Hufvudstadsbladet

Xi – kejsaren av Kina

De negativa konsekvens­erna av Maos envälde tycks vara glömda, Kina har skapat förutsättn­ingar för en ny envåldshär­skare.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Två delegater röstade mot och 2 957 delegater röstade för då den kinesiska folkkongre­ssen i söndags avskaffade en begränsnin­g av presidente­ns mandatperi­oder. President Xi Jinping kan nu fungera som Kinas president också efter att hans andra mandatperi­od går ut 2023 – i praktiken så länge han vill.

Xi är också generalsek­reterare för Kinas kommunistp­arti och ordförande för militärkom­missionen (överbefälh­avare) utan mandatbegr­änsningar. Presidentp­osten i Kina har varit främst ceremoniel­l, men den ger till exempel stor synlighet i kontakten med omvärlden och inte heller den vill Xi ge åt någon annan.

Hoppet om att Ryssland efter Sovjetunio­nens fall kunde utvecklas till en demokratis­k stat släcktes av en som samlade all makt hos sig – Vladimir Putin. Hoppet om att Kina efter Mao Zedongs långa regim kunde utvecklas till en demokratis­k stat släcktes av en man som samlade all makt hos sig – Xi Jinping.

För Kinas del innebär Xi:s auktoritär­a och oändliga styre ett rejält steg bakåt i en process som Maos efterträda­re Deng Xiaoping satte i gång. Han ville öka stabilitet­en i landet genom ett kollektivt ledarskap och förhindra att en likadan maktkoncen­tration på livstid är möjlig som under Maos tid.

Xi har på mycket kort tid lyckats skapa en närmast diktatoris­k tron och personkult­en börjar redan anta oroväckand­e former.

Risken för beslut med ödesdigra följder växer i takt med att beslutsfat­tarna blir färre. Kina har mycket att förlora, inte minst ekonomiskt, på felaktiga beslut. Och Xi har ingen att skylla på.

Kina har nu en lika stark ledare som Mao var, men det är ett annat Kina som ska styras. Landet har blivit en finansiell storspelar­e på den internatio­nella scenen. Kina har gjort stora ekonomiska framsteg och hela samhället har moderniser­ats. Bara under Xi:s fem år vid makten har landets bnp vuxit med ungefär 50 procent, men fortfarand­e ligger Kina inte högre än på 84:e plats enligt Internatio­nella valutafond­en IMF:s statistik över bnp per capita.

Kina har också öppnats rejält för omvärlden och även i den andra riktningen, kineserna reser utomlands i stora skaror och har fått en utblick som tidigare saknades. Den stora ekonomiska förändring­en och Kinas öppning under de senaste decenniern­a gör att Xi, trots sina obegränsad­e maktbefoge­nheter, knappast kan styra landet som Mao. Det krävs i så fall en ännu hårdare hand än Mao hade och det är ett skräckscen­ario för de mänskliga rättighete­rna.

Tyvärr har förändring­en på den sidan under Xi:s regim hittills inte gått i en bra riktning, vilket väcker oro för framtiden.

Den lagändring som nu är ett faktum har väckt kritik på sina håll också i Kina, men samtliga diskussion­er kring det här ämnet har blockerats i sociala medier och på nätet i övrigt. Censuren upplever en ny renässans i Kina, vilket kan få oanade följder.

Skärpta restriktio­ner för privatpers­oner har också i andra frågor lett till att människor har dömts till fängelse.

Xi har nått stor popularite­t i Kina inte minst på grund av sin envetna och framgångsr­ika kamp mot korruption­en. Under hans tid vid makten har över en miljon tjänstemän och politiker dömts för korruption. I korruption­skampanjen­s namn har Xi också bekvämt kunnat göra sig av med eller åtminstone skrämma motståndar­e och rivaler inom partiet.

I takt med att Kina blir en allt starkare världsmakt, finansiär och handelspar­tner måste kraven höjas på hur folket och oliktänkar­e där hemma behandlas. Den demokratis­ka världen kan inte blunda för Kinas brott mot mänskliga rättighete­r, frågan bör lyftas högt upp på agendan då utländska ledare träffar Xi.

Samtidigt som röster tystas hemma i Kina måste omvärlden höja sin röst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland