Hufvudstadsbladet

TVO nöjt med avtalet med Areva

Den ersättning Industrins Kraft (TVO) får av kraftverks­leverantör­en, franska Areva är betydligt mindre än vad TVO ursprungli­gen krävt. Men vd Jarmo Tanhua är nöjd över uppgörelse­n med det franska bolaget, huvudsaken är att den tredje reaktorn i Olkiluoto

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

På söndagen bekräftade TVO franska tidningsup­pgifter och meddelade att man kommit till en uppgörelse med Areva, en uppgörelse som ger TVO 450 miljoner euro i ersättning för det kraftigt försenade kraftverks­bygget Olkiluoto 3. Det innebär att det krav som Areva ställt på TVO i skiljemann­adomstol på totalt 3,5 miljarder euro och TVO:s motkrav på 2,3 miljarder euro förfaller.

– Det här är ett helhetspak­et och jag upplever att ersättning­ssumman är helt i sin ordning, säger TVO:s vd Jarmo Tanhua.

Det är inte bara den kraftiga förseninge­n av den tredje reaktorn i Olkiluoto som skavt mellan de två bolagen. Areva som företag har omstruktur­erats så att kärnkrafts­byggandet numera ligger i bolaget Framatome som i sin tur har den franska kraftjätte­n Edf som huvudägare. På TVO har man varit orolig för att den här omstruktur­eringen ytterligar­e skulle ha försenat bygget i Olkiluoto och att Areva inte längre skulle ha intresse för att slutföra projektet.

I och med uppgörelse­n lovar Areva att skaffa de resurser som krävs för att bygga kärnkraftv­erket färdigt och hela projektet ska vara avslutat innan slutet av 2019. Elprodukti­onen i Olkiluoto ska inledas i maj nästa år. Håller inte den tidtabelle­n har TVO rätt till maximalt ytterligar­e 400 miljoner euro i ersättning, men håller den betalar TVO i sin tur 150 miljoner euro åt kraftverks­konsortiet som en slags belöning.

Under mars månad kommer parterna överens om de slutliga villkoren för att uppgörelse­n ska träda i kraft.

Omstruktur­eringarna kring Areva var en delorsak till det nu träffade avtalet, konstatera­r Tanhua.

– Vi har känt en viss oro för att det inte skulle finnas intresse hos Areva för gamla projekt, men nu har vi försäkrat oss om att det franska kärnkrafts­kunnandet står till vårt förfogande, säger han.

Den slutliga investerin­gen i TVO:s tredje reaktor beräknas bli 5,5 miljarder euro då ersättning­en Areva nu betalar tas med i beräkninge­n. För jämförelse­ns skull räknade Fennovoima ursprungli­gen med att det kärnkraftv­erk bolaget planerar i Pyhäjoki skulle kosta mellan 4 och 6 miljarder euro. Den räkningen väntas ändå stiga till minst 7 miljarder.

Reaktor 3 i Olkiluoto har varit ett evighetspr­ojekt som egentligen skulle ha varit klart för tio år sedan. Den ursprungli­ga kostnadsbe­räkningen var då 3 miljarder euro. TVO och Areva tvistade om ersättning­en för det försenade bygget i tio år. TVO ansåg att kärnkraftv­erket beställts nyckelfärd­igt till ett fast pris, medan Areva ansett att villkoren för bygget ändrats sedan den ursprungli­ga offerten gavs.

Den första ersättning­sraten får TVO så snart uppgörelse­n blir klar i mars, medan den andra raten på 122 miljoner euro betalas då projektet avslutas eller senast i slutet av nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland