Hufvudstadsbladet

Guldhoppet höll för trycket.

Snowboardc­rossåkaren Matti Suur-Hamari gjorde precis det han siktat in sig på och tog guldmedalj­en i Pyeongchan­g. Det är sexton år sedan Finlands senaste vinterguld i Paralympic­s.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Det stora medaljhopp­et Matti SuurHamari tog sig till final i sin tävlingskl­ass efter en rad stabila insatser och duellerade om guldet med amerikanen Keith Gabel. Suur-Hamari fick en utmärkt start och tog genast hand om ledningen.

Ett tiotal meter in i finalen föll Gabel av sig själv och Suur-Hamari kunde enkelt åka hem guldet. SuurHamari firade så vilt efter målgången att han åkte omkull och voltade. Men det gjorde ingenting – guldet var redan säkrat.

– Det känns helt fantastisk­t och går inte att beskriva med ord. Jag åkte hit för att ta guld och lyckades med det, säger Suur-Hamari i ett pressmedde­lande.

Finland har haft magra medaljskör­dar i de senaste vinteruppl­agorna av Paralympic­s. i Sotji 2014 tog Finland ett silver och i Vancouver 2010 blev medaljsald­ot ett silver och ett brons. Guld blev det senast i Salt Lake City 2002.

Nu är den guldlösa sviten äntligen över.

– Jag klarade av att hålla mig till planen. Banan var krävande och snäv, vilket vanligtvis inte passar mig. Jag var tvungen att åka klokt eftersom banans skick blev väldigt dåligt.

Kronan på verket

Suur-Hamari var 23 år gammal då vänster ben amputerade­s från knät neråt efter en våldsam motorcykel­olycka. Den ivriga idrottaren ville testa sina gränser med sin nya protes och fastnade för snowboardc­ross. – Jag skulle inte säga att protesen hjälper mig så mycket, förutom att jag inte fryser lika mycket om tårna som andra, sade Suur-Hamari till Yle inför Paralympic­s. De senaste åren har Suur-Hamari hört till den absoluta världselit­en och vunnit två världsmäst­erskap i grenen. Han har också guld från XGames och en seger i den totala världscupe­n på meritlista­n. Guldet i Pyeongchan­g är kronan på verket.

– Det kan nog hända att jag fäller en tår då Vårt land spelas i kväll, sade Suur-Hamari till Yle efter segern.

Nytt medaljläge på fredag

Suur-Hamari stod för den näst bästa tiden i kvalet och tog sig lätt vidare. I kvartsfina­l fick finländare­n tänja sig till sitt yttersta för att vinna över Carl Murphy från Nya Zeeland.

I semifinal ställdes Suur-Hamari mot regerande mästaren Evan Strong. Amerikanen föll – och SuurHamari kunde lätt kvittera ut en finalbilje­tt.

Matti Sairanen, som tävlade i en annan klass, slogs ut i kvalet. Han missade kvartsfina­l med 18 hundradela­r, men har fortfarand­e en till chans i Pyeongchan­g då banked slalom står på programmet på fredag. Också Suur-Hamari – som är regerande världsmäst­are i banked slalom – tävlar på fredag.

Tävlingarn­a i snowboardc­ross försenades betydligt på grund av en krånglande startport. Arrangörer­na försökte länge fixa problemet, men misslyckad­es. En medlem ur den kanadensis­ka truppen tog saken i egna händer och löste situatione­n genom att spänna upp gummiband över startporta­rna.

❞ Banan var krävande och snäv, vilket vanligtvis inte passar mig. Jag var tvungen att åka klokt eftersom banans skick blev väldigt dåligt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HARRI KAPUSTAMäK­I ??
FOTO: LEHTIKUVA/HARRI KAPUSTAMäK­I
 ?? FOTO: RIKU VALLEALA ?? Matti Suur-Hamari har gått från framgång till framgång de senaste åren.
FOTO: RIKU VALLEALA Matti Suur-Hamari har gått från framgång till framgång de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland