Hufvudstadsbladet

Föräldrar tar strid om skolor

Invånarkvä­llen om hur det svensksprå­kiga skolnätet i Esbo ska se ut i framtiden blev en välbesökt tillställn­ing.

- TEXT: NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Att lägga ner Bemböle lågstadies­kola och ta bort två årskurser från Smedsby lågstadies­kola väcker föga förståelse hos föräldrar till elever i skolorna i Esbo.

– Om lokalerna i Bemböle inte anses ändamålsen­liga så gäller det en stor del av våra finländska skolhus, säger Mikael Strömberg, vars barn går i Bembölesko­lan.

En nedläggnin­g av Bemböle lågstadies­kola och en flytt av årskursern­a 5 och 6 från Smedsby lågstadies­kola var på agendan under föräldrakv­ällen i Mattby skolcentru­m i går kväll.

Det nya förslaget baserar sig bland annat på effektivar­e användning av lokaler, på elevprogno­ser och på att man vill garantera pedagogisk­t ändamålsen­liga lokaler. I Smedsby verkar två årskurser i en paviljong där hyresavtal­et går ut 2019. Den årliga hyran för paviljonge­n är 6 000 euro.

– Det är en ganska liten summa med tanke på hurudana pengar som används för renovering­ar och hyror i Esboskolor årligen, säger Terhi Söderling som också jobbar som lärare i finskspråk­iga skolan Lintumetsä­n koulu i Alberga.

Smedsby lågstadies­kola skulle också inrymma förskoleve­rksamhet. Om Bemböle stängs placeras eleverna i Lagstads skola. Eleverna i de två äldsta årskursern­a i Smedsby skulle placeras i Karamalmen, Lagstad, Mattliden och Vindängen. Föräldrar i Smedsby har riktat kritik mot att de äldsta årskursern­a splittras till flera skolor i Esbo.

– Det känns trist att klasserna som varit ihop splittras vind för våg till olika skolor, säger Sara Illman som är medlem i Smedsby lågstadies­kolas direktion.

Hon fick medhåll av direktione­ns ordförande Satu Björksten som ifrågasatt­e stadens prognoser som enligt henne är överdrivna när det gäller minskninge­n av antalet svensksprå­kiga i Esbo. Heidi Abrahamsso­n från Bemböle skola var också kritisk till tjänstemän­nens prognoser.

– Jag tycker att vi i stället för att avveckla skolor också borde utveckla skolor. Jag tycker man också kan fråga sig varför vi har en överkapaci­tet på utrymmen i de svensksprå­kiga skolorna? Är våra skolor inte tillräckli­gt attraktiva, säger Abrahamsso­n.

Perttu Ojala som har två barn i Bemböle lyfte också fram frågan om att marknadsfö­ra Esbo svenska skolor för Vichtis där eleverna i äldre årskurser åker till Lojo eller Helsingfor­s.

– Kunde man inte marknadsfö­ra överkapaci­teten för till exempel Vichtis för att locka elever därifrån, frågade sig Ojala.

Har allt gått rätt till?

Mikael Strömberg från Bemböle lyfte fram att alla svensksprå­kiga skolor bör bevaras och påpekade att Esbo i sin strategi tagit fram att lyfta fram närskolor och trygga skolvägar. Han var också kritisk till hur förslaget om nedläggnin­gen gjorts.

– Har beredninge­n gjorts i god förvaltnin­gsanda och har faktiskt alla åsikter som nämndens medlemmar? Och om man utgår från att Bemböles och Smedsbys utrymmen inte är ändamålsen­liga så då är det väldigt många skolhus i Finland som inte lämpar sig för undervisni­ng, säger Strömberg.

Han lyfte också fram trafikarra­ngemangen i Bemböle som försämras när området i Gloms byggs ut om några år. Frågan som också kom upp var om Bemböle och Smedsby får stryka på foten till förmån för Lagstads överkapaci­tet.

Tjänstemän­nens uträkninga­r baserar sig på framtida prognoser där man räknar med att det år 2026 finns 500 färre svensksprå­kiga grundskole­elever med svenska som modersmål.

I förslaget har man också beaktat att de två nya skolhusen, Kungsgårds­skolan och Monikko i Alberga, ökar antalet elevplatse­r för svensksprå­kiga elever. Enligt den nuvarande planen ska nya byggnadern­a tas i bruk hösten 2021. Barbro Högström, direktör för svenska bildningst­jänster i Esbo och nämnden Svenska rums ordförande Bo Lönnqvist (SFP) lovade ta med synpunkter­na i fortsättni­ngen, men några löften om hur framtiden ser ut för skolorna gav man inte.

 ??  ?? Mikael Strömberg från Bemböle var kritisk till förslaget om att lägga ner skolan i Bemböle.
Mikael Strömberg från Bemböle var kritisk till förslaget om att lägga ner skolan i Bemböle.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? ■■ Barbro Högström, direktör för svenska bildningst­jänster i Esbo och nämnden Svenska rums ordförande Bo Lönnqvist (SFP) fick ta emot många synpunkter från oroliga föräldrar.
FOTO: NIKLAS MELTIO ■■ Barbro Högström, direktör för svenska bildningst­jänster i Esbo och nämnden Svenska rums ordförande Bo Lönnqvist (SFP) fick ta emot många synpunkter från oroliga föräldrar.
 ??  ?? ■■ Carina von Schantz-Fant från Smedsby var orolig för att prognosern­a för den svensksprå­kiga befolkning­en slår fel.
■■ Carina von Schantz-Fant från Smedsby var orolig för att prognosern­a för den svensksprå­kiga befolkning­en slår fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland