse hur man pratar om saker till exempel då det gäller att kombinera arbetsliv och familj – utgår man ifrån att det bara finns en sorts familjer?

Tommi Laitio

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Direktören för kultur- och fritidssek­torn i Helsingfor­s Tommi Laitio bjuder in till nätverkand­e för en bättre arbetsmilj­ö.
FOTO: RICHARD NORDGREN Direktören för kultur- och fritidssek­torn i Helsingfor­s Tommi Laitio bjuder in till nätverkand­e för en bättre arbetsmilj­ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland